• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vladimirec T-25

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,538
e danas sam se iznenadio...poznanik koji ima vladimirca već više godina (ili desetljeća) radio servis pa me pozvao u kontrolu...
radi se o centrifugalnom uljnom filteru...on ga nikad nije rastavio dokraja, da izvadi onu mrežicu i očisti iznutra...šteta kaj nisam slikao, ali to je bilo nemoguće 💩...čudim se da dizne nisu bile zaštopane...
to da ljudi ne raskopaju taj filter sam već imao prilike vidjeti, ali većinom kod novopečenih vlasnika, ali nisam vjerovao da se može dogoditi nekom tko ga duže ima...
znači, ključ 36 i stavit filter u šerafštok (škripac, stega) i rastavit onaj poklopac s diznama od ostatka filtera...u tom ostatku vidite mrežicu, i obavezno je treba izvaditi i očistiti nju i unutrašnjost filtera...
napisano za one koji budu nekad ovo čitali...😉
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,071
Šta se čudiš . Imaš ih ni koje brzine ne znaju a voze ga trijes godina.
Pa i plivajuću hidrauliku.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,538
i gašenje na dekompresor...
ne čudim se često, ali ovo me malo iznenadilo... 🤭
 

Stari avdžija

Novi član
Tu od
16 Ožu 2021
Poruka
8
Ako neko prati forum i mene zanima što mi pumpa samo pri velikom gradu podiže sporo poluge sa vagirom.Očistio sam filter iz rezervoara.Rasipalo se ulje iz sistema i mislim da ima neki otpor u razvodnika jer kvasi ulje ispod ručice za uključenje.Ručicu mi nikada sama ne izbacuje pri radu nego ostane uključenja pa isključimo rukom.

Namjeravam ispustiti ulje pa isprati sistem naftom.Nadam se da nije pumpa stradala nije mnogo stara a nije nešto radila sa priključcima osim što zakačim prikolicu.

Zaboravih također pitati kako podesiti pritisak da ručica sama vrača odnosno isključuje hidrauliku.Traktor ima i one izvode za grijanje kabine koji su premošteni crijevom jer se grijanje ne koristi.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,538
tvoj problem bi ja riješio jednostavno...kupil bi novi razvodnik...
kad god sam išal raskapat razvodnik hidraulike, nisam niš napravil... 🤭
...a majstori su obično koštaju više nego košta novi...🤪
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,538
ma samo izbaciš onaj grijač u kabini i spojiš direkt kao na starom tipu na razvodnik...
ima odmah na pumpi onaj t komad koji ima ljeto zima kvačicu i od nje onda ide dalje na grijač...
ustvari, treba napraviti produžetak koliko je dugačak taj t komad iznad pumpe i sve drugo je isto ko na starim traktorima...
 

Stari avdžija

Novi član
Tu od
16 Ožu 2021
Poruka
8
Darijus hvala ti na odgovoru.Grijač mi nije uključen i premošteno je direktno sa gumenim provodnikom.Istina postoji onaj ventil iznad pumpe pumpe koji je otvoren na slavini.Jednom sam mijenjao pumpu prije par godina .Ne koristim puno hidrauliku osim večinom da zakčim prikolicu za traktor koja je bez kipe.Nisam ja siguran dali je problem pumpa ili razvodnik.Nisam baš vičan nešto mehanici.Upravo sam naručio i korpu pa da riješim problem sa kvačilom i šaltanjem.Ne eksploatišem puno traktor ali mi treba za moje potrebe prevoza manje više.

Slikaj to čudo za grijanje što je premošteno.
O.k.uslikat ču jednostavno spojeno sa jednum na drugu metalnu cijev.

Iza bajrama ispite naftom sav sistem pa vidjet ču dalje šta mi je činiti.Kako god ali neka je čist od taloga .
 

Stari avdžija

Novi član
Tu od
16 Ožu 2021
Poruka
8
O.k.ali kako sam postavio brzi anlaser sada više nemogu ni polugu povući jer je zaprečena.Jeli to normalno i kod drugih.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,071
Pa napravi da nije zaprečena . Iskrivi je , skrati je , uradi joj nešto.
 

