ivanz
Aktivni član
- Tu od
- 29 Pro 2010
- Poruka
- 4,482
Nikad, pa ni onda! Ne zaboravi na obrtni moment! Nije bitno samo koliko si snažan kad odvrćeš zapečen zavrtanj nego i koliko dugačak ključ imaš, a taj ključ nije samo transmisija. Sve počinje od motora. Šta kaže odnos prečnika i dužine hoda klipa?
Motor motocikla je predviđen da se vrti brzo pri malom opterećenju. U motoru motocikla snažne eksplozije(velik prečnik klipa) vrte radilicu preko kratke klipnjače(kratak hod klipa).
Traktorski dizel motor se razlikuje(manji obrtaji, a veći obrtni moment) i od automobilskog dizel motora, a kamo li benzinca na motociklu. Traktorski motor ima mali prečnik klipa u odnosu na dužinu hoda klipa. Traktorski motor okreće radilicu tako što "mala" sila sagorelih gasova(zbog malog prečnika cilindra) pod pritiskom gura dugačku klipnjaču(dugačak hod klipa).
napisao sam, da je razlika u momentu......sve ja to znam.......i motor bi trebao najmanje trošiti na okretajima gdje je max moment......i klipnjača, tj njezina dužina nema veze sa hodom klipa, nego udaljenost od centra letećeg ležaja do centra glavnog ležaja......tj sila sagorjevanja goriva puta hod klipa kroz 2......to bi tako nekako trebalo ići.....
ali, odlazimo od teme......
npr. kada smo kod momenta.....treba usporediti moment kod vladimirca i 533.......