Od kada sam se doselio u Jakovlje nisam vidio niti jednu jedinu zmiju, čak niti košuljicu. Ove godine sam čuo od par ljudi da su vidjeli bjelouške, ali se one ne hrane voluharicama i krticama.
A niti po svim okolnim šumama, a prošo sam mnogo šuma u Hrvatskoj i šire. Negdje sam viđao zmije i košuljice, negdje ne.
Dakle, po staroj biblijskoj, radile su stoljećima ovdje i ne samo ovdje sjekire kada god bi netko vidio bilo kakvu zmiju, a sada se čudimo najezdama voluharica, miševa, krtica ?!
Ja se uopće ne čudim. Ravnoteža je uništena. Pa sada ljudi troše teško zarađene novce na otrove, trujući tako i zemlju na kojoj uzgajaju što već uzgajaju i eto, tako se ljudska glupost vrti u krug i nasljeđuje. A korporacije se smiju i trljaju ruke.
Ok, za voluharice, ali ne znam zašto ti smetaju krtice. Izbace pokoju biljčicu koja se može vratiti, ali naprave više koristi, nego što čovjek može zamisliti(daju zemlji kisik koji je potreban MO i oru umjesto tebe).
I ako imaš krtice, znači da imaš gliste, što je fenomenlano. I nikada neće krtice pojesti toliko glisti(ako je zemlja prirodan, ne retirana vapnom i drugim agresivim preparatima), koliko se gliste mogu namnožiti. Opet ravnoteža, jer niti glisti nije dobro imati previše.
Ove godine zbog vlage ima puno glisti, a time i krtica, ali će se s vremenom, kada se smanji broj glisti, smanjiti i broj krtica.
Dakle, nemam što reći, odnosno savjetovati, osim, što sam ozbiljno razmišljao, pošto mi je hobi i herpetologija, znam mnogo o zmijama( i imao sam ih doma u terarijima)da naselm jedno 30 - tak komada kod mene. Naravno, autohtone vrste koje se hrane glodavcima.
Al, onda si mislim... pa barem pola tih jadnih i stoljećima neobjašnjivo i nepravedno proganjanih životinja će stradati od susjedovih sjekira. Koji će nakon toga otići u dućan po mišomor. Ovo je stvarno smijurija.
Sada vidio. Karabit, sumpor... Možete i tako, ali tako ćete otjerati sve gliste iz zemlje(ne podnose bilo kakva jača podrhtavanja i onda bježe daleko u mirnije, logično)), pa će onda nestati krtica jer neće imato što za jesti.. Ja sam sretan kada vidim brdo krtičnjaka u vrtu i općenito svugdje po mojoj zemlji. Nekima je to ružno, meni lijepo. Jer znam da u toj zemlji ima života i da je plodna.