• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zašto koke ne nesu jaja ?!

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Moje kokoši počele nesti k'o da je ljeto!! Prije nekih par tjedana po malo, a sada navalile kao da je sutra sudnji dan!! Od 15 komada (jedna mi nestala) imam svaki dan i to već skoro tjedan dana 10-12 jaja! Kad uzmem u obzir da su mi sve koke starije od godinu dana, neke imaju i preko tri godine, ja više nego zadovoljan!
Nadam se da će i kod vas uskoro početi! Sve je bila stvar vlage...
 

damirpolgar

Član
Tu od
6 Velj 2014
Poruka
465
najbolje je kokošima u zimi dati striropora tak da imaju izolaciju iznutra pa im bude toplo ko u ljeto,ade onda ima jaja ko da je ljeto.

I ja sam napiso,umjesto vode -graševina , zar je neko probo?
 

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Je, moja susjeda. Samo što je za svaki slučaj dala malo više crnjaka. Bit će kokoši otpornije. Najgori je bio pijevac. Mislila je da je odapeo. Otvori gajbu a on na leđima, bacio papak prema suncu. Rekla bude ih drugi dan riješila, kad za dva sata pijevac kukuriče, malo je zapinjao u kukurikanju, ali su sve ostale žive.
 

damirpolgar

Član
Tu od
6 Velj 2014
Poruka
465
Nije dobro postupila,ne crno podsjeća ih na mrak , samo graševina ,ona je bjela=na dan treba što više svjetla da bude jaja.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Kak sam ja do sad živel u zabludi kaj se tiče vode. Tek sad mi je sinulo da vodu pijeju zato kaj je najbolj svjetla. :(hi)::(hi)::(hi):
 

damirpolgar

Član
Tu od
6 Velj 2014
Poruka
465
Smješno je vino umjesto vode,kao i stiropor za toplinu.Što se tiče svjetla(dnevno svjetlo),dani su kraći,kokama treba omogućit bar 14 h da vide.Znači ne radi se o svjetloj vodi nego o svjetlu dana !
 

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Damirpolgar, mislim da je to s alkoholom i bilo ironično! A stiropor!...hmmm, ne znam kako to napraviti onim kokošima koje cijeli dan borave na otvorenom, a u kokošinjac idu samo spavati! Moje su počele nesti, ali do prije nekoliko tjedana totalna apstinencija! To sa svjetlom podržavam za one životinje koje su u gajbama (iako taj način držanja uopće ne podržavam), ali za domaće kokoši je to ne izvedivo osim cijelo dvorište osvjetljavati sa reflektorima kao na stadionu, a tada bi ti strujni trošak pokrivala samo zlatna jaja! Moje žive slobodno, pikaju travu i čeprkaju po stajnjaku i mislim da su sretnije nego da im osvjetljavam noć! Eto sad dani počinju polako biti duži pa ćemo vidjeti...
Čak mi se jedna kokoš i nakvocala, pa moram staviti jaja pod nju! Ta kokoš je luda, nakvoca se 3-4 put godišnje! Ali neka, uvijek treba podmlatka...
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,533
Nema potrebe da imaju svijetlo cijelu noć, nego samo na večer kad se smrači pa do 9- 10 sati navečer, sve dok se dan produži i naravno da imaju čistu i svježu vodu svaki dan. I dovoljno je dodavati koncentrat uz ostalu hranu i bit će jaja.:smile:
 

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,650
Kakav koncetrat, svjetlo,vino,stiropor???..kao što sam prije naveo..čista priroda,kukuruz,pšenica (ječam), tostirana soja, suncokretovo ulje, i nijedan dan da nema jaja, čak su u sujedove dolazile k meni nesti...(dok im nije podrezao krila). nevečer same odu na spavanje u kokošinjac,ja zatvorim vrata i ujutro im oko 7,30 otvaram te su cijeli dan slobodne po dvorištu. dakle svjetlo nemaju do 7,30 i to je to,od njih 19 jučer 7 jaja, prije ove hladnoće i po 13.
 

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Najbolje je prirodno! Do ove godine im nije smetao mrak, a i sad je još uvijek dan kratak pa ipak ima jaja!!
Ne isplati se nervirati s tim "zašto koke ne nesu jaja"! Opet kažem da nije kod svakoga moguće osvjetljavanje (kod mene na primjer)! Mogu im upaliti svjetlo u kokošinjcu, ali onda neće ići unutra pa ostaju vani i tad se mogu smrznuti! Kad kiša pada moje su vani, radije se skupe pod drvo nego da budu u kokošinjcu!
Moje jedva čekaju izaći vani, a probao sam im i hranu staviti u kokošinjac i ništa, čak neće ni iz hranilice već sa poda!
Znači, to je priroda i tako je i bolje, a meni i draže!
 

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,650
Smoto..zajebavaš..kod mene nema suncokreta u zrnu, pa pomješam litru ulja sa 100 kg šrota.
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Evo od kada je naglo zahladilo, dakle već nekih tjedan dana, niti jedno jaje. Ali to mi je normalno. Ko bi nesao na takvom minusu. Ali, nestale mi dvije koke. Niti krvi niti perja. Mislim da ih je jastreb. Od te dvije jedna baš koja je najbolje nesla. Jebiga, mora i priroda uzeti svoj porez.

