Ja ništa ne mjenjam. Iz radoznalosti i principa eko-proizvodnje. Dvjie počele nesti prije pet dana, kako sam napisao, hranim ih samo šrotom, kukuruzom, kruhom ponekad, plus isto imaju 1300 kvadrata zelenila.
I čekam da i ostale počnu. Ako su i prije nesle redovito, a nisam ih ničime posebeno poticavao, neću niti sada. Pa jbt. vidim ljude drže po 30 kokoši u 100 kvadrata bez ijedne travke i to nazivaju slobodnim uzgojem!
Mislim da je mojima dovoljan poticaj što na livadi ima brdo trave i ljekovitog bilja, drveća, plus još uvijek kukaca, larvi i glisti.
Svako malo iskopaju debelu larvu hrušta, pa se onda natjeravaju, koja će kojoj ukrasti.
Dakle, ako ima prostora, trave i ostalog, netreba poticaja u smislu raznih smjesa, osim ako se ne radi o hibridnim crvenim nesilicama koje nemogu smisliti(prve kokoši koje sam nabavio davno i prodao ih nakon mjesec dana) i koje zovem dinosauri ljudožderi.
A ovo nenesenje, mislim da je ipak vlaga glavni faktor. Stvara se kiselo okruženje(zemlja i bilke), topi se vapnenac u zemlji koju trebaju za ljusku jajeta plus glivice i još štošta drugoga.
Zanima me samo kaj bu bilo idući tjedan, za kada su rekli da će zahladiti. Obzirom da su moje koke ionako vudrene na svoj način, ne bi se začudio da sve počnu nesti, kao što su nesle i prijašnih zima, ali recimo ne svaki drugi, nego svaki treći, četvrti dan.