• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Yard Man - obnova vrtnog traktora

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Marko, od malena sam naviknul da svi strojevi moraju biti u vrhunskom stanju, neogrebeni (ko da nisu nikaj radili).
Na Štoreu je, videl si, obnovljeno sve kaj je trebalo, a napravil je nekih 100-tinjak sati od tad. Jel to trebalo? Vjerojatno nije, ali za slijedećih 30 g. nebi trebalo ulagati u njega (toliko ni mene nebu).

Tak je i s Yard Manom: složen bude jedanput za svagda. To je izazov i zadovoljstvo učinjenim. Najviše me muči vrijeme, jer toga imam najmanje.

Financije? Pa gle, radim ko konj (znaju neki koji me poznaju), vozim stari auto, živim skromno, ne pijem, ne pušim...i svaki mjesec odvojim neki iznos za takve zahvate (kad je potrebno). Imam nekoliko prijatelja koji imaju strojnu obradu, pa neke stvari rješavam kompenzacijama...

Uostalom, namjera ove, niti teme obnova Štorea, nije bila razmetanje, već prikazati kaj se sve more doma napraviti i kak se od starih stvari naprave "nove". Usput možda slikama pomoći nekomu tko se bude upustil u sličan projekt ili jednostavno treba nekaj "zakrpati".

Posljednje uređivanje:

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Ne smatram ja to nikakvim razmetanjem, niti šta slično, mene je samo zanimalo koji je zapravo razlog toga.

Svaka tebi čast na tome, samo nastavi sa slikama, zadovoljstvo ih je gledati.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Razlog?
Popraviti poluispravnu stvar i privesti ju svrsi.
Ili ak hoćeš na drugi način: dati sinku "pravi" traktor, umjesto onoga na pedale (kojega je prerasel), da se uči radu na zemlji :)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
... čekam UNF gevind-borer s E-baya) ...
20151216_084646_resize_zpsbynz67mm.jpg

kojim su napravljeni navoji na novim zglobovima.
20160107_150921_resize_zpsj5kbqjai.jpg

20160107_151449_resize_zpsv4cmrk5z.jpg

Ujedno čekam i nareznicu da mogu popraviti navoje na ovim šarafima na slici.
20160129_181153crop_zpsw5tuxium.jpg

... tak da može krenuti uređivanje upravljačkog mehanizma:
20160129_181359_resize_zps4tdokkeq.jpg

20160129_181428_resize_zpsylccesmt.jpg

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Rekoh već da su pukla uha koja nose haubu.
20151205_145908_resize_zpsql9o4xt9.jpg

Kak je hauba plastična, potrebno je napraviti "protezu".

Hauba je precrtana na papir, te je nakon toga "proteza" konstruirana u AutoCadu.
Ovdje je probni crtež postavljen na mjesto, da se vidi jel čemu smeta:
20151210_165725_resize_zpsqizk5mua.jpg

... i (trenutno) uređivanje nosača haube. Za sve to moram čekati ... rezanje na laseru...
Tko čeka, taj se načeka...a ponekad i dočeka:
20160123_153212_resize_zps5upx51af.jpg

Osim nosača haube ima tu i drugih dijelova:
20160123_153131_resize_zpsffq6cwv7.jpg

Eto, izgleda da bude "proteza" čak i pasala:
20160123_153548_resize_zpswgosxwfn.jpg

...a izvana se skoro nebu ni vidla:
20160123_153616_resize_zpszencqz4x.jpg

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
ZJ svaka čast. ko to dela na laseru i koliko to košta? kak se kreira cijena?

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
ZJ, kaj je s tim traktorićem? jesi kaj delal na njemu ili je već sve gotovo bez foto-dokumentacije? :p:

Krenulo je super, pa sam radoznali....:(giggle):

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Sporo to ide. Malo je problem vrijeme, malo dijelovi, a ima puno više posla neg je to na prvi pogled izgledalo.

Pofarbano je kosište, skinuti su federi koji budu išli na cinčanje, skinute su (dijelom) natezne remenice, kojima treba mijenjati lagere...
Moram skinuti mehanizam volana, kojega treba piksirati...
Treba napraviti nove nabe na kosištima...
A onda treba urediti motor...

Kak je krenulo s poslom, nebu on kosil ovu sezonu.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
To bude na kraju došlo ko i novi. :(nerd):
Danas gledam kod mene u Pevecu,MTD 2000H hidrostat dođe nešto manje od 19000 kuna.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Već sad sam na 10t kn, a još se nikaj ne vidi.
No, ipak mi nije žal, jer ovaj je znatno masivniji od tvojega i ovog hidrostata za 19t.

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Sporo to ide. Malo je problem vrijeme, malo dijelovi, a ima puno više posla neg je to na prvi pogled izgledalo.

Pofarbano je kosište, skinuti su federi koji budu išli na cinčanje, skinute su (dijelom) natezne remenice, kojima treba mijenjati lagere...
Moram skinuti mehanizam volana, kojega treba piksirati...
Treba napraviti nove nabe na kosištima...
A onda treba urediti motor...

