• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vremenske prilike-neprilike

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,718
Za te događaje vidim ono što je po dostupnim informacija ma ali koliko su tačne neznam.
Ali zman za 2014 kada je bila poplava u mojem kraju. Za 24 časa je palo 80l/m2. Zaista ono što nemogu primiti riječna korita.
Međutim nije poplava kriva za ogromnu štetu već ljudske gluposti i propusti državnih institucija. Dio grada je napravljen na isušivanju močvare a svi koji su tu gradili kuće su još išli po jednu etažu ispod nivoa zemlje. Međutim nismo odgovorna društva, onaj ko je to dozvolio je odgovoran za štetu.
U mojem selu uz korito rijeke napravite su dve fabrike koje su nasuli plavno područje uz rijeku, udarili zidove visoke 8 metara i sav tok sveli na 20metara širine. A prirodni je bio više od 100metara širine. Kad je došlo do poplave voda nemože proći i podignut je ogroman nivo, te poplavite kuće i te dve fabrike. Ñažalost njima je to isplaćeno sa grbače običnih smrtnika. Nakon toga smo uputili dopis ministarstvu da ih upoznamo i zatražili pismeni odgovor koji nikad nismo dobili.
Ja se zgrožavam na takve stvari, jednostavno to nebi smjelo da postoji tako.
Šta vrijedi sad i nečija odgovornost ljudski životi iz Jablanice su posledice državnih propusta.
imaš li kakav članak o tome što pričaš, o fabrikama i zidovima...?
 

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,824
Pozdrav ljudi sa slo. Izgleda da ove oluje išle od nas u četrtek prema dole. Kod mene 2 dana skroz padala kiša,a nije vode koja stoji bilo dosta,jer prije bilo je suho i zemlja popila dosta.
A imam frrke isto tako i ja. Tad kad najviše sipalo, izpala mi jedna faza struje od treh. 2 dana mislijo sam, da je to obično, jer uvik serejo i izpada po jedna faza, pa nisam ni javljao napako. Spučajno razgovarao sa komšijo,koj strujo imao skroz. Dođe majstor, nakon toga, kad sam provijerijo glavni osigurač i shvatili smo, da nestaje struja od kuče pa na gore na drveni stub od struje.
Spojijo mi dvije kontakta, da imam strujo na sve 3 kablove i sad čekam, da se odkopa, pronađe i spoji kabel. Čovik ne može živjeti kao čovik, uvik treba ga neko il nešto hebati.
A kaj da ti kažem, kod mene ovako stoji stup privezan 2 godine, bilo nevrijeme, polomilo ga, došli majstori, ukopali betonski a ovaj stari privezali za njega i to tako stoji.
20240807_203420.jpg
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,490
imaš li kakav članak o tome što pričaš, o fabrikama i zidovima...?
20241006_095451.jpg
Evo sa desne strane se jasno vidi. Malo bolje pogledajte i sa lijeve strane se vide dimnjaci fabrike a zid je zarastao u šiblje i sad se nevidi. Na ovom mjestu je 2014 godine nivo vode bio vode bio 11,5m i blizu krova ove desno fabrike. Ja slikam sa mosta, nekad (1982) je ovdje bio drveni austrougarski most dug 35m i za metar višlji od ovog. Naravno nova struka je rekla dovoljno 20m most i niži, zatim su plavno područje od 40 metra nasuli i izgradili ove fabrike koje guše protok na 20 metra, nivo vode je bio 1mm preko sadašnjeg mosta a poplavljeno je 15 kuća zbog toga ugušenog protoka i prijetnje da se most pokida.
Ironija nije samo to, uz rijeku je izgrađeno preko 100 vikend kuća a pola ih na ovakvim zidovima a da nepričam kako su prisvojili riječno korito ogradivši ga u dvorišta. Naravno sve je to visoka država elita koja se stavlja iznad važećih zakona, a oni koji na ovo trebaju reagovati su poltroni.
 

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
845
MTD pozdravljen.
Računaj,još možda na jedan put duže čekanje. Kod mene (manje od 4 km zračne linije do Austrije)par godina bijo je drveni stub oslonjen na drevo a metalno uže od struje držalo preostala 2 u liniji. A kabel od telefona maleni ispod,več pao do poda. Ove godine poleti popravili su čitavo linijo od 250 metara do mene. Zaista sam se pitao, dal jesmo u EU ili ne. BAr po blizkosti granice od AUS ponekad znam da jesmo. Optiko, i upotreblivi internet dobijo sam prošle godine,napokon godin totalne anarhije oko interneta , sa problemima od 2007godine, kad došao prvi računar do mene. i još to optiko bagrom mi budale odčupale 14 dana poslije početka spojenja i korištenja.Valjda nije jim bilo ručno kopati ,ko hebe, daj bager. Za prvo silo spojen tako je u zemlji več godinu dana(dok ne prestane signal neke godine).

A da sam iskren, malo sam izlazijo iz teme, nije to posledica vremenskih neprilika, več su strunoli stubovi kestena. Valjda prvi od godine 84,kad se kuča radila.
 

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,824
Optiko, i upotreblivi internet dobijo sam prošle godine,napokon godin totalne anarhije oko interneta
Ti barem imaš optiku,ja o tome mogu samo sanjati
 

Najnoviji postovi

Na vrh