• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zašto IMR motori teško pale u zimi

D

DSC1416

Guest
je dosta grijati motor(rakovica s44 ko na 577) do onda kad "pukne" ili još dalje?

D

DSC1416

Guest
pitam jer vidim da se tu spominju grijanja po 45s meni grije jedno 10s onda pukne i ja alnasujem onda

B

Bobo

Guest
Ma daaaaj 577 da nece upaliti... taj traktor nesto gaadno nije u redu...

Moj kombajn koji ima isti motor kao i 577 pali s 98 Ah akumulatorom da je to strasno, cak i u pola zime...

bratov SKIP ima stvarno los motor, ne trosi ulje puno, al troska ga tu i tamo i opet pali ko blesav sa 110Ah akumulatorom. SKIP treba grijanje i do dva puta po zimi, ako je akumulator dobar, al sad je vec pri kraju, jer je bager stajao vani jedno 3 godine da nije ni upaljen bio kako treba pa je akulumator dobio svog boga...

577 MORA upaliti da je ne znam sta, nikakvi start sprejevi fenovi, breneri i pizdarije. kao sto je muhanicar napisao, do 0 mu ne treba grijac, ako je traktor ispravan.

A grijanje na IMT-u na pola gasa dovoljno je i 15 sekundi. A ako kojim slucajem nece ponoviti postupak i on PALI...

Sto se 533 tice, oni inace teze pale od ostalih IMT-a, ali trebao bi i on moci kresnuti ako je pod nekom supom da nije na udaru vjetra. petrov je valjda izrod, takav jos nikada vidio nisam da onakav pritisak ulja ima i da onako kresne kao sibica...

U torpeda ili deutza ne ulazim, jer se u njih ne kuzim, ali eto, ostali su napisali u cemu je kod njega stos...

Kumic

Član
Tu od
7 Lis 2010
Poruka
196
A grijanje na IMT-u na pola gasa dovoljno je i 15 sekundi. A ako kojim slucajem nece ponoviti postupak i on PALI...

Sto se 533 tice, oni inace teze pale od ostalih IMT-a, ali trebao bi i on moci kresnuti ako je pod nekom supom da nije na udaru vjetra. petrov je valjda izrod, takav jos nikada vidio nisam da onakav pritisak ulja ima i da onako kresne kao sibica...

Ja sam prošle godine palio 542 koji je stajao u zatvorenom prostoru,vrti al nikako da zapali,baš kao ovaj 577,zatim probam 533 koji je stajao u šupi koja ima samo krov,zagrijem ga i od prve pali,a traktor je sa starim akumulatorom tako da me fergi ugodno iznenadio......

V

VTZ

Guest
IMT 560 (od mojeg susjeda) pali po zimi nešto teže jedino kad ima snijega ili leda na dvorištu. Dok ga šlepam s Vladimircem, kotači mu se kližu po pločniku, tak da ga nekad došlepam čak i na cestu.

Inače, kad nema snijega, dovoljno mu je 5-10 metara šlepanja, pali odmah. :butthead:

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Posjedujem 533, 539, 577 i deutza 80. Primjećujem da u zimi imt-i dosta tesko pale, dok deutz kao od šale, tri puta okrene i brmrmrmrm. Palim 577 i on vrti dosta dugo i počne kao radit tj. fali mu jako malo da upali ali neće, pustim ključ on stane. probam opet i opet motor samo sto ne upali, ali nece. Tako 4 ili 5 puta i onda upali, a kad upali sve ok, radi prima gas, nema puno dima, ima snagu. Generalna napravljena prije 900 sati, barem mi je tako rekao prijašnji gazda. Interesira me dali ima neka caka ili bosch majstor mi ne gine??

kao sto puknuti rece, postoje razlike u konstrukciji motora.....od nacina ubrizgavanja, prostora za sagorijevanje, ZJ je dodao startnu kolicinu goriva......DI u principu lakse starta

opisujes simptome kao da mu fali goriva.....vergla i malo mu fali, pustim kljuc on stane

kad verglas ima li dima na auspuh? da kulja bijeli dim

zna se desiti na roto pumpama da zaglavljuje onaj mehanizam za gasenje......kad ugasis i ponovo vratis onu sipku djeluje kao da je vracena medjutim pumpa je unutra "na ugasenom"

kole

Član
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
146
kao sto puknuti rece, postoje razlike u konstrukciji motora.....od nacina ubrizgavanja, prostora za sagorijevanje, ZJ je dodao startnu kolicinu goriva......DI u principu lakse starta

