• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zašto IMR motori teško pale u zimi

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Na fendtu je grijac sa zarnicom u usisniku koji radi uz pomoc nafte, sad cini mi se da nije bas u funkciji, kad ga grijem ne cujem da pukne kako bi trebalo. Rukom kad dohvatim kuciste grijaca osjecam da je vrfuc, cak sam otvarao i gledao i grijac se usija, onda ostaje da je problem sa dotokom nafte, sta bi moglo biti.

kole

Član
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
146
Na fendtu je grijac sa zarnicom u usisniku koji radi uz pomoc nafte, sad cini mi se da nije bas u funkciji, kad ga grijem ne cujem da pukne kako bi trebalo. Rukom kad dohvatim kuciste grijaca osjecam da je vrfuc, cak sam otvarao i gledao i grijac se usija, onda ostaje da je problem sa dotokom nafte, sta bi moglo biti.

probaj prvo zaverglat da ac pumpa postigne pritisak, pa onda grijat:scratch

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Cak sam ispustao i zrak iz one cjevcice koja ide do grijaca, neznam sta se tu sad moze pokvariti, kad ga ugrije trebalo bi da propusti ali neide.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
a elektro ventil na grijaču?

Do grijaca dolazi samo jedan provodnik koji napaja grijac, sad neznam da ima neki elektro ventil, ja mislio to radi na principu temperature da otvori gorivo.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Do grijaca dolazi samo jedan provodnik koji napaja grijac, sad neznam da ima neki elektro ventil, ja mislio to radi na principu temperature da otvori gorivo.
Pa na taj termo ventil je Petar i mislil, samo se krivo odrazil ;)

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Da, krivo sam se odrazil, a i dalje bih da sad nisam i to sazno..

Ali na to sam mislio..

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Po meni grijač ne radi dobro ako detonira u usisnoj grani .
Ako deronira u usisnoj grani znaći da je ista ispunjena ishlapljenom naftom .
To se desi ako termo element propusti gorivo prije nego je žarnica dovoljno ugrijana da dođe do plamena .
Detonacija pokupi kisik iz grane koji poslje fali u cilindru , isto tak i dugo grijanje potroši kisik pa se ugasi plamen .
Ma komlikacija živa ...najbolje pali benzinac .

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Kako sad ja da znam radi li taj grijac ili ne, da ga odvijem i sta londa treba da vidim kad ga grijem, ako je ispravan, ili postoji drugi nacin da ga ispitam.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Poigraj se , izvadi ga van , daj mu masu žicom ili ..ma snađi se .
Prilključi ga na naftu ...i grij.
Kads e užari žica mora se pojaviti plamičak , bez bijelog dima .
Ovisi o instalaciji , ako ima posudicu samo za grijač plamen je ujednačen , ako je priključen na sustav dovoda goriva kad počne startanje tlak naraste sukladno tome i plamen - ti to simuliraj na AC pumpi
Po meni je to bolja varijanta nego s odvojenom posudicom .
Uzmi u ubzir da je usisna grana specifićno okruženje pa malo zakloni žarnicu tako da ne puše oko nje ..to može dati loš rezultat probe .
Kad ej već tako odvij cijev što dalje od grijača , kad se ugrije puni u cijev , možda propušeš jer se malo "zagorjelo" unutra .
,Pžeš ,alo i komprimiranim zrakom , neće naškoditi .
Žarnica ne bi smjela izgoriti , no ne pretjeruj s radom "na suho" .mig:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Kako sad ja da znam radi li taj grijac ili ne, da ga odvijem i sta londa treba da vidim kad ga grijem, ako je ispravan, ili postoji drugi nacin da ga ispitam.
Ako ga ne vidiš kad izvadiš crijevo usisa onda ga izvadiš van i spojiš na njega struju i naftu pa probaš grijati. On se prvo treba užariti, a nakon toga propustiti naftu koja mora gorjeti plamenom.
Obavezno probaj par puta.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Poigraj se , izvadi ga van , daj mu masu žicom ili ..ma snađi se .
Prilključi ga na naftu ...i grij.
Kads e užari žica mora se pojaviti plamičak , bez bijelog dima .
Ovisi o instalaciji , ako ima posudicu samo za grijač plamen je ujednačen , ako je priključen na sustav dovoda goriva kad počne startanje tlak naraste sukladno tome i plamen - ti to simuliraj na AC pumpi
Po meni je to bolja varijanta nego s odvojenom posudicom .
Uzmi u ubzir da je usisna grana specifićno okruženje pa malo zakloni žarnicu tako da ne puše oko nje ..to može dati loš rezultat probe .
Kad ej već tako odvij cijev što dalje od grijača , kad se ugrije puni u cijev , možda propušeš jer se malo "zagorjelo" unutra .
,Pžeš ,alo i komprimiranim zrakom , neće naškoditi .
Žarnica ne bi smjela izgoriti , no ne pretjeruj s radom "na suho" .mig:

