ja sem navel podatak o brzini koju sem dobil tak da sem put od 1000 m (na magistrali ima udaljenost od "stupića" do "stupića") podjelil sa vremenskim razdobljem za koje sem tu relaciju prešel -tak sem dobil metre po sekundi, i onda sem to pomnožil sa 3,6 i dobil km/h!!
sad nek mi neko reće da to neje pravilno merenje...
Pozz...
posto i mene zanimaju brzine traktora...vise zbog transporta i konacne brzine.. ukljuciti cu se u temu...matematicku..vjerojatno jer mi je to struka...:-D
Sto se tice tvojeg mjerenja ono je poprilicno tocno...u praksi cak i tocnije od mjerenja automobilskim ili ..inim km/h satom ako se pravilno izvede ili ako se malo drugacije provodi.Sve si lijepo objasnio sto se tice pretvaranja u jedinice vremena.
No,ipak tvoje mjerenje nije najtocnije , ili kako ti kazes, pravilno...
razlog je jednostavan..na 1000 m ne mozes apsolutno pravocrtano drzati usmjerenje prvih kotaca ...dakle uvijek ces malo skrenuti lijevo-desno i proci nesto duzi put od 1000m koliko je tocno izmjereno prilikom mjerenja udaljenosti na cesti.
Naravno..ovo bi moglo znaciti inzistiranje na tocnosti ili kako mi kazemo "cjepidlacenje",no kada se zaista mjeri max. ili neka brzina mora se uzeti u obzir vise nacina mjerenja i aritmeticka sredina je rezultat.
Sve ovo je nepotrebno za mjerenje brzine traktora,no ima entuzijasata (ukljucujuci i mene) koji su napravili pokuse koje si i ti napravio..i matematicki mjerenje udaljenosti u metrima po jedinici vremena sekunde je jedna od najtocnijih mjera.Kod gps-a postoje neka sitna odstupanja(definitivno zanemariva za ove brzine),no u pravilu mjeri tocnije vrijednosti od km/h satova na vozilima.
Kod ovako niskih brzina mislim da je sve to nepotrebno osim ako to netko zaista zeli znati (ponavljam i osobno sam to ucinio)...
No imate jos jednostavnijih sistema..sa obicnim cyclo metrom,najcesce koristenim na biciklima.
Unaprijed postoji algoritam tako da samo treba unijeti vanjski promjer gume i imati dva senzora (najcesce magneta) koji ce mjeriti brzinu m/s...To je pouzdanije od mjerenja na odredenu udaljenost jer mjeri stvarnu,sadasnju brzinu bez obzira da li vozilo skrece ili ne.
Vazno je sve to pravilno postaviti i tada vam je brzina zaista onakva kakvom se krecete...