• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

KUBA125

Član
Tu od
27 Stu 2016
Poruka
236
Ja se slažem sa kolegom Borovićem, a tako mi se u praksi pokazalo.
Iza šinje mi ostane suhi sloj oko 2-3 cm na površini i dolje vlaga, a iza drljače i SS-a se suši cijeli taj sloj.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Pričamo o zatvaranju zimske brazde, a s čim najbolje zatvoriti proljetnu brazdu?

Dali proći sa RD po friškom oranju za dva tri dana ili nekako drugačije?

SS isključujem zbog mogučeg vađenja žetvenih ostataka, planiram i sa šinjom probati.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Nemoj uopće ništa razmišljati, kopči rd i tjeraj. Nema potrebe da ideš nešto duboko svega par cm da poravnaš.

KUBA125

Član
Tu od
27 Stu 2016
Poruka
236
Ja sam prošle godine kolegi 12 jutara orao 20. ožujka i odmah drugo jutro išao sa RD na najpliću rupu na valjku da samo poravnam, jer RD samo po sebi od težina na friškom tone.

Na zimsku brazdu ne bih ni ja, ali na frišku je RD najbolje rješenje, s tim da je za poravnati dovoljno plićak i nema nikakve muke, a možeš ju potjerat dosta brže.

bduda

Član
Tu od
24 Stu 2013
Poruka
71
2389b8188cf6f9a7120ee0095ba7cc61.jpg

Poslano sa mog HummerLE koristeći Tapatalk

VolvoT650

Član
Tu od
9 Pro 2016
Poruka
187
Ja sam prošle godine kolegi 12 jutara orao 20. ožujka i odmah drugo jutro išao sa RD na najpliću rupu na valjku da samo poravnam, jer RD samo po sebi od težina na friškom tone.

Na zimsku brazdu ne bih ni ja, ali na frišku je RD najbolje rješenje, s tim da je za poravnati dovoljno plićak i nema nikakve muke, a možeš ju potjerat dosta brže.

Za frisko oranje je RD odlicna ali za zimsko oranje nema potrebe ici sa RD kad se sa drljacom ili setvospremacem moze jako dobro zatvoriti brazda a i brze ide.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,894
i zatvaras sa ss i kasnije i pripremas sa ss? ili zatvaras sa ss pa onda priprema sa rotobranom??

ako se sjecam adonis je prosle godine pisao da je dio zatvorio gredom a dio sa SS i da mu se kasnije puno bolje pripremalo ono sto je bilo zatvoreno sa SS.

ja sam do sad zatvarao gredom ali bih probao ove godine sa SS

Zatvaram sa ss i pripremam sa ss, u iznimnim slucajevima ide rd ako je frisko oranje teze zemlje ili na gruber.

Ovak je to odprilike https://m.youtube.com/watch?v=GHnRTHQDffs

Volvo, sori al nemas pojma ako tak razmisljas!

Bduda, ovo mi je zakon ciji je stroj?

Posljednje uređivanje:

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
Ako na 70ks staviš 3M roto drljacu onda ga satre

Posljednje uređivanje od moderatora:

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633
Kod mene ovako..Tu sam mislio kukuruz

1e90972bf45810b96f69feadc08e9e8f.jpg

S7 edge koristeći Tapatalk

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
zeko-suosjećam..
Ali rano je još,ja sam takve situacije imao redovito svake godine do sredine četvrtog mjeseca,pa se stiglo posijati na vrijeme,jedino je obrada bila teška.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Bez problema se tu bude posijala kukuruza. Imam i ja takvih depresija, situacija točno kak veli Gogo.

Najnoviji postovi

Na vrh