Kod mene je dovod goriva spojen sa posudice koja se nalazi visocije od grijaca, tako da bi trebalo ici prirodnim padom. Ova posudica ima 3 izvoda (izgled kao mali protocni filter na benzincima) jedna izvod id na visak goriva sa dizni, drugi na grijac i treci preljev u rezervoar. Znaci iz te posudice bi gorivo trebalo da ide do grijaca i sad ako ovaj nije zacepljen dolazi na zarnicu gdje ga pali. ja sam cijelo vrijeme misli da nema plamena nego samo ta obogacvena smjesa nekih naftnih para koje se stvaraju curenjem nafte preko uzarene niti. Obavezno cu propuhati kompresorom cijev kad je grijac ugrijan da vidim prolazi li zrak, a onad prikljuciti dovod goriva pa cemo vidjeti.
Hvala na odgovoru.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Ako ga ne vidiš kad izvadiš crijevo usisa onda ga izvadiš van i spojiš na njega struju i naftu pa probaš grijati. On se prvo treba užariti, a nakon toga propustiti naftu koja mora gorjeti plamenom.
Obavezno probaj par puta.

da tako cu i uraditi, uz dodatak propuhivanja cijevi i provjere imali goriva u posudici.
Hvala na odgovoru.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Kod mene je dovod goriva spojen sa posudice koja se nalazi visocije od grijaca, tako da bi trebalo ici prirodnim padom. Ova posudica ima 3 izvoda (izgled kao mali protocni filter na benzincima) jedna izvod id na visak goriva sa dizni, drugi na grijac i treci preljev u rezervoar. Znaci iz te posudice bi gorivo trebalo da ide do grijaca i sad ako ovaj nije zacepljen dolazi na zarnicu gdje ga pali. ja sam cijelo vrijeme misli da nema plamena nego samo ta obogacvena smjesa nekih naftnih para koje se stvaraju curenjem nafte preko uzarene niti. Obavezno cu propuhati kompresorom cijev kad je grijac ugrijan da vidim prolazi li zrak, a onad prikljuciti dovod goriva pa cemo vidjeti.
Hvala na odgovoru.
Usput kad bu več vani uzmi neke mjere i baci oko da nije možda colovi, da znaš tražiti drugog, a ovog nemoraš ni vaditi za uzorak.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
kako misli da nije colovi, mislis na mjere u colovima. Koliko je ovaj grijac od pomoci za hladni start, recimo da usporedimo gdje je granicna temperatura da ispravan motor moze paliti bez grijaca, i koja je razlika npr na temp -5c kad palim sa i bez grijaca koliko bi trebao verglati bez grijaca. Na proslom fendtu sam imao 4 grijaca na bloku motora, a ovaj ima na usisniku u cemu je razlika, koji je bolji.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
kako misli da nije colovi, sto ti to znaci
Na navoj sam mislil.
Evo to sam našel nabrzinu:

Vrste navoja

Navoji služe za spajanje i pretvaranje kretanja.
Navoj može biti unutrašnji i spoljašnji, a prema smjeru zavojnice desni i lijevi.
Spoljašnji navoj – navoj narezan na spoljašnjoj strani valjka
Unutrašnji navoj – navoj urezan u rupi.
Za spajanje se, uglavnom, koriste metrički i Vitvortov navoj.
Metrički navoj može biti normalni i fini. Ugao profila mu je 60°.
Sve mjere kod metričkog navoja izražavaju se u milimetrima.
Metrički navoj označava se slovom M i nazivnim prečnikom u milimetrima (npr. M20)
Metrički fini navoj označava se slovom M, nazivnim prečnikom u milimetrima i korakom u milimetrima (npr. M16 x 1)
Vitvortov navoj može biti: normalni, fini i cijevni. Ugao profila ovog navoja je 55°.
Vitvortov normalni navoj označava se nazivnim prečnikom u colovima ( 1˝ = 25,4 mm ).
Vitvortov fini navoj označava se nazivnim prečnikom u colovima i korakom u colovima.
Vitvortov cijevni navoj karakteriše se malom dubinom i korakom pa je pogodan za narezivanje na cijevima.

Osim ovih vrsta navoja postoje i: kosi , obli, trapezni i kvadratni navoji.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
gdje je granicna temperatura da ispravan motor moze paliti bez grijaca, i koja je razlika npr na temp -5c kad palim sa i bez grijaca koliko bi trebao verglati bez grijaca. Na proslom fendtu sam imao 4 grijaca na bloku motora, a ovaj ima na usisniku u cemu je razlika, koji je bolji.
Samo je nebo granica, ali tip motora sa predkomorama u klipu na nuli bi trebal paliti bez grijača, ali mu u svakom slučaju dobro dođe.

4 puta je 4 puta ;)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
kako misli da nije colovi, mislis na mjere u colovima. Koliko je ovaj grijac od pomoci za hladni start, recimo da usporedimo gdje je granicna temperatura da ispravan motor moze paliti bez grijaca, i koja je razlika npr na temp -5c kad palim sa i bez grijaca koliko bi trebao verglati bez grijaca. Na proslom fendtu sam imao 4 grijaca na bloku motora, a ovaj ima na usisniku u cemu je razlika, koji je bolji.
Konstrukcija motora ovisi koliko i gdje će biti grijača .
Dizel motora prema komori izgaranja ima 3 vste . neki po defaultu moraju imati grijače u svakoj komori posebno , naprimjer GOLF II .
Direktno ubrizgavanje ne traži griječe u komori izgaranja jer je tlakom ubrizgaanja i stupnjem kompresije bla.bla.bla...ma pusti teoriju .:drinkers:

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Samo je nebo granica, ali tip motora sa predkomorama u klipu na nuli bi trebal paliti bez grijača, ali mu u svakom slučaju dobro dođe.

4 puta je 4 puta ;)

pretkomore ima ovaj sa grijacem na usisniku, nagađam

Na vrh