• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zelena gnojidba

Futa

Novi član
Tu od
13 Lis 2023
Poruka
13
Ma sve 5, svatko radi onak kak misli da je najbolje. Ja samo velim da je meni zimska brazda i dalje puno bolja nego proljetna, H&S je napisal kak i ja mislim, a ono kaj vidim da mi je ok ne mjenjam. :ppozdrav:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,941
Tešku zemlju sam uvijek oral kasnije na jesen. Više je ne orem jer je pretvorena u voćnjak. Za lakšu zemlju se najbolje pokazalo oranje u siječnju. Ko mene još uvijek nema prevelike suše pa niti proljetno oranje nije loše.

Iako imam poprilično godina, još uvijek me privlači probati neke novosti u obradi. Dok sam sijal žito to je bila rauola za sideraciju, iako sam onda moral orati krajem listopada dok se nije osjemenila. Zaoraval sam uglavnom direktno bez bez usitnjavanja, jer tanjurače nemam, a malčer je previše usitni jer je jako vodenasta. Mogel bih posijati po krumpirištu, jer krumpir obično izvadimo odmah nakon Velike Gospe, ali to je jako mala površina.

Sad me privlači ozimi pokrov. Procjenjujem da ima dosta prednosti, pogotovo u nedostatku štalskog gnoja. Trošak oranja i sjetve nekako ne računam, ali kad se pridoda visoka cijena sjemena, to me zna odvratiti od sjetve.

@Futa.
hvala na sastavu miksa. :ppozdrav: Mogel bi biti interesantan da jednu godinu preskoćim proizvodnju kuruze i napravim dvije sjetve za zelenu gnojidbu, jednu na proljeće i drugu u kolovozu.
Koliko je cijena tog miksa i koliko je sjemena potrebno po jedinici površine?

Futa

Novi član
Tu od
13 Lis 2023
Poruka
13
Ne znam još kolika je cijena jer sam naručio preko poljoapoteke koja od njih uzima raznu robu, ja računam kojih 50-60€ po vreći, napisati ću kad saznam. Pakirano je u vreće po 25 kg, a sjetvena norma je 20-25 kg/ha. Za probu budem posijao 2 ha pa budem vidio kak se bude pokazalo. Godinama se već gnoji samo sa umjetnjakom jer više nemam stajnjaka pa da popravim malo strukturu tla i humus, odlučio sam se na zelenu gnojidbu.

DeutzFahr69

Aktivni član
Tu od
4 Svi 2017
Poruka
167
Pozdrav, planiram ove godine krenuti sa zelenom gnojidbom.

Najviše me interesira ako posijem sredinom 7 mjeseca da li je to prerano?
Stavljao bi opet na jesen strne žitarice

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,272
Ovisi di zivis. Koliko ima vlage.. u ovoj susi nece nista niknut...ja u pravilu prije 15.8. ne sijem ako nema u najavi kise...a pokrovne jos kasnije...

Najnoviji postovi

Na vrh