• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Po meni je definitivno bolje poravnati gredom/šinjom.
Razlog, jer za njom ostaje ravno i bez gruda i grudica, a dok iza SS ostaju grude koje se zapeku i koje poslije kod pripreme za sjetvu sa SS nije moguce usitniti.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,894
Grijesis borovicu jako grijesis, zapekne gruda/zemlja ako se drli po mokrome s bilo skime.
Radim sa SS i ne mislim mijenjat nacin zatvaranja i pripreme z brazde

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Sad je jos prerano za zatvaranje, premokro je.
Ali šinja za zatvaranje brazde, odma i poravnas sve jarke na parceli.
I priprema za sjetvu sa SS jedan prohod je dovoljan.
A gle to je moje iskustvo.
A svako radi ovisno o raspolozivim strojevima a i svako pozna svoju zemlju najbolje.

matijavz

Član
Tu od
13 Pro 2015
Poruka
235
Grijesis borovicu jako grijesis, zapekne gruda/zemlja ako se drli po mokrome s bilo skime.
Radim sa SS i ne mislim mijenjat nacin zatvaranja i pripreme z brazde

i zatvaras sa ss i kasnije i pripremas sa ss? ili zatvaras sa ss pa onda priprema sa rotobranom??

ako se sjecam adonis je prosle godine pisao da je dio zatvorio gredom a dio sa SS i da mu se kasnije puno bolje pripremalo ono sto je bilo zatvoreno sa SS.

ja sam do sad zatvarao gredom ali bih probao ove godine sa SS

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633
Kod nas sve pliva od kiše..Da sada prestane 1o dana nema šansse da se uđe u njivu.

S7 edge koristeći Tapatalk

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ja sam do sad uvjek zatvarao sa SS, mada ću ove godine probati dio sa gredom poravnati, baš da vidim razliku.

salyn

Aktivni član
Tu od
25 Lip 2011
Poruka
348
Ja sam malo gledal zemlju..i jako dobroje sve promrzlo..u usporedbi sprošlom godinom...
Vlage ima ali ne previše, pa bi pokušao neki dan da vidim kak bi ispalo...
Nadam se da nebude loše...
Jednom po tragu prođem samo da se malo sve zaravna

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Samo nemoj u mokro dirati, čekaj da zemlja lagano pobjeli odozgora onda udari.

VolvoT650

Član
Tu od
9 Pro 2016
Poruka
187
Ja sam uvek drljao pa onda pre setve isao setvospremacem,a ove i prosle godine sam i brazdu zatvarao sa njim,jako dobro je zatvorio brazde i lepo je usitnio zemlju.
Jos jednom pre setve predjem malo plice i bice dobro.

salyn

Aktivni član
Tu od
25 Lip 2011
Poruka
348
U jarcima se vidi da je još malo mokro...
Ako bude dobro vrijeme ovih dana probal bi u subotu...
Ove godine je bil dobar minus..i kolko sam uspio vidjeti..nije ostalo velikih gruda..
Gredu mi se neda raditi...pa bi zbog toga pokušao sa SS..

ZvonimirKWS

Član
Tu od
19 Srp 2013
Poruka
173
Zatvaranje brazde prvenstveno služi da se prekine kapilarni uzgon vode iz tla koja se akumulirala kroz zimski period u tlu i na taj način sačuva od isparavanja iz dubljih slojeva. Dakle svrha je da se samo plitki površinski sloj izravna a ako radite dublju obradu sa ss tada isušujete taj sloj i ako kojim slučajem prolječe bude suho u opasnosti ste da vam sjetveni sloj bude pre suh.
Ako se radi sa ss poslje se lakše i bolje pripremi sa rotobranama, ako se radi sa šinom ili gredom poslje roto brana malo skače i malo se lošije pripremi.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ako se radi sa ss poslje se lakše i bolje pripremi sa rotobranama, ako se radi sa šinom ili gredom poslje roto brana malo skače i malo se lošije pripremi.

Kod mene upravo suprotno iskustvo... SS ostavlja grude koje se zapeknu,i teško se razbijaju,a ako je slaba zima u pitanju,opruge pucaju ko staklo.

ZvonimirKWS

Član
Tu od
19 Srp 2013
Poruka
173
Sve to ovisi od zemlje do zemlje i u koje vrije se ide u zatvaranje brazde odnosno koliko se posušila zemlja za zatvaranje.
U svakom slučaju je bolje bilo kakvo zatvaranje brazde nego nikakvo.

KUBA125

Član
Tu od
27 Stu 2016
Poruka
236
Mi smo da prošle godine uvijek radili zatvaranje sa SS i nikad za sjetvu nismo mogli pripremiti u jednom prohodu sa SS za sjetvu.
Prošle godine smo sve zatvorili sa šinjom, nakon šinje SS je u jednom prohodu napravio pripremu vrhunsku.
Jedan komad sam radio za probu sa šinjom i sa SS pola pola, iza šinje sam u jednom tragu napravio bolju pripremu nego iza SS u dva traga.

VolvoT650

Član
Tu od
9 Pro 2016
Poruka
187
Mi nikada ne pripremamo u jednom prohodu uvek idemo dva puta, jednom krajem 2 i pocetkom 3 meseca i onda pred setvu jos jednom.

KUBA125

Član
Tu od
27 Stu 2016
Poruka
236
Ja krajem veljače ili tokom ožujka (ovisno o vremenskim prilikama) zatvorim brazdu šinjom, i pred sjetvu prođem jednom sa SS.
To mi je se do sad pokazala najbolja kombinacija za proljeće.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Nekako mislim da te šinje samo zaglade zemlju odozgo, a dolje ostane tvrdo.. I onda kad tu dođe rd za predsjetvenu pripremu bude problema.

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Ispod ostane vlazna zemlje. A kad se prođe branama sloj zemlje se mjesa i taj sloj se suši. Kod šinje nema toga par mm sloj je suh i ispod je vlazna zemlja.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Ja kod sebe nisam probao tako da ne mogu tvrditi, ali znam par kolega koji su se žalili da je kasnije bila muka to pripremiti sa rd jer je ispod ostalo tvrdo i rd je skakala i sporije se moralo ići.

Ja planiram ove godine najlakše zemlje preći sa običnim drljačama pa da vidimo šta će to biti.. A teže sa rd poravnati.

Najnoviji postovi

Na vrh