• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zelena gnojidba

DELO1

Član
Tu od
9 Ožu 2009
Poruka
378
Dali ima vrijednost zelena masa koliko se uloži energije da bi ju kvalitetno posijali i izmalčirali, to može na jutro dva ali orati i pripremati na stotine ha je preskupo, koliko tona normalne rauole bude po ha zelene mase te kolikose dobije hranjiva mineralizacijom znali netko to računati...

Ja sam ove godine dobi sjemena uljane, sijao sam na taj način da bi rasipačem pobacao po srnjaku (slama istarupirana) i prošao tanjuračom 1-2 puta tragom po potrebi, nikla zeleni s njiva, posijano 07.07. vidjet ću hoće li to do jeseni štogod narasti da ima mase i da bude isplativo ...

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
ako se isplati na 1 ha isplati se i na 100,
a taj sa 100 sigurno nece orati i posebno propremati nego ce pripremiti nekim multitilerom pa posijati ili odma posijati sijacicom za direktnu sjetvu.

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454
točno tako ali kolega je posijao rasipačem i ovi sa 100 ha to nemogu ili .
svatko radi kako je njemu najprihvatljivije mi sijemo ili rasipačem ili gruberamo pa sijemo ili direktno kako nam kada odgovara.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Može li se uljana repica ili rauola baciti običnim rasipačem koji koristimo mi hoby seljaci, a da se ne baci previše?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ja se nebi usudio!

Ajde ti baci 10 kg sjemena na ral površine s rasipačem, a da ti pokrije ravnomjerno cjelu površinu.
Ako to netko uspije rasipačem skidam kapu!

gmiža

Član
Tu od
19 Kol 2007
Poruka
410
Pa neki ljudi siju lucernu s rasipačem, na način da ju izmjšaju s pijeskom u mješalici za beton i onda tu smjesu pijeska i sjemena lucerne razbacaju s rasipačem i zadrljaju:icon_kidra:
Ista stvar se moiže napraviti i s repicom ili rauolom, ili griješim:(hi):

Posljednje uređivanje od moderatora:

DELO1

Član
Tu od
9 Ožu 2009
Poruka
378
Može, točno ne bude kao sijačicom, treba malo iskustva i trebalo bi biti sijeme čisto bez ostataka mahuna jer zna začepiti otvor, nije da se tako može sijati kultura za vršenje ali za zelenu ja to radim tako zadnje 3 godine, nije idealno ali zadovoljava formu i znatno jeftinije

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Pa ajde baš ko nema sijačicu ili ju nema gdje posuditi ili je u nemogučnosti platiti uslugu nekome...

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,584
Ja se nebi usudio!

Ajde ti baci 10 kg sjemena na ral površine s rasipačem, a da ti pokrije ravnomjerno cjelu površinu.
Ako to netko uspije rasipačem skidam kapu!

znači nekih 18 kilograma po hektaru, koliko je to u volumenu? 18 litara više ili manje?

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Ja sam pred par dana na površinu od 1,2 jutra sa onom malom ručnom sijačicom za djetelinu bacio 19 kg repice. Prvi puta to radim ( za zelenu gnojidbu) , i stalno sam se bojao da će bit premalo.Hodao sat vremena i vrtio sijačicu , i sad čekam da nikne ,pa da vidim šta sam napravio .

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
grahorica. to se nekad dosta sijalo. još dok se konjima radilo ;) za pšenicu odlična priprema. di nabavljate sjeme i pošto?

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
To na slici nije grahorica več lupine..Imal sam to cvijeće u vrtu, i svake godine je samo ponovo niklo, tj procvalo početkom 5 mjeseca

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,584
imam svoje sijeme več 15-tak godina

ne vijerujem da bude uspijela narasti dosta visoku za pšenicu to su samo dva mijeseca koliko se ja siječan mi smo je sijali za preoravanje poslije nove godine, naravno ova godina (ljeto) nije normalna sa ovoliko padalina nazalost još nisam uspio pokupiti slamu i preorati strnište da bim posija lovin

durozetor

Član
Tu od
12 Tra 2014
Poruka
64
cijena rauole plus gorivo, plus sijačica jer nemam svoju pa moram platit,i evo tisućak,za hektar,žena mi hoće krv popit jel mi to trebalo jer jeto nužni sijat jel se bude isplatilo, dali ćemo manje kasnije gnojiva potrošiti

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Isplatit će se. Lani nisam baš to osjetio jer me je nešta drugo zeznulo ali ove godine se primjeti razlika u pripremi iako je bila proljetna brazda. Nisu ludi oni koji to siju na puno više nego mi mali. Još kad bi mogao doči do rauole :(party):

durozetor

Član
Tu od
12 Tra 2014
Poruka
64
znači ti si sijao rauolu ,imaš iskustva s njom, reci koliko si bacao na hektar ili na ral ako ti je bliže jer ima svakakvih normativa i savjeta

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454
pa ako nemaš sijačice onda uzmeš 10-15 kg repice i razbacaš prije kiše i imaš jeftinu zelenu gnojidbu .

Najnoviji postovi

Na vrh