opisujes simptome kao da mu fali goriva.....vergla i malo mu fali, pustim kljuc on stane

kad verglas ima li dima na auspuh? da kulja bijeli dim

zna se desiti na roto pumpama da zaglavljuje onaj mehanizam za gasenje......kad ugasis i ponovo vratis onu sipku djeluje kao da je vracena medjutim pumpa je unutra "na ugasenom"

da, bas tako verglam i malo mu fali (motor skoro brži od anlasera) i kad pustim on stane, i tako nekoliko puta. Što se tiče dima ima poprilično bijelog. Imao sam slučaj i s ovim gašenjem (539) ali to mi je bilo smeća u gorivu i nakon toga po tom pitanju nikad (već 8 godina), tako da sam to već pogledao i nije (osjeti se kad se prstima okreće ona poluga za gašenje)

V

VTZ

Guest
da, bas tako verglam i malo mu fali (motor skoro brži od anlasera) i kad pustim on stane, i tako nekoliko puta. Što se tiče dima ima poprilično bijelog. Imao sam slučaj i s ovim gašenjem (539) ali to mi je bilo smeća u gorivu i nakon toga po tom pitanju nikad (već 8 godina), tako da sam to već pogledao i nije (osjeti se kad se prstima okreće ona poluga za gašenje)

Pusti mu malo start spreja u usisnu granu, upalit će ti sigurno, nećeš morati tako dugo verglati, i mučiti akumulator i anlaser. To će ti sigurno pomoći i olakšati paljenje u zimskim uvjetima.

Kad zatopli, start sprej neće ti trebati. Možeš ga kupiti na svakoj benz. pumpi i trgovini auto dijelova. Prošle zime ja sam imao loš akumulator na traktoriću, htio sam počistiti snijeg, a akumulator jedva da je vrtio. Start sprej je pomogao, bez njega ne bih uopće upalio traktorić. Kasnije sam nabavio novi akumulator, i više nemam takvih problema..

Kumic

Član
Tu od
7 Lis 2010
Poruka
196
Pusti mu malo start spreja u usisnu granu, upalit će ti sigurno, nećeš morati tako dugo verglati, i mučiti akumulator i anlaser. To će ti sigurno pomoći i olakšati paljenje u zimskim uvjetima.

Kad zatopli, start sprej neće ti trebati. Možeš ga kupiti na svakoj benz. pumpi i trgovini auto dijelova. Prošle zime ja sam imao loš akumulator na traktoriću, htio sam počistiti snijeg, a akumulator jedva da je vrtio. Start sprej je pomogao, bez njega ne bih uopće upalio traktorić. Kasnije sam nabavio novi akumulator, i više nemam takvih problema..

Ja sam protiv tog spreja....Susjed mi je to na ursusu 335 koristio stalno preko zime...traktor više gotovo nema kompresije...na kurbli ga vrtiš ko tomos motor..

V

VTZ

Guest
Ja sam protiv tog spreja....Susjed mi je to na ursusu 335 koristio stalno preko zime...traktor više gotovo nema kompresije...na kurbli ga vrtiš ko tomos motor..

Pa nije valjda izgubio kompresiju zbog tog spreja, nego je obrnuta situacija - zbog slabe kompresije on već davno ne bi uopće mogao ni upaliti taj traktor.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814

IMT-u (kao i svima ostalima) aerosol pomaže ko prt u oko :butthead:
Manite se ljudi sprejeva. Pucaju glave i prve karike, nemogu to motori podnesti. Još možda ako mu ga malo kapneš preko filtera pa se razrijedi, ajde, ali direktno u usisnu granu :scratch
Barem su danas oni mali brenerčići dostupni i jeftini. Nemaš brige ko nekad, baklja ili ostale kemije. Ponekad je dovoljno samo staviti ruku na usisnu granu da ga malo bolje zavrti i kad makneš ruku on se barem malo nakašlja.

Uglavnom, moje je mišljenje da kad neče ni na jedan opisani način trebalo bi početi razmišljati o popravku, a ne još ga bolje uništavati sa sprejom.

V

VTZ

Guest
Još možda ako mu ga malo kapneš preko filtera pa se razrijedi, ajde, ali direktno u usisnu granu .

OK, malo sam se krivo izrazio - ne baš u usisnu granu (iza filtera), nego na ulaz cijevi ispred filtera, kad se skine onaj nasađeni komad početne cijevi.

