• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zašto IMR motori teško pale u zimi

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
ja imam jako dobre ventile....
ovo je paljenje od jutros, na -8, koliko je pokazivalo... ;)
Pa i nije tak loše, ali da si ga dvaput zgrijal nebi naškodil novome alnaseru ;)

Usput kad smo več tu, malo prije sam palil kod kolege Torpeda 75 (na kojem je grijač skinut tj došo sa mora bez njega) naravno na brener.
Ima i 549 pa ajde da probamo njega čisto iz zaje.... je. On veli da pali garant, a ja ne vjerujem, pa da probamo. Sa jednim grijačem na malo krače alnasanje nego tvoj, a motor ima oko 7000 RS. Da sam mu mijenjal karike prije 2000 jesam, ali da se nisam baš nadal da bu tak upalil i nisam :scratch

Mrki88

Član
Tu od
17 Tra 2009
Poruka
881
Pa i nije tak loše, ali da si ga dvaput zgrijal nebi naškodil novome alnaseru ;)

Usput kad smo več tu, malo prije sam palil kod kolege Torpeda 75 (na kojem je grijač skinut tj došo sa mora bez njega) naravno na brener.
Ima i 549 pa ajde da probamo njega čisto iz zaje.... je. On veli da pali garant, a ja ne vjerujem, pa da probamo. Sa jednim grijačem na malo krače alnasanje nego tvoj, a motor ima oko 7000 RS. Da sam mu mijenjal karike prije 2000 jesam, ali da se nisam baš nadal da bu tak upalil i nisam :scratch

ma ovo sam sam htio pokazat šta je pravi motor;)
inače ga grijem malo više, lakše mu je onda, ali evo samo da se vidi kak pali motor sa skoro 7000rh bez da je otvaran....
ventili su u kurcu, a štelani u proljeće...
jel bi se dalo kaj još sredit preštelavanjem ili da uzmem nove?
kolika je cijena novima?:scratch

danijelP7b

Član
Tu od
20 Srp 2009
Poruka
142
Kaj se tiče start spreja i ja sam nedavno videl kaj može naparvit štete naime imamo na poslu jedan stari Indos viličar koji ima identičan IMR motor ko i IMT 539 uglavnom več je imal pun kufer radnih sati a mogao je zapalit samo preko start spreja,na kraju kad smo se odlučili sredit kompletni viličar,i izvadili motor imali smo kaj za vidit ispucale prve kompresione karike na sva tri klipa a čak je i spigalo klipnjaču i na prvom cilindru.Sad je u međuvremenu kompletna generalka pala i pali ko mina. :)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
ma ovo sam sam htio pokazat šta je pravi motor;)
inače ga grijem malo više, lakše mu je onda, ali evo samo da se vidi kak pali motor sa skoro 7000rh bez da je otvaran....
ventili su u kurcu, a štelani u proljeće...
jel bi se dalo kaj još sredit preštelavanjem ili da uzmem nove?
kolika je cijena novima?:scratch
Da ih preštelaš, nemožeš pogriješiti. Nove buš metal kad buš radil motor,jer ako sad urediš glavu onda je kraj motoru.
Ventil ti je 30 kn, a isto toliko i vodilica komad.

Pa izgleda da ta makinica baš i nje pri kraju kak ti veliš :scratch

Mrki88

Član
Tu od
17 Tra 2009
Poruka
881
Da ih preštelaš, nemožeš pogriješiti. Nove buš metal kad buš radil motor,jer ako sad urediš glavu onda je kraj motoru.
Ventil ti je 30 kn, a isto toliko i vodilica komad.

Pa izgleda da ta makinica baš i nje pri kraju kak ti veliš :scratch

a kaj sam rekel da je motor pri kraju?:scratch:scratch
iskreno, ne sjećam se, ali do sada se on pokazao kao najbolje na njemu, s njim još nikakvih problema, toči i vozi...
uskoro dolazi poklopac, pa će da radi ko pravi traktor, a ne samo vući prikolicu, ko kak je danas cijeli dan, pa ja moram zvati šogija da mi dođe izorati, a zetor popio nafte s kojom bi ja mogao cijeli dan radit, jebote.....:madmana::madmana::madmana:

uostalom, ti si rekel da buš došel vidjeti, pa nikad te...
a čvaraka ima još jaaaaaako malo....;)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
a kaj sam rekel da je motor pri kraju?:scratch:scratch
iskreno, ne sjećam se, ali do sada se on pokazao kao najbolje na njemu, s njim još nikakvih problema, toči i vozi...
uskoro dolazi poklopac, pa će da radi ko pravi traktor, a ne samo vući prikolicu, ko kak je danas cijeli dan, pa ja moram zvati šogija da mi dođe izorati, a zetor popio nafte s kojom bi ja mogao cijeli dan radit, jebote.....:madmana::madmana::madmana:

uostalom, ti si rekel da buš došel vidjeti, pa nikad te...
a čvaraka ima još jaaaaaako malo....;)
Nema veze, budu se kobase posušile pa bu malo potkoso :rolfer:
Došel bum kad bu mi usput, ali nikak da se dogodi da mi je prevoz gratis :x Možda drugi utorak, ovaj sam si odvojil vreme, ali niko nije zval da nekaj treba na tvojoj strani tak da ....

