• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zeolit

Janko

Član
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
46
Trebali bi ZEOLIT za umiješati u krmnu smjesu za koke i piliće.Ima li netko iskustvo kakvo?HVALA!

G

Gee Man

Guest
treba ga umiješati od početka hranjenja(kada su mali pilići).Dodaje se 0,2%(2kg/t hrane).Ali mora biti kvalitetan,aktivirani zeolit(Slovački ili Srpski).Učinci hranjenja su da je meso ukusa i izgleda kao domaće.Konverzija je odlična,a kosti ne pucaju.Treba ga posuti i po stelji,jer veže amonijak za sebe.Ja više ne hranim piliće bez zeolita.

G

Gee Man

Guest
Ovogodišnja iskustva OPG Fridrih iz Dežanovca na zemlji na kojoj je uvijek bilo slabog prinosa.

rzgy.jpg

Sa lijeve strane vidi se kukuruz kojem nije dodan zeolit, s desne strane kukuruz sa zeolitom:

42dw.jpg

Kukuruz sa zeolitom:

3zfz.jpg

Lijevo je kukuruz sađen bez zeolita, desno sa zeolitom:

dbl0.jpg

Kukuruz sa zeolitom:
cyb0.jpg

Kukuruz bez zeolita:
fgbf.jpg

Fotografije našeg vrta u kojem je neko povrće sađeno sa zeolitom, a neko bez. S lijeve strane je rajčica sađena bez, a s desne sa zeolitom:
q8ap.jpg
aymt.jpg

Brokula koja zbog zeolita više liči na palmu :)
fkt8.jpg

Iz priloženih fotografija vidi se kako zeolit djeluje na rast biljaka.

Posljednje uređivanje od moderatora:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
svatko vidi što hoće...
naprimjer, ja kod kukuruza vidim dvije različite parcele, od dva različita vlasnika, s različitom agrotehnikom i sjemenom, te bih rekao i da postoji razmak u sadnji prve i druge parcele...
a zeolit je nevidljiv zar ne?
:eek::

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
sve je to u redu,ali cijena zeolita je nekoliko puta veca od cijene kalcifikata..a problem "nasih"(vecine) tla je niska ph vrijednost...a to da 100-200 kg/ha moze znacajno popraviti ph vrijednost bas mi i ne drzi vodu a za te novce mozes kupiti oko 1,5 -2 T vapna,efekt bi bio vidljiv i znacajan..moje misljene je da prvo treba poraditi na ph vrijednosti pa tek onda zeolit...prvo moraju trgovci spustiti svoje debele marze pa budemo vjerojatno koristili vise zeolita...:D
na usporenoj slici sa i bez se vidi da je bila razlicita priprema zemlje i sa "bez" ima nesto korova:)

Posljednje uređivanje:
G

Gee Man

Guest
Ove slike nisu napravljene od nekoga tko bi reklamirao zeolit,nego od čovjeka koji je bio nepovjerljiv kao i mnogi drugi.Taj komad zemlje je kupio(20ha),zato što mu je uz njegovu zemlju,pa da okrupni posjed.Zadnjih 20godina tu nije ništa uspijevalo(jako kiselo zemljište).Probali su prošli vlasnici sa vapnom i sa ko zna čime.Rezultat uvijek isti.Prvi put su probali zeolit(koji regulira ph vrijednost).Namjerno su jedan komad radili sa zeolitom,a drugi ne,da bi vidili razliku.Za sada ima razlike,a vidit ćemo kako će se zeolit ponašati kod ekstremnih suša koje nas očekuju.
Inače cijena zeolita je 2,7kn/kg,a za hektar se troši 200kg.To i nisu neki novci,ako su učinci dobri.Živi bili pa vidjeli,a mogu se uvijek braća Fridrih kontaktirati,pa pitati za iskustvo(kao što sam ja)

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
ako nije reklamiranje onda bi bilo lijepo da se predstavite,onda budemo vidjeli da je reklamiranje:)
i ta cijena od 2,7 kn ne sadrzi pdv....ja i dalje tvrdim (ali ne samo ja, vec i odredeni prof agro.fakuleta da je kalicij br.1 za snizavanje ph tla)da zeolit nije pogodan za znacajno reguliranje ph vrijednosti... jer svaka kultura iznosi odredene kolicine Ca iz tla da ne spominjemo jos i ispiranje,a to zeolit nemoze vratiti...npr. secerna repa moze iznijeti i 500kg/ha,dok zitarice iznose oko 15kg/ha a lepinjace oko 250...zeolit ima neke druge prednosti pred Ca ali regulacija ph mu nije.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
a ista ekipa prodaje megagrin i zeolite, čudo jedno i drugo...
ni dan danas nisam uspio traktorsku špricu oprat od megagrina, ponaša se vrlo slično CEMENTU!
a zeoliti...e to je super stvar, oni vam pretvore njivu špricanu 100 godina radazinom u ekološku...i to u samo 14 dana!
:icon_rofl::icon_rofl::icon_rofl:
ak bum imal vremena sutra, bum i ja slikal kukuruzu...:(devil):

