• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zaštita pšenice i ječma od bolesti i korova

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,163
Re: Bolesti jecma

evo sada gledao na analizama od prije 2g i ph je 5..tocnije 4,93 u prosjeku ....
slabo ....
Bas se informiram za kalcifikaciju-gdje nabavit i kako razbaciti....

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272

zsolin kaže:
evo sada gledao na analizama od prije 2g i ph je 5..tocnije 4,93 u prosjeku ....
slabo ....
Bas se informiram za kalcifikaciju-gdje nabavit i kako razbaciti....

imas vise o tome u ovaj temi
Obrisan neispravan link.

mi smo nabavili iz županje, a razbacivali običnom đubretarom,samo treba jako pazit, zatim ga zaorat

p.s. nisam ni primjetio da smo susjedi,a mf mi poznat, bude kod pruge parkiran?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

zsolin kaže:
...mogu rec da sam 99% siguran da je virusna patuljavost....
Samo nemogu se odlucit da ga ostavim ili kukuruz?
Danas gledao i malo pocinje rast ali opet je katastrofa izgled...
Na drugoj tabli isto gledao i ima na mjestima gdje je narastao do pol metra...
To je ogromna razlika!
Po mojoj procjeni ce bit mozda 2-2,5t po hektru....a to je jako jako lose...
Dali da ocekujem veci prinos?

kada se radi o patuljavosti ječma i to je virusna bolest, RJEŠAVAJ SE TOGA, i ja se jednog svog komada rješavam ide sudanska trava.
takvo sjeme kad ga pokombajniraš izgleda ko normalno ali je prenosnik virusa, i ne smije se dalje sijati.

L

Letimican

Guest
crvenilo pšenice 2009

Imam "problem".Pšenica mi ima crvenilo listova ( od 10-50 % površine ).Posijana u optimalnom roku.Na jednoj parceli imam skoro 50 % izostanak bokorenja + crvenilo_Obično kreće sa vrha,ali,nema pravila.Zahvaćeno mi je skoro 30 ha.

Zaorano je u jesen 6o kg N,60 kg P i 60 kg K/ha.ph 5.5,nivo fosfora 18 mg/100 g.Predusjev kukuruz ( nije išao atrazin) Po nekoj logici,ne bi smjela biti gladna,toliko da se ovakvi simptomi ispoljavaju.

Ječam u okolini je sav žut.Imam neko svoje mišljenje,no ,zanima me da li iko ima slične probleme?

Hvala

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Re: crvenilo pšenice 2009

ječam je žut i kod mene, al to je od zime, oporavit če se on, za pšenicu neznam, nisam ju vidio posljednje vrijeme, nadam se da je dobro :!:

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462

Ja ne znam odgovor, ali imam nešto za nadodati. U mojem kraju, gdje je ph bliži 7 pšenice nemaju tu pojavu, a gdje su kiselija tla od 6 primjećuje se, pogotovo na onim parcelama za koje znam da svaku godinu netko drugi obrađuje. Dakle vjerojatno je malo problem ishrane, malo hladnoće od zime. Možda se i varam. Ja imam također jedan komad od 2 i pol jutra kasnije sijan, 13. studeni. Nije se razvila, samo je ponikla prije zime. 700 kg sedmice zatanjurano pred sjetvu. Imala je normalnu boju, za svoj stadij rasta, sve dok nije sad pred tri tjedna bila smrzavica. Također je promijenila boju u crvenoljubičastu. Bacio sam 300 kg KAN i sad je nazad pozelenila i krenula rasti. Nije ni blizu onih pšenica sijanih u optimalnom roku, ali bit će valjda nešta od nje.
Da, imam i jećam, ph je 7, prirodni bez kalcifikacije. Nema žučenja. Zaorano 400 kg sedmice i 160 kg uree na ha. Zemlja malo dalje od mene, nikad ne gnoji mineralnim, jećam nikakav, žut bez busanja. Sijan tri dana iza mojeg. Dakle, problem ishrane, jer je tlo prirodno kvalitetno. Samo da primem čovjeka za žvatu i steram ga u materinu kak se stara za svoju zemlju. Ja i tuđu obrađujem kao svoju, a on ni svoju ne želi kak se spada.
Opaska: ne znači da mislim da ti ne obrađuješ kak se spada.

T

tomonh

Guest

Imam identičan problem kaj sam napisao na postu "Sjetva pšenice 2008." Imam pšenicu na tri table po tri sorte na svakoj soason,golubici i srpanjku. na jednoj tabli soason ima to crvenilo a ove druge ne. sad sam bio na polju i malo sam gledal iz auta midlim da se malo boja mjenja i gubi to crvenilo,. gnojena sa 280kg/ha 7-20-30,180kg/ha 3x15 i 100kg urea i prihrana prije dva tjedna sa 180kg/ha kana. po analizi od prije 2.god ph 5,npk iznad 15mg u 100g tla.nakon toga dodano 2tone ferdolomita. takve simptome sam imao na kukuruzu prošle godine a također je dodano 2t/ha ferdolomita. nakon što je kukuruz niknuo došla je velika količina oborina a polje malo visi i rekli su mi da to ima veze sa trenutnim nedostatkom hranjiva i da je biljka doživjela šok.to je nestalo nakon 2 tjedna,

J

JOSIP.1

Guest

To crvenilo je nedostatak fosfora, uvjetovan niskim temperaturama ili niskim pH zemljišta, fosfora u biti ima, ali je on biljci nepristupačan jer je pri niskim temperaturama slabo mobilan, slično se događa i s kukuruzom ako nakon nicanja naglo zahladi...
tad dolazi do povećane tvorbe antocijana (crvenog pigmenta) u biljci i to je to crvenilo....

kad malo zatopli prestat ce, ne treba se brinuti oko toga...

Najnoviji postovi

Na vrh