Kako se vi borite protiv jastrebova ? Do prije dvije godine ništa, a sada ih je sve više. Šta moram još i mrežu za okokoši postavljati? Obzirom su na velikom području čak i da želim, to bi bilo neizvedivo.
 

ivanhecimovic

Aktivni član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
688
Ja znam jedno riješenje doduše opet ti odnese par komada ali se količina smrtnosti od jastreba smanji:perlinke ili biserke.
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Mislim da može i guska. Ne znam da li zbog nje, ali imao sam jednu koju je punac pronaša ozlijeđenu na autoputu i ja je zaliječio i tada niti jedna koka nije nestala. Valjda guska odmah počnu urlikati i daje znak upozorenja ili su je se jastrebovi jednostavno bojali, ne znam. Od kada nje nema, u dvije godine, otišle mi četiri koke.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Ja sam svojima stavil slabiju štednu žarulju i spojil napajanje prek timera. Prvo se par noči uključival u 3:30, a onda sam postupno povečaval dužinu svjetla. Sad se pali 2:00 i svjetli do jutra, a onda ih pustim van. Par dana nakon kaj sam im produžil dan su pronesle. Prvo jedna, pa dvije, a onda je, kak koji dan, bilo od 2 do 7 jaja dnevno od 10 kokoši. Ja sam zadovoljan. Možda bi pronesle i bez svjetla, ali to nikad ne bum doznal. Za pol kune struje dnevno ne bum propal ako svjetlo bilo bez veze, a ako su pronesle zbog svjetla ....:icon_super:
 

Peradarka

Član
Tu od
6 Velj 2014
Poruka
199
meni su svi rekli da su perlinke i guske najbolji čuvari od jastreba,ali nažalost jastreb mi je i perlinku odnio i svaki dan po 2-3 patke bez obzira na guske u dvorištu, ne znam što im je ove godine, to prije nikad nije tako bilo ni toliko napada,ko da su mi se doselili pod štagalj, sjedi na vrhu štale i samo nadlijeću, mislim da ih ima nekoliko u mojoj blizini,već sam napisala da je mom susjedu jesenas 16 cvrglinki i nekoliko nesilica odnio
 

bananarama

Član
Tu od
27 Pro 2014
Poruka
37
Od 52 koke zlatno-jarebičaste hrvatice sa 5 pijetlova po ovoj zimi imam svaki dan između 30 - 35 jaja prosječne težine 52 grama. Svjetlo pali timer ujutro u 5 sati a naveče sada preko zime se gasi u 19 sati.
U slobodnom ispustu su, imaju veliki kokošinjac oko 15 kvadrata, spavaju na motkama, imaju grijanu vodu stalne temperature oko 18 stupnjeva koja se grije s pomoću grijača za akvarij. Posuda je zapremine 15 litara i na sebi dole ima nipl pojilice tako da ne mrzne ni po najvećoj smrzavici. Nesu u pletene sepete koji su posebno pleteni za tu svrhu, ispunjeni slamom, jer sam primijetio da im je prirodno drvo najdraže gnijezdo. Sepeti su 40 sa 40 i visine 35 cm. Ponekad se naguraju po 2-3 u isti sepet iako ima 10 sepeta. Kad se neka koka nakvoca a uvijek ih ima najmanje 1-2 onda sve druge koke idu kod nje nesti jaja kao da ih ova priziva. Uglavno, valjda im je to prirodno urođeno. Tako da se jaja ni po zimi ne smrznu jer uvijek neka koka dežura na jajima pa su topla. Opalit ću sutra par fotki da vidite kako se to sve lijepo da urediti, tako da ja to zovem hotel za sretne koke.
Pijetlovi su svi iste vrste kao i koke i nikada nisam imao većih problema sa njima. Valjda su se između sebe dogovorili čija je koja koka. Glavni pijetao je uvijek onaj koji ima najljepši rep, odnosno sve peruške jer njega nitko ne smije kljucati po repu, odmah dobije kljunom po nosu. Inače je kao što Vam je poznato kod kokoški stroga hijerarhija i pošto su koke iz istog jata odmalena već znaju gdje je kojoj mjesto. Bolje se slažu nego žene u haremu!
A jaja kao u priči. Inače su koke stare oko 10 mjeseci.
 

bananarama

Član
Tu od
27 Pro 2014
Poruka
37
Jaja će te imati onoliko koliko ulažete u kokoši odnosno njihovu hranu. Hrana je osnova, preko zime više pojedu hrane za oko 30% nego preko ljeta. Tu uopće ne računam još i ono što izađe iz kuhinje odnosno stari kruh jer imam peteročlanu obitelj pa uvijek bude i starog kruha. Preko zime svaka kokoš otprilike dobije 170 grama hrane koju sam mixam jedan puta tjedno odnosno svakog ponedjeljka na mješalicu izmiješam oko 75 kg hrane koja traje tjedan dana. Preko ljeta jedu manje koncentrata jer imaju izobilje trave. Inače su u proljeće i ljeto i jaja kvalitetnija upravo zbog tog zelenila. Iako i preko zime dobijaju u hrani mljevenje djeteline lucerne ali zelenilo je zelenilo.
 

Najnoviji postovi

Na vrh