• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vučeni kombajni za berbu kukuruza u klipu

  • Temu pokrenuo Čugi
  • Datum prvog posta
Č

Čugi

Guest
Nadam se da nije problem što sam ovde postavio temu, jer ipak je i ovo vrsta kombajna. Primetio sam da se o njima ne piše, kao i da se kod vas, ako se ne varam, oni malo koriste? Sa druge strane ovde kod nas ih ima izuzetno mnogo, jer 90% poljoprivrednika kukuruz skladišti kuči u koševima, a i kukuruz je kultura broj 1. Ja konkretno imam zadnju generciju Zmajevih jednorednih berača, model 216. Za moje potrebe je sasvim dovoljan, i neki prosek u sezoni koji uradim je oko 50-55 jutara, sa prosečnom brzinom branja od 1 jutra za nepuna 3 sata.
 
R

Ratarko

Guest
Pa i ovdje ljudi beru kukuruze u klipu , nije to baš tako rijetko kako misliš .
Zadnjih godina se primjeti trend vršenja kukuruza u zrnu , niklo je i dosta sušara i silosa po selima ali koševi se još ne ruše po starim imanjima , za svaki slučaj još stoje .
 
Č

Čugi

Guest
Evo i mene u radu prošle sezone. Prvi put u kombinaciji sa 539, što je prosto savršeno za rad! Nekada sam ga vukao sa Å toretom 402 od bivšeg kompanjona, pa posle sa 560, što je bilo ravno robiji na Golom otoku :evil: ! Sa Fercom je extra! 8)

Obrisan neispravan link.

A kada napunim svoje koševe (koji su uzgred građeni pre 3 god), onda na scenu stupa sused sa Claas-om, da odradi ostale njive.

Obrisan neispravan link.
 
B

Bobo

Guest
od nas se jako puno koriste vuceni beraci kukuruza. U mom kraju je SIP jako popularan, jer se oslanja na traktor, zmaj nije dobar, posto je "na vagi" pa se ne moze vuci uzbrdo sa 539, samo 560 moze s njim raditi, jer ga moze vuci svojom tezinom.

Kod mene je covijek sa 539 i nekim novijim SIP jednorednim beracem povrsio 5 jutara kukuruza za cijeli dan, Doslovce od jutra do mraka i nije ga sa iber gasa skidao... Imao sam dvije prikolice na raspolaganju, i jedva sam stizao...
 
Č

Čugi

Guest
Bobo kaže:
zmaj nije dobar, posto je "na vagi" pa se ne moze vuci uzbrdo sa 539,


:) , ovde kod mene nema problema takve vrste, jer je sve ravnica, nema brda sve do Novog Sada!
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
čugi zašto kažeš da je kombinacija 560+berač robija??
 
B

Bobo

Guest
Čugi kaže:
Bobo kaže:
zmaj nije dobar, posto je "na vagi" pa se ne moze vuci uzbrdo sa 539,


:) , ovde kod mene nema problema takve vrste, jer je sve ravnica, nema brda sve do Novog Sada!

Pa je zato i kod vas dobar zmaj...


Inace, dvije godine mi covijek sa 560 i sa zmaj beracem koji je stariji od mene vrsi kukuruze. Kazem, 539 ga kod mene ne moze vuci, jer ima dosta njiva koje su nakoso, nizbrdo/uzbrdo. Nije ga toliko ni problem vuci, ali okrenuti ga sa 539 je umjetnost, pogotovo ako je malo vlazno tlo.

Sip je ipak moj favorit.

Evo kakva je u Srbiji zemlja. Kao pepeo se runi, ja nisam mogao vjerovati da takvo sto postoji. Covijek mi rekao da uopce ne davaju gnojivi kukuruzima i duhanu, jer je zemlja sama o sebi prejaka i da gnojivo samo pogorsava stvar. A da o ravnici ne pricam...

Slika govori 1000 rijeci. slikano 03.06.2007. Kukuruzi nisu vidjeli ni g od gnojiva, a covijek je bas taj dan kultivirao, i nema na kultivatoru uopce deponatre za gnojivo...

Obrisan neispravan link.
 
Č

Čugi

Guest
abrkili kaže:
čugi zašto kažeš da je kombinacija 560+berač robija??

Na prvom mestu zbog loših manevarskuh sposobnosti, kada berem kukuruz na nekim manjim njivama (naprimer 1 jutro koje je kratko i ima nekih 35 redova) ja dobijam slom živaca koliko puta treba da se cimam napred-nazad da bih ušao u red, mada se to odnosi i na sve ostale njive. Zatim tu je izuzetna nepreglednost kao i ne ekonomičnost ogledana u potrošnji goriva.
 
P

paor

Guest
Kod mene je covijek sa 539 i nekim novijim SIP jednorednim beracem povrsio 5 jutara kukuruza za cijeli dan
:!: :!:

to su bili kukuruzi 'ko babini zubi :wink:
 
B

Bobo

Guest
Naprotiv, kukuruzi su bili jako jako dobri... Traktor nije stajao ni trena...
 
Č

Čugi

Guest
Ma može se uraditi bez problema za dan 5 jutara ako su u komadu, ja u suštini ne berem više od 4, ako ne moram, a znalo se dosta puta ostati u polju iza ponoči! :?
 
B

Bobo

Guest
Covjek je ujutro dosao dok je jos bio mrak, i poceo je po noci brati. Takodjer je po mraku i zavrsavao, i jos sam mu morao dati goriva da ima do kuce... Taj 539 je izgubio 5 godina kod mene u kukuruzima samo tog dana...
 
B

branko

Guest
naprimer 1 jutro koje je kratko i ima nekih 35 redova)

to je kod mene neka prosjecna parcela (da ne velim najbolja za rad) ja imam jednu od 2000 chv 104 do 106 redova. kod mene se vuceni beraci koriste uglavnom za svoje potrebe, dok ovi koji vrse usluge vecinom imaju dvoredne burgoine (md-8 i md-10) a ima i tri gx-a (dva 300 i jedan 400) ali oni se bas nisu pokazali dobrim kad je lose vrijeme jer se moras stalno prikolicom vozati po zemlji a i nedaj boze da i on potone. u klipu beru vecina malih proizvodjaca dok ovi koji imaju nesto vise vecinom kombajniraju u zrnu.
 
R

Ratarko

Guest
Eee Čugi , sam si si kriv sada ...

Pitanje glasi , gdje si pronašao taj smajli i kako si ga stavio na forum i gdje toga ima još ? :shock: :D
 

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,295
Ma nije strasno ne beremo kukuruz, vrsi se.ali je dobro kada se tanjura mozes bez problema u svim mogucim smjerovima Koliko siroka toliko dugacka
 
Č

Čugi

Guest
Ratarko kaže:
Eee Čugi , sam si si kriv sada ...

Pitanje glasi , gdje si pronašao taj smajli i kako si ga stavio na forum i gdje toga ima još ? :shock: :D

He, he, skupljam ih godinama, gde god vidim neki interesantan, odmah ga sačuvam. Ista fora kao kad postavljaš slike, a ako več ima postavljen smajli na forumu, samo desni klik na njega izabereš svojstva-properties, i prekopiraš url u svoj post, da ne uploaduješ ponovo na ImageShack.

Obrisan neispravan link.
 

Najnoviji postovi

Na vrh