Od tog mjesta do stublina postoji par litara prostora u kojem se nalazi zrak, i kad se to pomiješa sa aerosolom, nema apsolutno nikakvih štetnih posljedica. Ako zbog te mizerne količine aerosola pukne glava ili karika, onda je to igračka za dječji vrtić, a ne traktor.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
OK, malo sam se krivo izrazio - ne baš u usisnu granu (iza filtera), nego na ulaz cijevi ispred filtera, kad se skine onaj nasađeni komad početne cijevi.

Od tog mjesta do stublina postoji par litara prostora u kojem se nalazi zrak, i kad se to pomiješa sa aerosolom, nema apsolutno nikakvih štetnih posljedica. Ako zbog te mizerne količine aerosola pukne glava ili karika, onda je to igračka za dječji vrtić, a ne traktor.
U svakom slučaju treba izbjegavati sprej.
Da traktor nebi postal dječja igračka.

21yes

Član
Tu od
22 Ožu 2008
Poruka
436
Kad traktor baca bijeli dim obilno a neće upalit nema kompresije jel? U trgovini rezervnih dijelova u Sesvetama mi je rekao čovjek da su na Universalu glave malo slabije. Jel znaš ti kolega muhaničar što o tome, jel postoji mogučnost da ventili nisu dobro poštelani pa da zato teže pali? Inače kad malo odradi, ne treba puno, pali bez greške.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Kad traktor baca bijeli dim obilno a neće upalit nema kompresije jel? U trgovini rezervnih dijelova u Sesvetama mi je rekao čovjek da su na Universalu glave malo slabije. Jel znaš ti kolega muhaničar što o tome, jel postoji mogučnost da ventili nisu dobro poštelani pa da zato teže pali? Inače kad malo odradi, ne treba puno, pali bez greške.
Ako baca bijeli dim, znači da na auspuh izlazi nesagorjela nafta.
Po tome nema dovoljno kompresije da ju zapali, a tu bi mogli biti uzrok ventili (naročito ako traktor nema puno sati)
Međutim, ako su ventili propuhavali, znači da su najvjerojatnije i nagorjeli tak da se u ovim zimskim vremenima nebude ništa dobilo sa štelanjem istih. To da je ljeto pa da se oni (ako su samo malo začađeni) u radu natuku, možda.

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
baš bi za vikend mogel probat upalit,:)

gle ak mi baš treba ja mu nalim toplu vodu zaanlšem par sekundi i onda grijać i prošlu zimu palil bez problema,pa nebu valjda sad zafrkaval.

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
Bobo,kaj se tiče Skipa,tog Skipa sam ja htel kupiti prošle godine.Vjerojatno je bil od čovjeka koji je na forumu poznat pod VedranKc.Ako se varam,ispravite me.Ja sam došel sa starim popodne i motor je bil topli,normalno da je upalil,a vani je bilo minus 3-4.Gazda se klel da je motor super,ali ja sam drugo jutro nenadano došel do njega,pa da vidiš akumulatora ko u dućanu.Skipov akumulator,jedan drugi od 75 AH i na kraju su na kolicima dovezli od 145 AH.I Skip je upalil nakon 6-7 dooobrih pokušaja.Na hladnom je bacal ulje na überlauf,tako da smo se samo okrenuli i otišli.
2 tjedna kasnije sam kupil Torpeda 75 KS,koji je na minus 15 palil od prve,a radnih sati je imal više od tog Skipa!
Naravno ovisi sve o održavanju i pažnji oko stroja.
Moj bratić ima 539 sa 1800 Rs i motor pali od prve,ali ima drugog 539 koji nema puno više sati od ovog pa ne pali nikak.E,sad,možemo se natezat do jutra zašto je tome tako,ali ja nisam imal dobrih iskustva previše sa Perkinsom,pod tim podrazumijevam IMR.
U firmi gde sam radil,bil je jedan Deutz serije 913 6-tak sa 19000 sati,nikada otvaran,ulje troši u granicama,a na drugom takvom stroju Deutz serije 914 isto 6-tak,pa na 4000 sati prdnul motor.Pa opet se postavlja zašto.
Da ne laprdam bzvz,moj odgovor na pitanje zašto IMR motori teže pale glasi:U kakvom je stanju i kako je održavan,tako će i palit.

Mrki88

Član
Tu od
17 Tra 2009
Poruka
881
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=d52Mzc0X3ks[/YT]

ja imam jako dobre ventile....
ovo je paljenje od jutros, na -8, koliko je pokazivalo... ;)

Najnoviji postovi

Na vrh