• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zašto koke ne nesu jaja ?!

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Pitanje:

Pet godina držim, između ostaloga, koke i to isključivo domaće neseilice, najviše grahoraste i one crvene domaće(ne klasične crvene nesilice, to su ljudožderi).

Morao sam se nakratko preseliti, pa sam prije nešto više od godinu dana sve poklao ili prodao i početkom ove godine nabavio tri nove koke, koje su mi uredno nesle jaja do prije mjesec dana, zatim nabavio prije dva mjeseca još 9 koka od 4 mjeseca, dakle trebale su početi nesti.

Ali ne nese niti jedna ! Znam da je prije mjesec dana nakratko naglo zahladnjelo, ali nisam od jučer u ovome. I prije su mi koke nesle i usred zime, samo rjeđe.

Hranim ih šrotom, tu i tamo malo pšenice. Na veeelikoj su površini 1700 m2 prepunoj trave, stabala, a time i raznih kukaca, stalno iskopavaju larve i gliste i onda se natjeravaju tko će kojoj oduzeti poslasticu...

Tražio na svim mjestima na koja bi mogle sakriti jaja, iako su mu sve prijašnje koke uvijek nesle u štali.

Žena mi prekjučer rekla da se neki na fejsu žalio kako mu hrvatice ne nesu jaja , nije mu jasno zašto i pita ima li tko još takav problem ?
 
Posljednje uređivanje:

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Pročitao sam vjeruj, sve, pa i taj članak. Ali mi ništa ne izgleda kao razlog. Kao što rekoh i prije sam godinama držao kokoši i mitarile su se, ali bi brzo potom počele nesti jaja.
A perja nema u većim količinama. Tu i tamo koje pero. na dva, tri kvadrata.

Što se tiče smanjenja svjetlosti, znam to, ali rekoh, prije su i usred zime nesle. Mnogo rjeđe, ali su nesle.

Bolest: Nemogu sa sigurnošću tvrditi da su bolesne niti da su zdrave, ali činjenica je da su normalno živahne, nema nikakvog kašljanja, narogušenosti, izmet im je normalan i imaju jako dobar tek.
Nema niti "golih leđa bez perja", ništa sumnjivo...

Jedino, istina je da sam prije mlađim kokama koje su baš u fazi pred nešenje, znao davati smjesu za nesilice tek toliko da ih potakem, i počele bi nesti.

Nije mi čudno još za ove mlađe, ali zašto ove tri starije koke ne nesu... To m je čudno. Možda zbog pridošlica, pa se uspostavlja hijerarhija i to, ali te tri su nesle jedno mjesec dana nakon što sam nabavio nove i odjednom - prestale. A vani skoro 20 stupnjeva.

Mislite li da bh trebao zvati veterinara ili da dam koncentrat i pričekam ?

Ne da mi se zvati, izmislit će nešto tipa vitamini i opelješit će me, a to ne dozvoljavam. Nikada prije nisam ima problema s kokošima, a imale su iste uvijete kao i ove.
 

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,644
Moje mišljenje je stres od ovog ludog vremena..kiša..kiša..vlaga, i u mom mjestu svi ljudi se žale..nikad tolika smrtnost kod domačih kokoši..a o nenešenju da i nepričam.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Prirodni procesi su poremečeni.Bioritam kod životinje je isto poremečen.Evo,u susjedinom dvorištu su procvale gladiole koje su već jednom cvale ove godine.A one cvatu samo jednom godišnje.Ubrala ih je prije tri tjedna po drugi puta ove godine.
Tako je i kokama. Organizam se prijevremeno spremio za zimovanje.
 

bozo112

Član
Tu od
28 Lis 2014
Poruka
66
Kod mene isto koke slabo nose,riječ je je hibridnim(crvenim) nesilicama. Mislim da ih ove promjene vremena totalno zbune :icon_eyes:
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Nebi rekao da je to zbog promjena vremena ... I kod mene je situacija takva, ali svake godine u ovo vrijeme ! Koke, jednostavno, ne nesu jaja kod nižih temperatura .....
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Ma kojih nižih temperatura ? Vani je 20 stupnjeva, skuhao sam se u autu maloprije. A isto sam okolica Zagreba.

Mislim da je upravo zbog viših temperatura koje su došle naglo nakon što su prijevremeno naglo pale. A i cijelo ljeto je je bilo Katastrofa.

Slažem se s bhovr i johabica, ali ne bih niti odbacio teorije zavjere ma kako one bile često ismijavane(ima stvarno blesavih) i nisam prečesto sklon njima, osim kada je nešto očito čudno.

Zašto bi mi imali svoje eko koke, eko vrtove, uopće svoje životinje i biljke kada "moramo" (EU nam naredila, a mi ponizno pristali) kupovati strano i općenito od velikih proizvođača ?

I to još jeftino, brate ! I još se mi nešto bunimo, sitničarimo, tipa koke mi ne nesu...

Tko zna čime su nas poprašili ili što su ubacili u kemikalije za tretiranje kukuruza, pšenice...
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Evo i Peradarka mi javila da niti kod nje u cijelom selu kokoši uopće ne nesu. I ona misli da je zbog čudnog vremena. Ovo je već epidemija.
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Ma dobro.... Malo sam prebrzopleto odgovorio. Naime, u Jesen, kad temperature počnu padat, a pogotovo u noćima, koke se jednostavno "odmaraju od proizvodnje jaja " ... Ja još nisam čul da netko ima jaja po zimi !? I njihov "proizvodni program" se mora odmoriti i obnoviti da bi na Proljeće krenule sa nesenjem ....
 