Kak je krenulo s poslom, nebu on kosil ovu sezonu.

Biti će polako, ali mašina je prva liga, mislim na robusnost... nisam ni znal da danas možeš naći deblji pleh od cigaret papira...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Evo, polako se krenulo dalje...
U međuvremenu je iz Kine stigla nareznica
Die_zpsghxzz0ro.jpg

Da bude štos veći, jedan forumaš mi je poslal takvu kad je već ova stigla :D:

...te stražnje LED lampe :)
20160210_lamps_zpsqxnbvua9.jpg

Kosište je pofarbano na debelo, u dva sloja
20160228_deck%20painted_zpsvfrawkad.jpg

Mislim da AKZ nemre biti bolja od ove:
- vruće pocinčano - primer za cink - dva sloja završne boje

Hvala Muhi za trud oko farbanja!

Skinuta je varijatorska remenica, te je malo postrugana od rđe, zajedno s remenicama od vretena noževa
20160313_variator%20pulley_zpsabj8hcno.jpg

Remenice budu išle na galvansko cinčanje, a varijatorska bude samo pofarbana Hamerite bojom (za na rđu), jer ima igličaste lagere u sebi, pa ne smije na cinčanje.

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Onda se krenulo u daljnje rastavljanje, tj. skidanje nateznih remenica pogona
20160313_idlers_zpsq4jos1uu.jpg

To su ove tri u prednjem redu. S njima bude problem: naime, ležaji u njima su dosta loši, ruže, oštećene su im brtve...a kaj je najgore, u njima je nestandardni lager, još i colni, naravno. Jedna košta 190kn, a trebaju mi tri :(
Primam ideje za obnovu, odnosno uštedu

Ona iza je natezna remenica pogona kosišta. Takve su dvije. Nisu tak loše i dovoljno bu otvoriti lagere, isprati ih, ponovno namazati i zatvoriti. Čak i da lageri nevaljaju, da se tovoriti izamijeniti lager u njima (6203 2RS).

No, da bi ih se skinulo, skupa s nosačem
880c7ba4-a26e-4b3d-b8cf-d481e0706b8e_zpst8h8jxqb.jpg

trebalo je ključem primiti maticu s gornje strane na šasiji, koja je ovdje gdje se vidi rupa iza maske
20160313_nut_zpse0cbubxr.jpg

A da bi se došlo do te matice, bilo je potrebno skinuti platformu:
20160315_fender20up_zpsalqsh5d8.jpg

...koja gotovo da i nije rđava s donje strane
20160313_fender20down_zpsrdbfaoyr.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Kad je već platforma skinuta, bu se lakše došlo do dijelova koji su inače dostupni samo odozdola.
20160313_naked_zps0u79hacc.jpg

Bude lakše i očistiti ovu staru prašinu i suhu travu, te zamijeniti zbilja dotrajali pogonski remen
20160313_worn20belt_zpsauqasufu.jpg

Na traktoru gotovo nikaj nije ostalo za skinuti.
20160313_side_zpsdvsmqngp.jpg

Još treba srediti i pofarbati prednju osovinu, te poriktati motor. No, još bu puno vremena prošlo do tad uz obaveze kakve imam.

Posljednje uređivanje:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
To ovo leto nebu kosilo :D: Eventualno ako bude snega čistilo do kraja godine :)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Nema veze. A za sneg..ili mi je dost lopata ili treba traktor.
Imam još sto drugih, važnijih obaveza od ovoga. Ali bu i to gotovo...jednog dana.
I na Štoreu je generalka trajala leto i pol...a ovo još nije ni pol leta :D:

Posljednje uređivanje:

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Koji je promjer i sirina nateznih remenica? I promjer osovine?
Ja remenice nebi cincao, bar ne onaj radni dio.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Ove na pogonu vožnje su 2 3/4" (fi 69,5mm, radni dio), a ove od pogona kosišta su 3 1/2" (fi 89mm).

Misliš da se bu sklizalo po pocinčanom? Bolje da ih pofarbam?

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Imam takvu kao od kosista izgledom istu samo je ipak duplo veca. Slika vara.

Ne zbog klizanja. Zbog zdravlja i okolisa. Remenicu ionako remen haba i cisti, tako da po meni zastita nema smisla. Kao da ides bojat diskove na autu.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Ma nije baš tak. Remeni voze po više-manje istoj stazi, a ostalo je nezaštićeno habanjem. Problem ju je dobro pofarbati jer je rđava od kiselina iz trave, a uska je između dvije šajbe. Galvanizacijom se može dobro zaštiti.

Ne kužim ovo zdravlje i okoliš? Ima galvanizacija blizu mene i naprave mi to jeftinije nego da ih farbam. Ionak moram cinčati sve federe šarafe, jer su crni i rđavi.

Trenutno se namaču u coca coli, da skine rđu.

Glede španera: možda bi se dale pripasati natezne od staznog remena na autima (istokare se brazde).

Na vrh