• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Kaj nejdes brže malo, ja sam danas isao 4 sporom bez problema ide na 1800-1900 okretaja . Oko 10-12 cm dubina.
Taman je vlage .
80c305926d2788876775fc465f7e74db.jpg
b0733c729f60bc4573f29fff66db5fd5.jpg
a0148f4ae21b35e7965efb4ffc0c9bb3.jpg
0213a1744044f445294a2e4f690c3a29.jpg

Poslano sa mog HUAWEI Y330-U01 koristeći Tapatalk

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618

Pitanje Šanana.

Zašto tu zatvaraš zimsku brazdu kad se je vec sama zatvorila praktički?

Pričao neki dan s jednim podravcem oko tog zatvaranja brazde pa je rekao da on ne zatvara jer da nema potrebe zatvarat pošto ima zemlju kao sa ovih slika.

Tu po meni se napravi kontra učinak "zatvaranjem" i otvori vec zatvorena zemlja i pusti vlaga van te se taj gornji dio koji je otvoren presuši dodatno ovisno o dubini na koju se ide.

Meni ima smisla zatvorit brazdu gdje su ostale rupe među brazdama duboke pa da se spriječi isušivanje ali kod ovakvog tla bez rupa ne shvačam zašto bi to netko radio.

Pa ono ako se bolje tko kuži nek objasni koja je tu prednost zatvaranja.

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Mislim da nema veze rupa ili ne rupa nego kad se zemlja raspuca napravis gore tih par cm novi ravni sloj i tako zatvoris, ova brazda sa slike je splahnula puno vise nego inace kod nas ali ak se raspuca kroz pore ode vlaga, ovo sto zabrljas odozgo tih par cm i malo vlage se pokaze mislim da nema veze nego ostavit raspucanu zemlju da hlapi. Mozda sam u krivu

Poslano sa mog Nexus 4 koristeći Tapatalk

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Mislim da je Vucho u pravu.A ove godine i nije bila neka potreba zatvaranja brazde....zemlja se sasula od mrzolina a sjetva pocela rano,...Vise se islo u zatvaranje zbog obicaja da se to radi a slabo se pratilo stanje na njivama

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
To opet ovisi od sela do sela. Zatvorio sam brazdu prije 3 tjedna a sjetva sutra tek, koja je dosad vrucina bila nema smisla da stoji, sta sa brazdom za duhan npr koji se sadi od 10.5, moras zavuc gnojivo i treba ju sredit. Prevruce je vrijeme bilo da se ostavi oranje

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ne mora biti rupa fi 50 da kroz nju izlazi vlaga. Tokom zime se uspostavi kapilarni sustav,i vlaga se isparava,neovisno o tome kakva je zemlja,i kako ona izgleda.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Pa na ovim Sananinim slikama se bas i vidi da se je moralo zatvarati, zemlja se skroz raspucala i trebalo je zatvoriti..

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Valjda brnacni klin napravi veci kapilar a pogotovo ovi sto produ sa frezom il rotobranom
Po meni ovi sto sa gredom zatvaraju ti rade poso.
Type..ko ne misli jos sijat normalno dda treba zatvorit al pojedinci su zatvaral i za par dana pocinjal sa setvom

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
A sta ako je neravno oranje pa treba baciti ureju predsjetveno?? Ne drži ti priča vodu, ja budem zatvarao rotobranom ili drljacom, ureja predsjetveno, rotobrana i sjetva..

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Gle ne ide se duboko, taj sloj spekne i drzi onda. I brnace ne nabijas do muda ak ne treba.Ne treba ni previse filozofirati bas.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ne napravi klin rupu, nego upravo suprotno, podere zemljinu koricu i onda se zatvore pore u gornjem sloju i tako se sprijecava isusivanje dubljih slojeva. Kod mene su svi (osim mene) zatvorili brazdu, a i ja cu za par dana, pa sjetva za 2-3 tjedna.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Kako znat kad prestaje zatvaranje brazde, a pocinje priprema za sjetvu? Jer ne vidjeh ipak nikog da sije u oranje.
Naravno da je brazda vlaznija od zatvorene zemlje. Ne zato sto je zatvaranjem isusena nego radi vec spominjanog kapilarnog uspona i njegovog prekidanja.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kakve se tu rasprave vode, oko vrlo jasne i jednostavne stvari koja je protumačena več davnih dana.

Zatvoriti se brazda morala nužno, kao što se vidi na slikama kako je zemlja popucala u gornjem sloju do 5cm dubine, a ispod more vlage, znači zatvorili sm ogornji sloj, a ispod toga vlažno, da ne kažem, točno onako kako treba, idealno, istina tu je i prava zemlja ,nije pijesak, hvala Bogu pa je promrza ove zime pa se bude fino pripremila, u suprotonm ni 2 prolaza RD ju nemogu usitniti.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
NH-brazda vlažnija od zatvorene zemlje?
Po tvome ispada,da sam ova dva tjedna ostavio brazdu na suncu i vjetru,imao bih više vlage u sjetvenom sloju nego sad kad je brazda zatvorena.

ŠANANA-slažem se,tko ne zna što je zatvaranje brazde,te zašto i kako se to radi,nek se mani polja.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Gogo, krivo si shvatio kolegu NH-a, on je vrlo dobro napisao korisnu ulogu zatvaranja brazdi. :)

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
.
Naravno da je brazda vlaznija od zatvorene zemlje. Ne zato sto je zatvaranjem isusena nego radi vec spominjanog kapilarnog uspona i njegovog prekidanja.

Ja vidim ono što piše. Ako misliš da gornji sloj nakon zatvaranja izgleda suho,to je druga stvar,ali opet se svodi na isto.

Najnoviji postovi

Na vrh