• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zelena gnojidba

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
Imam jednu zemlju u zakupu na kojoj je vlasnik zemljista prije nekih 7-8 godina imao gusto posijanu uljanu repicu. Sjecam se da je bila izrasla do haube malog ferka dok ju je zaoravao. Ta zemlja je i dan danas ok dok je stotinjak metara dalje od istog vlasnika druga zemlja koju isto ja sada obradjujem a na kojoj u ono vrijeme nije bila posijana uljana repica. Ova druga zemlja je jako zakiseljena, nerodna je i osjetno teza za oranje. Kukuruz je na toj zemlji u pol manji rastom a prinos jos slabiji.

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
matija, koliko dugo vec provodis zelenu gnojidbu? ako se ne varam, ovo ti je druga godina?
bilo bi zanimljivo na jednoj parceli ostaviti dio bez toga pa da se vidi tocna razlika nakon nekog vremena..

ima u selu jedan gazda, nakon uljane repice je sva strnista presao teskom vucenom tanjuracom i doslovno napravio pepeo. na njegovim poljima je sada repica preko koljena, gusta kao cicak i gotovo bez trave. idealno..

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
matija, koliko dugo vec provodis zelenu gnojidbu? ako se ne varam, ovo ti je druga godina?
bilo bi zanimljivo na jednoj parceli ostaviti dio bez toga pa da se vidi tocna razlika nakon nekog vremena..

ima u selu jedan gazda, nakon uljane repice je sva strnista presao teskom vucenom tanjuracom i doslovno napravio pepeo. na njegovim poljima je sada repica preko koljena, gusta kao cicak i gotovo bez trave. idealno..

sad je druga godina...i jako prezadovoljan...to ču radit i dalje ..sad sam vidio , gdje je bila prošle godine rauola, prinos kukuruza je bio veči, i kukuruz je dugo držao se zelen..;)

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
ja idem sutra malčirat....i onda gore gnojnica i zaorat to ...

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
evo slikaa malčiranja....

DSC00021-3.jpg

DSC00022-3.jpg

DSC00024-3.jpg

DSC00025-5.jpg

DSC00028-3.jpg

DSC00030-2.jpg

DSC00031-2.jpg

DSC00034-2.jpg

DSC00036-3.jpg

DSC00039-2.jpg

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
To je zahvat malčera 205 cm??
Jel nisi ti kolega reko da budeš malčirao s manjim traktorom, a sad vidim stalno case u pogonu??

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
to je taj zahvat....

jesam rekel da bude manji sa malčerom ali postoji jedno veliko ALI, traktor mi ima 750 okretaja kardana, nemogu polako uključit kardana, /(kad tjera pumpa kardan) znači traktor nema da bi mogel lepo sa kvačilom puštat...dok sam probal sa mf-om zavrtit ga zdrobilo mi zubčanik u reduktoru od kardana na mf-u...

tak da sad Case tjera i bude on to ganjal...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Aha, tu znači leži problem!

Inače, masa je perfektna, pravi zeleni gnoj :D

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
dragi kolega Matija...
gledim ja te tvoje slike...sim tam levo desno...ma znaš kaj...KAPA DOLE MAJSTORE!!!
ODLIČNA AGROTEHNIKA,LEPO SI TI TO POSLOŽIL SVE...
RAOULA TI JE ODLIČNA,VRHUNSKA S OBZIROM NA UVJETE ZA RAST I RAZVOJ!!

šteta kaj to moraš terati z Case-om...
pratim temu tvog malčera od početka i stalno se pitam kog vraga Case to tera(reko valda ti se neda drocati v Mf-u, al sad sem saznal kaj je...ZAJEB)
KOLKO CASE MUNE PO RALI?imaš neka merenja?

inače i sam provodim takvu politku poslježetvene obrade tla...nesme strnak prazen ostati...nema šanse!
ove godine sem odma sve pogrubiral po žetvi, i sad nakon ovih kiša, oko 20.09 jedan prolaz tanjuračom i direkt sjetva merkantilne repice (KWS Triangle) i na proleće malčiranje i zaoravanje....
ta opcija je zbog sušnog leta, inače bi bila raoula gore...

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
belec...
videl sam prošle godine da je to jako jako dobra agrotehnika, prorahli zemlju, ima puno zelene mase , i imal sam veči prinos kukuruza na zemljaj gdje je bila raola...

u toj rauoli i case osjeti taj malčer vjerovali ili ne tak je....ma nekih 5 l po rali troši...
rauola mi je na 80% zemlji uspijela narasti tak velika, a na ovih 20% je onakva mala a i tu ima mase nešta ,a ovo ostalo je više nego odlično...
evo još nekoliko slika i video od današnjeg malčiranja...

DSC01639.jpg

DSC01634.jpg

DSC01632.jpg

DSC01631.jpg

DSC01629.jpg

DSC01627.jpg

DSC01625.jpg

DSC01622.jpg

ima i večih korjena ovo su prosječni

DSC00054-5.jpg
:)

http://www.youtube.com/watch?v=F_8Nrl05lGw&feature=plcp

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
ima i večih korjena ovo su prosječni

DSC00054-5.jpg
:)

eh to sam te baš htel pitati za korijen... jer mi se čini malo pregusta, da bi korjen bio normalan za prorahlivanje tla.

vikicab4

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
276
na parcelama gdje je kukuruz da li postoji mogučnost sijanja raole i u koje vrijeme pošto razrahljuje zemlju i uništava korove obogačuje zemlju

Najnoviji postovi

Na vrh