• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zelena gnojidba

Pierre

Novi član
Tu od
2 Ruj 2011
Poruka
11
rauola na prodaji

Hello green people,

Našao sam se opet bez obećanih zemlji, svi ovdje hoću prodati pa nitko neće staviti u najam tako da ima draća sve posuda a ja dogovorio sa belgijancima za pir, bolivijom za macu i quinou, ako se tako nastavi nećemo se više moći baviti poljoprivredom nego vrtlarenjem:|
Pohlepnog li naroda...:oops:
Uglavom imam 100 kg rauole viška jer nemam kam više sijat za zelenu gnojidbu.
prodajem po istoj cjeni kako sam i kupio: 12 kn.
Ima li zainteresiranih?
Ima još malo heljde : 14kg po 12kn
i facelije po 60kn ali neznam točno koliko, pogledaću uskoro.
Voila ako vam treba, zovite na 098 995 99 44 i pitajte za Franck-a, recite da želite kupite zelenu gnojidbu, cure če znati...:cool:
LP
Pierre

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,437
Imam pitanje za rauolu zašt se to malčira i u ćem je fora dal prorahljuje zemlju ili ?? a koju je najbolju travu zasijati djetelinu,sudansku travu ili neku drugu ??

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
Moja raula jos nije nikla valjda je bude ova kisa potjerala.
Malcira se da bi se ljepse zaorala.

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
moja je niknula nekih 50 % prije kiše, sad poslije kiše bi moral krenut sva ...ma bude sad izašla nemaš brige...:supz:

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
moja je niknula nekih 50 % prije kiše, sad poslije kiše bi moral krenut sva ...ma bude sad izašla nemaš brige...:supz:
matija ja svoju nisam uspio posijat..a sad bi bilo kasno. spremio sam je za drugu godinu.

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
danas malčiranje 1 ral, izrasla je odlično s obzirom na uvijete na svim zemljama...tu ide pšenica jer zemlja nije bog zna što za kukuruz..a žito izraste vrhunsko...

DSC01563.jpg

DSC01565.jpg

DSC01566.jpg

DSC01567.jpg

DSC01568.jpg

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
najbolje ju je zaorati prije mraza...podkraj 10.-og mjeseca...podkraj budem ostatak malčiral i zaoraval...imam još 14 rali...

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
Trebalo bi ju zaorati prije nego ju mraz pofuri ili pred jesenju sjetvu.
Matija ljepo je izrasla raula, moja je stajala u suhoj zemlji mjesec i pol, krenula je nakon kise u 9. mjesecu i sad je nekih 5cm visine. Valjda bude nesto od nje.

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
bude izrasla ona još nekaj...a nije ni na mojim zemljama sva nikla odlično al s obzirom na sušu odlična je...

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Čitao sam stručni članak o zaoravanju rauole. Kaže da ju je najbolje zaorati dok temperatura tla padne na 6 stupnjeva i niže tak da nema prebrze razgradnje i samim tim i brzog ispiranja hranjiva preko zime. Pri višim temperaturama tla dolazi do brze razgradnje, kaže.

Ja inače svoju zaoravam oko 15.11., naravno dok je imam i uvijek se pokaže dobro, a mrazevi joj ne smetaju, tek jače smrzavice ispod -5

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
Zadnjih desetak dana to cudo je izraslo i zatvorilo redove. Danas sam bio na jednoj parceli gdje je nema dugo tek nikla a visine je 15ak cm. Prosle godine je susjed zaoravo uljanu repicu koja je prezivila nekoliko mrazeva i bilo ko Bog.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Čitao sam stručni članak o zaoravanju rauole. Kaže da ju je najbolje zaorati dok temperatura tla padne na 6 stupnjeva i niže tak da nema prebrze razgradnje i samim tim i brzog ispiranja hranjiva preko zime. Pri višim temperaturama tla dolazi do brze razgradnje, kaže....
Stvarno stručan članak, nema što :toimonster:

Da mi je samo znati što se to može isprati nakon "prebrze" razgranje rauole u tlu? :shock:

Da stvar malo stavimo na čisto.
Zelena gnojidba je tehnološki proces pri kojem se u tlo unosi sviježa organska tvar (potpuno nerazgrađena; osim što često bude mehanički usitnjena). Takva masa je načelno vrlo siromašna hranivima, i sadrži visoke količine vode i celuloze (što je i normalno jer je sviježa).
Ukoliko u tlu postoje povoljni uvjeti (prije svega temperature i vlage) prisutni mikroorganizimi u tlu počinju razgradnju celuloze (i ostale organske materije) te na kraju nastaje humus (na koji će se vezati ona mala količina mineralnih tvari koja je bila u organskoj masi na početku; i tvoriti vrlo stabilan humusno-mineralni kompleks). Da bi taj proces tekao dovoljno brzo, mikroorganizimi zahtjevaju veće količine dušika za svoj metabolizam (zato se kod zaoravanja slame i dodaje dušik). Problem je ako se zelena gnojidba obavlja kasno, te postoji mogućnost ispiranja dušika iz tla, zbog oborina.
Ukoliko u tlu ne postoje povoljni uvjeti za razgranju sviježe organske tvari (temp. i vlaga) počinje nepovoljan proces truljenja. Proces nije baš najpoželjniji, ali će na kraju ipak nastati kakav-takav humus.

Ja i dalje ne vidim što se to može isprati u razgradnji sviježe zelene mase :shock:

Najvažniji učinak zelene gnojidbe je aktiviranje mikrobiološke aktivnosti tla (i sve pozitivino što se uz to događa: primjerice imobilizacija netopivih spojeva u tlu i dr.), dok je samo obogaćivanje tla mineralnim tvarima vrlo mala (puno manje nego što se reklamira).
I još jedan efekt, je dubinsko rahljenje tla, kulturama koje imaju jak i razgranat korijen. A tu lupina nema premca... nema traktora i podrivača koji to može uraditi bolje od korijena lupine :partyman:

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
A kad govorite o kulturama koje imaju jak korijen i zelenu masu, da li se onda i zob može koristit kao zelena gnojidba?

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
A kad govorite o kulturama koje imaju jak korijen i zelenu masu, da li se onda i zob može koristit kao zelena gnojidba?
Može se koristiti svaka kultura koja može zadovoljiti slijedeće uvjete:
1. Brz porast
2. Dobar razvoj korijena i vegetativne mase
3. Jeftino sjeme

Izbor kultura je vrlo širok; posebne kulture (rauola, lupina), žitarice (pšenica, zob, ječam), uljarice (repica i ogrštica) i mješavine svih navedenih.
:fball:

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
Ja sam u jedan vocnjak posijao uljanu repicu koju planiram u proljeće zatanjurati , a sad u drugi dio cu posijati zob pa cemo vidjeti...
Iako mislim da će biti bolje gdje je repica zbog dubljeg korijena i više mase.

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
evo i ostatka zelenog materjala...sad raste ko luda...nebi vjerovali al tak je...

ta nije izašla kad je bilo jako suho..
DSC01599.jpg

DSC01600.jpg

DSC01601.jpg

e ove su več puno bolje..

DSC01602.jpg

DSC01603.jpg

DSC01604.jpg

DSC01605.jpg

Ivica Blagaj

Član
Tu od
13 Velj 2011
Poruka
470
Kod naših sjevernih susjednih država je sijanje takvih kultura jako zastupljeno, pogotovo preko zime na onim poljima koja se siju u proljeće.. Sad neznam jedino koliko je to dobro u slučaju ovakvih oborinama oskudnih godina..

Najnoviji postovi

Na vrh