• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zetor

krckrc

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
73
ako slučajno neko sa foruma ima proximu power ili forteru molio bi da cijenjeni kolege napišu iskustva
lp
 

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,730
Sve je ravno neznam jel možda ipak do pvp.

Jel baca bijeli dim dok pališ sa "čokom" ili bez? Kak vrti alnaser?
Pitanje je i kolko su ventili duboko na ove dvije glave koje su stare?
 

Mrky95

Član
Tu od
13 Pro 2015
Poruka
125
Baca bijeli dim i sa čokom i bez.Anlaser je repariran.Glave su poravnate novi sicevi nove vodice i novi ventili.
 

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,730
Ćekaj baca bijeli dim kad radi?jer ak je dobro napravljena generalka svega onda mi je nevjerojatno da bi on sad verglal i bacal bijeli dim...
 

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
786
Bijeli dim se teoretski i po prvom pravilu povezuje na vodu/antifriz u prostoru za izgaranje, no, ako uzmemo na pretpostavku da je to eliminirano, ostaje sljedeće;

problem je vezan uz sagorijevanje goriva u hladnom motoru i uz niske temperature okoline, jer je tada najizraženiji efekt koji se pojavljuje, "bijeli dim".
dakle za rad dizel motora SUI potrebno je gorivo, kisik i tlak za zapaljenje smjese. što se događa? bijeli dim koji u tankim prozirnim nijansama može vući na sivi, posljedica je isparavanja komponenti goriva koje zbog nepovoljnih parametara procesa izgaranja ne izgore u potpunosti, te sporog izgaranja a time i sporijeg razvoja topline u cilindru pri čemu je porast topline lokalni, te dolazi do tzv. temperaturne inverzije, a sve rezultira dimom koji se spominje.

A koji su uzroci tome? Dakle, prvi, a opet bi ga trebali isključiti jer je motor kapitalno remontiran, je nizak stupanj kompresije što izaziva otežano zapaljenje goriva, te lokalni porast topline i temperaturnu inverziju.

Sljedeće je nepravilan mlaz, količina i vrijeme ubrizganog goriva, pri čemu i uz dobre tlakove kompresije nije moguće postići pravilno izgaranje, što za posljedicu izaziva već postojeći efekt.

pogledaj si video na recimo 5:50 min ( https://www.youtube.com/watch?v=nfRaQCkyJpI ) pa vidi što se događa, brzina vrtnje motora mala, dizne vjerojatno već istrošene i blago nepravilnog mlaza što otežava zapaljenje goriva je ga ne raspršuje nego baca mlaz kojeg vrtloženje zraka u cilindru prilikom kretanja klipa razbaca na hladne stijenke cilindra, niska temperatura zraka.. i tako dalje, a sve rezultira bijelim dimom.

Dakle, ako si siguran da je brtvljenje motora dobro, sistem za ubrizgavanje goriva ispravan i dobro podešen, onda ti ostaje činjenica da s obzirom na konstrukciju motora i vrijeme razvoja, pomiriš s nekim stvarima. i tebi se dimi iz usta kad je vani hladno, miješa se topli i hladni zrak. drugi je par cipela ako tebi nije problem samo efekt bijelog dima, nego povlači za sobom da motor teško pali, nemirno radi, gubi snagu.. to onda treba rješavati. Najbolje znaš sam kako je bilo prije generalke, je li dimio bijelo, i kako se je ponašao u radu kasnije.
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Kao što je kolega gore napisao... Dok se motor ne ugrije nastaje kondenzat u vidu bijele pare. Palim svoje traktore na ovim minusima i dok se ne zagrije par minuta vidi se bijeli dim na auspuhu, dakle kondenzat jer je termogrupa motora i auspuh hladna usput i vlaga u zraku čini svoje, a jutra su pretežito maglovita i hladna.

Ako troši vodu, a koliko sam skontao ne troši, onda je to to.

Samo onda potvrdi dali se to dešava samo sada kada je vani prohladno? Ili i kada je vani 15 stupnjeva? Doduše moguće je i tada da nastaje kondenzat. Gledaj za autima dok se ne zagriju kako fučkaju bijeli dim tj. paru.
 