Pa nekak mi se čini da si negde pisal da buš sve na njemu sredil, od prvog do zadnjeg klina, pa sam si to tak protumačil :scratch
I ne tjeraj me da to tražim jer znaš da bum našel ;)

Mrki88

Član
Tu od
17 Tra 2009
Poruka
881
Nema veze, budu se kobase posušile pa bu malo potkoso :rolfer:
Došel bum kad bu mi usput, ali nikak da se dogodi da mi je prevoz gratis :x Možda drugi utorak, ovaj sam si odvojil vreme, ali niko nije zval da nekaj treba na tvojoj strani tak da ....

Pa nekak mi se čini da si negde pisal da buš sve na njemu sredil, od prvog do zadnjeg klina, pa sam si to tak protumačil :scratch
I ne tjeraj me da to tražim jer znaš da bum našel ;)

ček malo, taj tvoj frend vozi gume i za traktore?
evo, ja mislim i nove gume uzet, sredi mi neki popust od 10-15% i dođeš direkt k meni...;)
jesam, rekel sam da ću sve sredit sada, osim motora, koji će čekati za nagodinu, ak ne i duže...
ostavit ću ja za tebe malo čvaraka, a kobaje su skoro pa gotove.... ma bit će svega, sam ti dojdi...

u kurec, ja moderator, a kvarim temu...;):rolfer::rolfer:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
ček malo, taj tvoj frend vozi gume i za traktore?
evo, ja mislim i nove gume uzet, sredi mi neki popust od 10-15% i dođeš direkt k meni...;)
jesam, rekel sam da ću sve sredit sada, osim motora, koji će čekati za nagodinu, ak ne i duže...
ostavit ću ja za tebe malo čvaraka, a kobaje su skoro pa gotove.... ma bit će svega, sam ti dojdi...

u kurec, ja moderator, a kvarim temu...;):rolfer::rolfer:
10 % dobiš odma to nije problem, ali 15% malo teže.
Moraš samo izabrati dali hočeš Mitas ili Trayal.

Ma došel bum kak god teško kad sam obečal.
Moderatorima je sve dozvoljeno :rolfer:

imt 577

Član
Tu od
14 Ruj 2010
Poruka
43
533

pozdrav
Molim vaše savjete. Danas sam pokušavao upaliti 533. Steglo je gorivo, jer nije paljen duže od mjesec dana, pa sam skinio čašicu i filtere, sve opro u nafti i vratio nazad, ispustio gorivo iz rezervoara. nasuo novo gorivo, odmah u filtere pa onda u spremnik. I opet neće i neće da upali. sad šta bi tu trebalo napraviti? da li je bolje da ga anlasujem ili na šlepanje? Pomagajte, treba stajnjak tovarit.
Hvala

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Kako je to steglo gorivo ?
Od kuda si ti , odnosno koja tempertaura je bila vani?
Filteri se ne peru nego mjenjaju .
Nadam se da si oprao mrežicu koja je u ćašici ?
Ozračiva se redom : prvo jedan filter , drugi pa na kraju pumpa visokog pritiska .
Dakle u rezervaru mora biti dovoljno goriva .
Otpustiš crijevo izlaza iz prvog filtra ili čep an vrhu filtra koji služi za odzračivanje te pumpaš na ručnoj pumpici .
Kad poteče čisto gorivo stegneš sve otpušteno .
Ista stvar s drugim filtrom .
Na kraju otpustiš na pumpi visokog pritiska spoj preko kojeg se gorivo vrača natrag prema rezervaru i pumapj ...
Ne štedi na pumpanju , pusti da pretoči kod svakog koraka min. 1-2 dcl .
Ako si sljedio upute ostaje ti samo "alnasovanje" do pojave dima .
Ako dimi i ne zapali znaći da ga treba malo utopliti .
Sretno ...

imt 577

Član
Tu od
14 Ruj 2010
Poruka
43
Kako je to steglo gorivo ?
Od kuda si ti , odnosno koja tempertaura je bila vani?
Filteri se ne peru nego mjenjaju .
Nadam se da si oprao mrežicu koja je u ćašici ?
Ozračiva se redom : prvo jedan filter , drugi pa na kraju pumpa visokog pritiska .
Dakle u rezervaru mora biti dovoljno goriva .
Otpustiš crijevo izlaza iz prvog filtra ili čep an vrhu filtra koji služi za odzračivanje te pumpaš na ručnoj pumpici .
Kad poteče čisto gorivo stegneš sve otpušteno .
Ista stvar s drugim filtrom .
Na kraju otpustiš na pumpi visokog pritiska spoj preko kojeg se gorivo vrača natrag prema rezervaru i pumapj ...
Ne štedi na pumpanju , pusti da pretoči kod svakog koraka min. 1-2 dcl .
Ako si sljedio upute ostaje ti samo "alnasovanje" do pojave dima .
Ako dimi i ne zapali znaći da ga treba malo utopliti .
Sretno ...

