Re: zašto je jedna strana bale duza
Kakva je bala zavisi od toga kako ruka ubacuje masu. Tj, kako je raspoređuje po širini klipa. (Na nekim balirkama se to da štelat, no na mojoj se na da, pa ću nastavit s drugim mogućnostima.) Većinom taj problem nastaje kad je jača masa. Treba ili sporije voziti, ili dati jači gas, ili one zatezače na kraju poštelat.
Kako svi želimo brzo vozit sa što većim gasom, ostaje jedino opcija s onim stegama odozada.
Stege bi u pravilu trebale jednako biti stegnute, no to je za onda kad se normalno vozi s normalnim ulaskom mase.
Ukoliko je jedna strana više zategnuta, ta strane će bolje zadržavati masu, tj, biti će jače nabijena, kad bala ispadne ta strana će biti duža. Ali i ne mora biti. To se da lako provjeriti, samo se gurnu šake u balu pored šapaga. Ako su obje strane jednako nabijene, a bala je i dalje ko kifla, Onda trebanapraviti upravo suprotno. Tj zategnuti dužu stranu. No tu se opet javlja problem, kada masa dolazi sporije, onda opet dobivamo nejednake strane.
Neke balirke mogu štelovat i stisak sa strane, a neke imaju konstantnu širinu bale, sa zadržačima s nekim nazubljenjama, ili ricnama ili kako bi se to već reklo, i to je dobro malo pregledati.
Ovaj problem se javlja i kada je bala previše stegnuta, treba jednostavno malo otpustit. Jer ako je masa previše nabijena ona kad se bala oslobodi rasteže špagu, pošto strane nikad nisu idealno jednake, što je bala nabijenija, to se ta nejednakost više očituje pri rastezanju špage.
Ima tu nešto i oko toga kakva je slama ili sijeno. Tj koliko je sklisko. Što je skliskije to bala više voli pobjeć u stranu. Trebalo bi baliratu tom slučaju malo rosnije. Ja sam jedne godine imao užasnih problema sa skliskom slamom, pogotovo zato što sam balirao kroz podne, da bolje nabijem i uštegim malo na špagi, mudriji su balirali u jutro po rosi, i imali su super lijepe bale.
Malo sam si dao oduška, nadam se da nije komplicirano.
Balirao sam s Wlger 45. Ona ima tanke bale i tu se taj problem posebno izražava. pogotovo ako je čovjek sklon pretjerivanju u dužini bale.