Stari avdžija

Novi član
Tu od
16 Ožu 2021
Poruka
8
Savo nije zaprečena funkcionira 5 godina i tek odjevni mi hidraulika loša skroz.Ne znam da li može da se čisti razvodnik odozgo iz kabine ispod one pločice opet ništa ne mogu.Odozdo sam skidao onu čašicu gdje su dvije matice i onaj onda mali klip ali ništa posebno tu nisam uradio osim što više ne znam napamet kako podesiti otpor na toj opruzi pa sam probao lagano i popuštati i dotezati.Kad ispere naftom sistem valjda ću više znati ako nafta uopšte ispere taj razvodnik.Kontam da bi na njemu mogao zamjeniti gumice ako nađem prave.Ovdje majstori koji se klince na 359 IMT ne smiju ni primaketi Vladimircu tako da ga ja moram "magistrirat" a nisam nešto za mehaniku.Evo kako je skraćena putanja ulja da ne ide kroz grijač.One tanjiraste filtere sam već temeljito očistio.
 

Prilozi

  • IMG_20210510_102847.jpg
    IMG_20210510_102847.jpg
    41.7 KB · Pregleda: 13

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,071
Ajmo polako da ne brkamo babe i žabe.
Pitao si za dekompresor i polugu koja je iza dekompresora da sada nemože da ti povuče polugu do kraja pa sam ti na to odgovorio da uradiš nešto sa njom da bi išla do kraja .

A što se tiče hidraulike nabubao si nam toliko nebitnih i nedefinisanih stvari da ti nemože ni konstruktor pomoći. Isprobao si sve neke svoje varijante i prčkao si i ono što nisi trebao i sad očekuješ da ti neko odgovori u jednoj rečenici .
Odgovorio ti je DARIJUS , kupi nov razvodnik a i pumpu i stvar riješena.
A ako hoćeš da pokušamo to riješiti ovako onda sarađuj i ti malo . Bar za početak ako si nam već slikao ovo crijevo uslikaj odakle je gdje premošteno a ne da vidimo samo crijevo.

Izbaci ventil za grijanje skroz iz upotrebe , to ti je samo smeće koje smeta .

Jesi li čistio radni ventil?
Jesi li siguran da je pumpa dobra?

I nemoj da se zamajavaš nekom famoznom zamjenom gumica u razvodniku , gumice sa tvojim problemom nemaju nikakve veze , one su tu samo da ulje ne izlazi napolje , sve ostalo se dihtuje željezo na željezo.
 

Stari avdžija

Novi član
Tu od
16 Ožu 2021
Poruka
8
Malo je sumrak pa se slabo vidi a crijevo ide iz razvodnika i uključuje se u cijev koja je spojena iza na onu posudu sa filterima iza.Dakle ulje ne ide kroz grijač u kabini.Dalje,nisam siguran da li je ispravna pumpa niti razvodnik ali sam siguran da ulje baš i nije čisto.Ispustio sam ga.Planiram isprati naftom sistem hidraulike koliko je moguće pa ću vidjeti onda.Prihvatam da skinem taj ventil i moram onda zatvoriti otvor nekom pločicom.Vidjet ču.Dakle to je to.Savo ja ne znam na koji radno ventil misliš da očistim? Kažem vadio sam one filtere i oprao ih naftom i ispijao na kompresor(one otada lijevo u onoj posudi)Ako ima još šta objasni mi da očistim.Inače sam promjenio pumpu novu i sve gumice u onom klipu prije koju godinu.Hidrauliku i ne koristim mnogo a 2 godine samo orao po max.2 duljina zemlje plugom i to je to.Što se tiče dekompresora rekao si mi da naštelujem ventile ponovo radi onih podizača na klackalicama .O.K.Samo bez obzira sada bio ili ne bio dekompresor ispravan ne mogu ga uključivati tijesno mu od novog anlasera da se promjera ona poluga.Šta je tu je samo pitam za iskustva kod drugih.Inače hvala vam momci na razumijevanju.
 

Stari avdžija

Novi član
Tu od
16 Ožu 2021
Poruka
8
Jeli to radni ventil Savo?Ako jeste to sam oprao sve dobro naftom.
 

Prilozi

  • IMG_20210512_094655.jpg
    IMG_20210512_094655.jpg
    32.1 KB · Pregleda: 15

Krle

Član
Tu od
21 Stu 2010
Poruka
314
Ja mislim da je taj radni ventil isto što i rasteretni ventil. Ako je to to, nalazi se u kabini, odmah pored razvodnika.
 

Krle

Član
Tu od
21 Stu 2010
Poruka
314
Ljudi, da li neko ima iskustva u sejanju pneumatskom sejačicom koju pogoni traktor bez dvostepenog kvačila, konkretno Vladimirec?
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,538
kupi si novijeg rusa ...onog kaj ima dve pedale kvačila, taj može delat s njom... 🤭
a i jeftiniji je od nje...🤪
 

Najnoviji postovi

Na vrh