iz Vinkovaca sam, bila je temperatura negdje oko -5!
Znam da se ne peru, nego nisam imao novih, a ove sam nedavno mjenjao! prao sam zbog tog goriva. Mislim kad je steglo, pojavila se kao neka gusta masa u čašici pa sam zato prao.
Hvala na pomoći probat cu onda sutra tako kako si objasnijo!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Problem je kaj si skidao filtre na -5, nema šanse da si ih dobro zabrtvio .
stari filtri-stare brtve
Takve stvari se ne radi zimi ...OK , uvjek postoji opravdanje .
Ako ga i zapališ postoji šansa da ga nakon 5-6 dana opet nečeš zapaliti jer će povući zrak-odnosno gorivo će iscuriti iz filtra .

imt 577

Član
Tu od
14 Ruj 2010
Poruka
43
Problem je kaj si skidao filtre na -5, nema šanse da si ih dobro zabrtvio .
stari filtri-stare brtve
Takve stvari se ne radi zimi ...OK , uvjek postoji opravdanje .
Ako ga i zapališ postoji šansa da ga nakon 5-6 dana opet nečeš zapaliti jer će povući zrak-odnosno gorivo će iscuriti iz filtra .

Znači, da napravim ovako kako si rekao tj, da ga ozračim, i probam palit?
Nakon 5-6 dana mi više neće trebat nego će čekati proljeće.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Znači, da napravim ovako kako si rekao tj, da ga ozračim, i probam palit?
Nakon 5-6 dana mi više neće trebat nego će čekati proljeće.
A gle sad nemaš više druge mogučnosti neog na silu .
Možda neće biti problema ..možda imaš sreće .
Šlepanje ti ne pomaže dok ga ne odzračiš , tek kad gorivo dobiješ u pumpi visokog pritiska šlepanje ima smisla .
Ako u filtrima i pumpi imaš dio zraka možeš ga šlepati do osjeka
Vjerojatno si već isdrkao akumulator , njemu bi pomoglo da ga još danas staviš na toplo i ako si u mogučnosti priključiš na punjač .

imt 577

Član
Tu od
14 Ruj 2010
Poruka
43
A gle sad nemaš više druge mogučnosti neog na silu .
Možda neće biti problema ..možda imaš sreće .
šlepanje ti ne pomaže dok ga ne odzračiš , tek kad gorivo dobiješ u pumpi visokog pritiska šlepanje ima smisla .
Vjerojatno si već isdrkao akumulator , njemu bi pomoglo da ga još danas staviš na toplo i ako si u mogučnosti priključiš na punjač .

Nisam izdrko akumulator, jer je stalno dok sam to radio bio na punjaču, a smijem palit preko ispravljača.
Ok onda, Hvala!

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
pozdrav
Molim vaše savjete. Danas sam pokušavao upaliti 533. Steglo je gorivo, jer nije paljen duže od mjesec dana, pa sam skinio čašicu i filtere, sve opro u nafti i vratio nazad, ispustio gorivo iz rezervoara. nasuo novo gorivo, odmah u filtere pa onda u spremnik. I opet neće i neće da upali. sad šta bi tu trebalo napraviti? da li je bolje da ga anlasujem ili na šlepanje? Pomagajte, treba stajnjak tovarit.
Hvala
Momak, ti njega dobro odzrači samo na onoj cjevčici na boš pumpi (razrezano za šerafciger).
Ako ga nemožeš utopliti (ili neznaš) nagradi ga sa jednim dobrim šlepom i da vidiš.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,894
kaj nije jednostavnije otpustit lajtung na jednoj dizni do koje je lakše dojti s ključem bez obzira kaj je u gužvi zbog tanka i tako odzračit

i ako ima goriva mora da pali 'oće ili neće- mora'

elektro grijalica pomaže kod grijanja

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
kaj nije jednostavnije otpustit lajtung na jednoj dizni do koje je lakše dojti s ključem bez obzira kaj je u gužvi zbog tanka i tako odzračit

533 ima klipnu pumpu pa njemu (ako je pumpa dobra) nije problam probiti dizu.

Za grijanje je dobra i deka ;)

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037

kako u mene rakovica ko mina jos automat izgorio pa moram jos diektno al jebiga rajka 2 akumulatora 71+75=146 Ah pa sto ne bi upalila a zekan 8540 jedan akumulator od 65 Ah jos bolje krese :drinkers:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
kako u mene rakovica ko mina jos automat izgorio pa moram jos diektno al jebiga rajka 2 akumulatora 71+75=146 Ah pa sto ne bi upalila a zekan 8540 jedan akumulator od 65 Ah jos bolje krese :drinkers:
baš tak , i onda neš pil :axe:

Na vrh