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
786
ono prije je bilo čisto dobro, ali ovo sada nije nikako dobro.
gledal sam u temi 4911, faze popravka tog traktora, ali ne vidim jeste li mijenjali košuljice cilindra motora ili su samo novi klipovi?

ovo sada na snimci je čisti problem nepravilnog izgaranja, e sad, najvjerojatnije jedan ili dva klipa dobivaju previše goriva i zalijevaju topli klip pri čemu dolazi do bijelo-sivog dima, tek kad jedan klip sastavi i malo brže zavrti motor, onda ova druga dva ili jedan (teško mi je procijeniti) klipa koji su zalijani uspiju se malo prozračiti tj. izbacati naftu na ispuh (kad nejednako sastavi, vidi se da bijeli dim prelazi u sivi jer dolazi do malo boljeg izgaranja tj. veći su tlakovi kompresije a time i temperatura izgaranja pa dim prelazi u sivi.

po meni je to najizvijesnija situacija, dakle dizne i pumpa na kontrolu kod nekog pouzdanog.

zatim bi na red došle glave tj, ventili ali opet velim, puno više sumnjam na sistem ubrizgavanja. jer pazi, bilo što mehanički da nije ispravno, traktor bi to već pokazao dalje u radu pod opterećenjem, a ovoliku količinu dima kod verglanja po meni ne može proizvesti ništa nego medij koji hlapi a to je nafta, zbog već opisanih razloga. da voda ulazi u glave, pa to bi primijetio po razini u kileru, a to veliš da je dobro.

od nekud se mora krenuti jer to nije dobra slika.
 

Mrky95

Član
Tu od
13 Pro 2015
Poruka
125
ono prije je bilo čisto dobro, ali ovo sada nije nikako dobro.
gledal sam u temi 4911, faze popravka tog traktora, ali ne vidim jeste li mijenjali košuljice cilindra motora ili su samo novi klipovi?

Na motoru je sve izmjenjeno.Pvp sam dva puta nosil kod majstora i nema nikakvih promjena možda je prije čak i bolje bilo.
 

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
786
a jesu ispitane dizne, oblik "mlaza" i tlak na kojem otvaraju? da ne piša koja lagano pa nakapa goriva u cilindar kad je traktor ugašen, i onda nemre upaliti taj klip dok ne izbaca višak nafte van na ispuh.

jel ima razlike kad pališ s čokom/dekompresorom i bez?
kak pali kad je motor topal, recimo nakon pola sata rada?
 

Mrky95

Član
Tu od
13 Pro 2015
Poruka
125
Dize sam doma sam nastelal na 160 bara sve bacaju maglu ni jedna ne piša.Prvo paljenje sa čokom a poslje bez čoka pali na zub.
 
Posljednje uređivanje:

Tinmark

Član
Tu od
7 Velj 2016
Poruka
53
Da li si sređivao glave panisi možda ušlajfovo ventile
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
786
dakle izričito jedanput dnevno, ujutro na prvo paljenje ti pali kao na zadnjem snimku?

kad jednom upali i radi, taj dan, svaki sljedeći put kad treba pali dobro? ili nakon 2-3-4 sata stajanja taj dan opet pali teško uz bijeli dim?
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Jel nalijano ulje u boš pumpu poslje reparature?

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk
 

Mrky95

Član
Tu od
13 Pro 2015
Poruka
125
Je na nalijano je i u regulator i ovdje di su elementi.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
786
Najbolje znate sami kad ste slagali motor je li bilo područja/ detalja koji su sklopljeni zbog određenih stvari (nedostatak alata, mjernih instrumenta, tehničkih podataka, mehaničkog oštećenja-korozija, šupljina, pukotina...), li-la, uz pomisao, ma bude to dobro pa sada stvara problem.

Nadalje, po meni i dalje je problem s gorivom, i ako kažeš da teže upali nakon dužeg stajanja i uz bijeli gusti dim a vani više nije tako hladno, kažem, kapa gorivo u cilindar. Ili nije dobro podešen rasteretni ventil na lajtungu (svaka dizna ima svoj, dakle 3 kom, nalaze se u redukciji na izlazi lajtunga iz boš pumpe) pa kad se motor ugasi ostane previsok tlak u lajtungu a određena dizna je malo lošija i nakon nekog vremena počne kapati gorivo kroz nju u cilindar.

I valjao bi prekontrolirati zazor ventila, možda da ih je malo olabaviti za probu, da nije koji preknap.
 

Najnoviji postovi

Na vrh