Re: crvenilo pšenice 2009
Ja ne znam odgovor, ali imam nešto za nadodati. U mojem kraju, gdje je ph bliži 7 pšenice nemaju tu pojavu, a gdje su kiselija tla od 6 primjećuje se, pogotovo na onim parcelama za koje znam da svaku godinu netko drugi obrađuje. Dakle vjerojatno je malo problem ishrane, malo hladnoće od zime. Možda se i varam. Ja imam također jedan komad od 2 i pol jutra kasnije sijan, 13. studeni. Nije se razvila, samo je ponikla prije zime. 700 kg sedmice zatanjurano pred sjetvu. Imala je normalnu boju, za svoj stadij rasta, sve dok nije sad pred tri tjedna bila smrzavica. Također je promijenila boju u crvenoljubičastu. Bacio sam 300 kg KAN i sad je nazad pozelenila i krenula rasti. Nije ni blizu onih pšenica sijanih u optimalnom roku, ali bit će valjda nešta od nje.
Da, imam i jećam, ph je 7, prirodni bez kalcifikacije. Nema žučenja. Zaorano 400 kg sedmice i 160 kg uree na ha. Zemlja malo dalje od mene, nikad ne gnoji mineralnim, jećam nikakav, žut bez busanja. Sijan tri dana iza mojeg. Dakle, problem ishrane, jer je tlo prirodno kvalitetno. Samo da primem čovjeka za žvatu i steram ga u materinu kak se stara za svoju zemlju. Ja i tuđu obrađujem kao svoju, a on ni svoju ne želi kak se spada.
Opaska: ne znači da mislim da ti ne obrađuješ kak se spada.