• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Yard Man - obnova vrtnog traktora

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Još nisam odlučil na koji način riješiti brtvljenje glavčina od ulaska trave u donje ležaje.
Najbliže sam ideji da dam napraviti nove, čelične, glavčine, te da ograadim osovine i ostale originalne dijelove iz starih.
20160313_hub_zps5892vyzz.jpg

Ovdje su razrađene dvije ideje, čim jednostavnije za izvesti:
20160313_hub%20mod_zpsqua3t8tr.jpg

Najjednostavnija je varijanta ostaviti kak je, ali to nebu dugo trajalo.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Ovak izgledaju dijelovi nakon tretmana u Coca Coli otprilike tjeda-dva dana:
20160415_094033_resize_zps90m36xg8.jpg

Nakon toga su obrisani krpom, te odnešeni na galvansko cinčanje:
20160416_125416_resize_zpsriqsnjxz.jpg

Naravno, to su samo neki dijelovi i kak postepeno rastavljam, tak se i dijelovi za cinčanje prikupljaju.

Kao što rekoh, remenice su crvene:
20160403_112501_resize_zpsxex7u9dc.jpg

Nakon tretmana u coli, očišćene su drot kefom, natopljene antikorozinom, te pofarbane akrilnom bojom u spreju. Farbanje mi, od svega posla, najteže pada.

Ležajeve (većih) nateznih remenica kosišta sam otvoril i opral benzinom, te dobro ispuhal. Nakon toga su lageri namazani i poklopci (2RS) su pažljivo vraćeni. Srećom, u njima su standardni 6203 lageri, koje je moguće, ak se ukaže potreba, uz malo truda, zamijeniti.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Kak se može vidjeti na gornjoj slici, fale dvije male natezne remenice (pogona kotača). Njihove brtve i lageri su previše oštećeni, te iste treba zamijeniti.
20160328_214443_resize_zpsh9mx0pbt.jpg

Nažalost, te natezne remenice imaju "divlji" lager (15/16"-3/8"), s dugačkim unutarnjim vijencem, a kakvoga nema u prodaji, pa ih nemrem popraviti.
A jedan komad košta 190kn (a trebam bar dva, ako ne i sva tri), pa mi je to previše.

Bila je i varijanta da neoriginalne naručim preko e-baya iz Amerike:
idler0_zpsboa3vjsp.jpg

no i ta je varijata otpala radi cijene prijevoza, iako tam komad košta 8,5$ (oko 60kn, dakle triput jeftinije nego pri nama).

Zato se tražilo alternativno rješenje za iste. Nađeno je slučajno, na sajmu: španrola od zupčastog remena VW-a.
thumb

Istina, malo je šira i za 2.6mm većeg promjera, ali mislim da to neće smetati.

Jednu sam kupil za 50kn, a još dvije mi je nabavil majstor MUHA s nekog starog auta.

Originalno imaju lager s ekscentričnom rupom, pa mi kao takav i ne paše.
Zato su remenice raskovane i otvorene, te su im izvađeni lageri.
20160415_093243_resize_zpshhapddij.jpg

Za ponovno spajanje u cjelinu taman pašu 4 imbus šarafa M6x10.

Umjesto originalnog lagera, unutra fino paše lager 6303, no malo je preuzak, pa ga treba sa svake strane podložiti prstenom. Te prstene sam dal izrezati iz lima na laseru, jer je to lakše nego ih tokariti.
20160415_092031_resize_zps4whtfq0g.jpg

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Uz posel i obaveze kakve imam, i je. Uostalom, kome se moram opravdavati?

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Cinčano je na bijelo. Žuto je samo pasivizacija :)

E

el pibe

Guest
To ti je Tonč cinčao?Opak bu to traktorček:icon_thumright:Samo naj montirati nekakvu ralicu na njega i koristiti ga za snijeg ak malo po zimi posoliš dvorište cink i sol se buju grdo posvadili.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Nebum, bez brige. A i ne solimo dvorište.
Za odgrnjanje snijega služi Štore.

Je, Tonč je cinčal.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Cinčano je na bijelo. Žuto je samo pasivizacija :)
jebi se , xd ..na to sam mislil ..

svejeno mi nije jasno , rasturiti novi španer da bi ubacio kineski ležaj :icon_hang:

i požuri se ,maslački su več odavan procvjetali

Posljednje uređivanje od moderatora:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
Puknuti, oni španeri imaju ekscentričnu rupu jer su to inače španeri zupčastog.
Ti su mi bili najsličniji pa sam ih zato ZJ-u predložil da ih iskoristi.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Zato jer kad se radi po ps-u onda je sve po ps-u.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Majstore MUHA kao prvo lijepi pozdrav iz prohladnog VŽ, a kao drugo pitam se gdje bi naš ZJ bio sa svojim projektima, da nema Vas na neprekidnom raspolaganju. Još da si bar hoće pošteno spiti, ne znam kak' s njim zidete na kraj. :icon_mrgreen:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Zato jer kad se radi po ps-u onda je sve po ps-u.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk
od novoga napraviti veresiju ..to nije PS ,po PS-u bi bilo da uzme "orginal " ma kako god izgledalo ovo je inprovizacija s upitnim svršetkom ...samo me zanima s čim bu sve namazal ove vijke koje spajaju remenice :icon_mrgreen:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Nebi rekel da je to improvizacija. Improvizacija je podmazivanje starih lagera. A i toga je bilo.

Netreba ničim osiguravati navoje: takva je tolerancija lagera da se jedva nabiju u remenice. A ti imbusi z druge strane budu dobili samokočne matice.
No, inače koristim "ekološki" Loctite 2400. Iako 243 malo jače drži :)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
taj lohtajt je da se ne odšerafi ,ali moraš nečim namazati da lakše odšerafiš kad ode ležaj ili da se javi bilo koji drugi problem .

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
taj lohtajt je da se ne odšerafi ,ali moraš nečim namazati da lakše odšerafiš kad ode ležaj ili da se javi bilo koji drugi problem .
Aha, misliš da lager ne zahrđa u remenici?
Dovoljna je obična tovatna (ili grafitna ili bakrena) mast.
Imam ja specijalno sredstvo za takve stvari:
99550.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh