• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Naravno, ja imam zemlju kakvu imam i tu ja nemogu ništa.
No, največu ulogu ima sam predplužnjak, on para brazdu po pola i jednostavno se mora bolje okrenuti i ne ostaje ništa na površini, a ima i do same daske, ipak je spiralna koliko toliko, dok na imt-u nije ni malo.

No evo za sve koji žele skinuti kapu i par slika malo teže zemlje, ta se baš ne rasipa :)

Sa IMT-FOP-om nisam niakd mogel tak izorati, da baš ništa ne ostane na površini, a brazde su bile debele i talaste, đombaste, kak god hoćete.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Je a kakvi su tu uvjeti??

Točno takva je ova moja sa slika iznad kad su takvi katastrofalni uvjeti, izori ju u boljim uvjetima pa budeš vidio da bude bolje :)

Evo ti i slika iz 2014. kad sam oral zimsku brazdu, isto takvo, mokro, sivo, plavo, masno, katastrofalno, ali kad su uvjeti milina bude.

Kolega, moremo tak do sutra :D:

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Ma znam. Opet kažem svatko radi najbolje šta može ili barem misli da je tak najbolje. Da ne kvarimo više temu :(hi):.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kolega, ti si na mjestu, nema zamjerki, svi se mi borimo kak znamo i umijemo!

Nego da nastavimo u ritmu teme, jedine slike iz zatvaranja brazde ove godine.
Jedan dio sam zatvorio ja, a ostatak ujak pa sam ga uhvatio malo, inače nebi uopče bilo slika, ja dok teram, a dobro ide, lijen sam stati, izaći i poslikati :D:

Zimska oranja su fenomenalno promrznuta, ova jesenska kaj je raola zaorana u 11. mjesecu su još bolja, toliko vlažna i mrvičasta da je to milina, u jednom prohodu se može napraviti odmah za sjetvu.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Kod mene rauola i malo šta je ostalo vani sad raste kao luda. Kad budem išao u zatvaranje ovih dana baš budem slikal.
gogo nema veze. Kverni bi trebal još bolje delati. Samo ako bude malo sreće i zdravlja.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Slažem se! :)
Kaj se tiče stanja zemlje,ja sam ostao malo razočaran. Je da se smrzlo kako se već godinama nije,ali obrada je ostala dosta teška,bojao sam se kišurina,i one su napravile svoje u siječnju i veljači... Tlo je dosta sabijeno,pogotovo u depresijama.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Raole koje sam zaoral sa Lemkenom nigde nikej ne rastu pošto ih nema odozgora, ono malo kaj je znalo ostati odozgora na hrpicama kad se uklinki izrezivaju se je sve osušilo preko zime.
A raole koje sam zaoraval sa Eberhardtom su fino poterale, nije ih baš zatrpal 100% i to ti je to, a nisu se smrzle preko zime, znači opet dolazimo do zaključka da je sve u plugu. Nije isto kad samo nasloni ili kad okrene brazdu.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
@vrsani, da se nije ono na mene odnosilo :D: Ja radje necu orat ako se ne ore kako treba. Ali u onom brdu sa slike dobro da mu se ista dalo orati. Ja da imam takvo brdo, radje bi ljesnjake posadio. Nije svagdje i svakome isto, a ako im je situacija sa zemljom kao i kod nas, da se bore za svaki pedalj, onda ce oratit i brdo.

Ja cu tek sad krenuti u zatvaranje, imam samo 2,5 jutra zimske brazde za sirak i to je to. Onda jos 1,5 jutro komplet obrada i to je to do daljnjeg, ovisno o razvoju situacije.

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Nisam te se sjetio al znam da su me mnogi kritikoval....i nema dal je brdo il nije ,radit se mora.
Neznam prebact slike al imaju na pocetku kad sam se ukljucio na forum koju nizbrdicu sam uzoro.....Kod nas je isto tesko doc do zemljista :(hi):

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Slikat cu sad ovu parcelu sto je moj stari oro, strniste od psenice, pa to je uzas. To bi se sad trebalo zatvoriti sjetvospremacem, a unutra trave koliko hoces. I eto ti vec jedna operacija vise, to bi sad trebalo i potanjurat. A da ne pricam kako je korov u prednosti.
Bude i kod nas losih uvjeta, naravno. Svakako se ore, ali se mora okretati do kraja. Imamo ti mi tu jednog starog, ima covjek oko 80 godina, a radi 50 jutara. Prije 2 godine je 25 jutara s jednobraznim plugom i Fergusonom izoro, bilo prelose da se radi s velikim trakotrima i cica polako... Evo i mojih od prije 2 godine

Prilozi

• 20141211_121107.jpg
    20141211_121107.jpg
    56.2 KB · Pregleda: 220
  • 20141213_143751.jpg
    20141213_143751.jpg
    77.6 KB · Pregleda: 218

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Zatvorila se brazda prelijepo al je za ovih 10ak dana zasusilo da je to strasno. Cinilo se da bi mogla brnaca pripremit za sjetvu sad bez rotodrljace nist.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Taman se ponadal da bum isprobal frezu ove godine, kad ono, fantazija od zemlje :(giggle):

12924423_462412467289869_4454666126213738872_n.jpg

12966717_462467340617715_981110930_n.jpg

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Zatvorio sam i ja zimsku brazdu.
Ovdje je bio izvežen stajnjak ove god,orano bilo 3 dana prije nego šta sam išao sa drljačama,i već je zapeklo da sam moro ić 2x mjestom da nešto napravim.
DSC_1330.jpg

Ovo je sa iste parcele gdje sam morao ići 2x mjestom
DSC_1331.jpg

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Nema te kise koja moze nadoknadit ove vjetrove i vrucine.
Kako javljaju bit ce je slabo ili kod mene nikako. Evo sad par kapi palo. Ni prasinu pokupilo

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Kod mene ima vlage u izobilju,brazda na vrijeme zatvorena,sad se lagano natapa gornji sloj,priprema će biti milina... A kad se sjetim koliko se tu pisalo kako se brazda neće zatvarati,da će se odmah ići u sjetvu...

Najnoviji postovi

Na vrh