Peradarka

Član
Tu od
6 Velj 2014
Poruka
199
a kao što je bhorv spomenuo o smrtnosti da ne pričam, normalno jedu,normalno ponašanje,nikakvih znakova bolesti i onda se samo sruši i umre,kod par komada sam primijetila da je riječ o srčanom udaru jer su mi pilenke umrle na rukama s pjenom na kljun
ja redovito dajem geomicin u vodu ali svejedno nisu nesle,al mislim da će sad početi jer je u ponedjeljak bilo čak dva jajeta :)
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Ma skužio sam ja tebe, ali niti po noći još nije baš toliko hladno.

Danas sam se ustao u pet sati(morao nešto ići obavljati) i pustio koke i patke koje su još krmile, i nije bilo hladno, dapače ugodno prohladno.

Vjeruj, imao sam svake godine jaja po zimi osim kada bi baš bilo ekstremno tipa minus 10 pa na manje. Kažem jaja je bilo jako malo, ali znam da sam ih znao ujutro zaleđene uzimati i tek bi se u frižideru otopila na plus pet, šest stupnjeva...

Al sam koke fino, deblje, hranio i u hrastovoj su štali u kojoj je toplije zimi nego u mojoj kući kada ugasim grijanje.

Evo, sa ženom se baš prije par dana šalio da prvi puta od kada imamo koke, a to je skoro šest godina, moramo kupovati jaja. Puno dvorište koka, a ja moram kupovati ona jadna sitna bez okusa i boje.

Inače, niti kod mene, barem tri susjeda s kojima češće komuniciram, nemaju jaja. Koke ne nesu, a oni kažu da je zbog naglih promjena vremena.
 
Posljednje uređivanje:

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Samo mi još to fali. Moje hvala bogu ne ugibaju, živahne su, dobar apetit, nema nikakvih znakova bolesti...

Jel rekao veterinar o čemu se radi ?

Da znam da li da očekujem epidemiju i kod sebe. Srčani udar može biti samo posljedica iscrpljenosti organizma, ali i neke bolesti.
 
Posljednje uređivanje:

Peradarka

Član
Tu od
6 Velj 2014
Poruka
199
Veterinarska mi je rekla da može biti od puno faktora ali nisam leš nosila na obdukcije tako da je sve samo nagadjanje
Oduvijek sam po zimi imala jaja,koke uvijek ne su samo manje zbog nedostatka svijetla,sunca i hladnije temperature,tako da za ovo šamaranje do proljeća prvi put cujem
 

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,644
Moje gospodje su se uvrijedile što ih ogovaramo u ovoj temi, i danas snjele 5 komada.
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Ajde bar nekome. Eto nisam jedini kojemu koke nesu po zimi. A već sam počeo sumnjati da sam to samo umislio, halucionirao... IIIhaaaaa!

Koliko znam, u ovdašnjim selima kod mene zasada ne umiru. Ma ja mislim da je od ovog vremena - prvo hladno, pa južina, pa kiše i vlaga, a možda i.... trovanje od nečega.

Bit će sve ok, samo da nije zarazno, inače znaš već, dezinfekcija svega i svačega jedno tri puta.
 

hotela

  
Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,262
Ma dobro.... Malo sam prebrzopleto odgovorio. Naime, u Jesen, kad temperature počnu padat, a pogotovo u noćima, koke se jednostavno "odmaraju od proizvodnje jaja " ... Ja još nisam čul da netko ima jaja po zimi !? I njihov "proizvodni program" se mora odmoriti i obnoviti da bi na Proljeće krenule sa nesenjem ....

Ja fala bogu svoja imam stalno a i moje koke su ovu zimu lepo nesle pa sam delil rodbini.Znal sam je negda cartati i toplu vodu im davati a ve premisljavljem ak mi se vino brne bom im vino tocil pa bumo videli nigdar se nezna kaj se bu desilo.Neznam ki je vrag ali ovu jesen i moje strajkaju a isto ih hranim:icon_scratch:
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
E, a da probaš prestati s geomicinom i promjeniš hranu nakratko, šrot ili čime ih već hraniš, s drugim šrotom?

Ne znam jel sama uzgajaš hranu ili kupuješ. Ja sam jedne godine uzgajao, ali mi se nije dalo jel nemam puno zemlje, pa veći troškovi, a zezancija. Imam lika od kojega kupujem jeftino godinama i nikada nije bilo problema.

Više sam problema, što se tiče zdravlja imao s patkama japankama, šarenim i mađaricama, a svi govore da su kao patke manje osjetljive od kokoši. Jesu vraga. Samo ih je lakše odhraniti.
 

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Moje također nesu, puuuno manje nego u ljeto, ali nesu! Preko ljeta imam od 16 koka između 10-12 jaja, a sada su "pale" na max. 5 komada!!
Ali nesu i nikada još nije bio dan bez jaja!
Ja držim stare rase, tzv.domaće i faverol i nema problema, zato mislim da veliku ulogu igraju i rase koje držimo! Moja baka je imala "golovratke" i isto je bilo jaja usred zime, nekad čak i zaleđenih od niske temperature!!
 
Na vrh