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Nevjerovatno. Kako bi svi sa seljaka radili ovce. Pri tome ne mislim na zeolit, nego na način da za seljačine se ne treba ni potrudit da bi se reklamiralo, vjerovatno se misli da su na razini osnovnoškolaca. kakve su ovo slike, pa to je stvarno presmješno.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Nemam iskustva sa zeolitom ali imam iskustva sa vremenskim iskustvima i samom pripremom zemljišta kao šta je navedeno u nekim postovima kalcizacija je najbitnija za naše zemljište bar kod mene jer je zemlja istrošena i niski ph dok prije sjetve nedodaš potrebnu kolićinu ureje i kod sađenja potrebnu prihranu ni zeolit nepomaže šta se tiće ovih slika ništa posebno šta se tiće povrća moje je isto takvo bez zeolita ali je dobilo ono šta treba, ove parcele kuruze mi baš i ne djeluju bajno zbog samog zemljišta po meni je to neko jako loša kvaliteta zemljišta tak da i ova parcela sa zeolitom mi nije savršena ..

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Ovogodišnja iskustva OPG Fridrih iz Dežanovca na zemlji na kojoj je uvijek bilo slabog prinosa.

Lijevo je kukuruz sađen bez zeolita, desno sa zeolitom:

dbl0.jpg
Kako je već prije napisano, svatko vidi što hoće... a ja bi dodao da je lijevo kukuruz bez kultivacije i ogrtanja (ta nije zeolit nagrnuo kukuruz na desnoj parceli) a kukuruz na desnoj parceli sa zeolitom, kultiviranjem i nagrtanjem.
Nije li možda baš zahvat kultiviranja i ogrtanja, nešto zbog čega je kukuruz desno bolji?

p.s. Nisam protiv zeolita, štoviše, smatram da je vrlo koristan materijal, ali u okviru svojih tehničkih karakteristika :wink:

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
ja sam koristio zeolit u stocarstvu..2x vecu koncentraciju od max preporucene i ajde bilo je nekih malih naglasavam malih pomaka...aki kada koristite u toj koncentraciji onda je upitno ulozeno dobiveno...zeolit nije los zbog nekih svojih svojstava,ali vec sam spomenuo prevelike trgovacke marze...

G

Gee Man

Guest
Slažem se sa Darijusom,oko negativnih iskustava sa zeolitom.Istina je da na tržištu ima kojekakovih sumnjivih proizvoda i onda te firme vrše antipropagandu zeolitu.Postoje na tržištu vrlo kvalitetni zeoliti i ozbiljni ljudi koji se time bave,a ne nekakovi varalice.Ja sam se osobno uvjerio u jedno i drugo.

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
jos nisam sreo te ozbiljne ljude:)500kg/ha bi imalo smisla prije oranja,a sve ostalo ne drzi vodu...moze li zeolit vezati vlagu na sebe u susnom razdoblju kad nema vlage????(to je primjer 200kg/ha umjesto umjetnog gnojiva prilikom kultiviranja)...
Gee Man, vec kad se toliko hvalite mozete reci za koju firmu radite tj direktor ste jedne firme koja se bavi prodajom zeolita,a nemojte pricati tu o sebi u trecem licu...:)

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272
Kako je već prije napisano, svatko vidi što hoće... a ja bi dodao da je lijevo kukuruz bez kultivacije i ogrtanja (ta nije zeolit nagrnuo kukuruz na desnoj parceli) a kukuruz na desnoj parceli sa zeolitom, kultiviranjem i nagrtanjem.
Nije li možda baš zahvat kultiviranja i ogrtanja, nešto zbog čega je kukuruz desno bolji?

p.s. Nisam protiv zeolita, štoviše, smatram da je vrlo koristan materijal, ali u okviru svojih tehničkih karakteristika :wink:

Nadodao bi još veliku zakorovljenost lijeve strane, čisto sumnjam da je i desna strana bila takva prije kultivacije.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
ova godine i moj tast kupio zeolit i bacio ga rasipačem a ja uzeo jednu šaku i baš da vidim stavim ga u vodu u flašu. Po pričanju zeolit upija vodu i raste ali ovaj nije upio niti kapi a stajao u vodi dobrih mjesec dana osim ako se u zemlji ne događa neko čudo. Po meni čista glupost i uzimanje para od seljaka. Neko je rekao , dasad ne tražim , da je bolje izvršiti kalcifikaciju a i ja sam istog mišljenja

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
ovakve slike kukuruze su mogu poslikati bilo gdje, moja kukuruza naspram susjedove izgleda još bolje tj još je veča razlika, bez zrnca zeolita

Najnoviji postovi

Na vrh