• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Akumlatorski punjači i starteri.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,355
Re: Akumlatori i punjači.

Ja imam neki pravljeni jos od strica ali nije navinklovan dobro i ide do 15,5-16.
Naviklan je dobro, samo što današnji napon je povećan na 230-235V a nekada je bilo jedva 220V. Transformatorski odnos se mijenja pa tako i napon.
Jednostavno možeš odmotati par zavoja sekundara.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143

Jednostavno možeš odmotati par zavoja sekundara.
Ili prije primara može da stavi jedan obični regulator osvjetljenja i sa njime podesi napon po želji , ni on nije idealan ali je praktičan

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

nediram ga jer nije moj. to sa potenciometrom na primaru sam radio sa onim ruskim punjacem ali nije bas dobro jer struja punjenja prilicno onda mala.Puknuti na izlaznim kablovima tj jednosmerni napon nebi trebao biti veci od 14,5v na praznom hodu. malo sam pozaboravljao skolu ali mi se cini da izlazni napon trafoa treba biti jos manji i da diode podizu napon donekle ali zaboravio sam sad koliko. otupeo sam

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

ja mislim da diode ne podižu ...

Mene zanima kako izmjeriti napon iza ispravljača?

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530

A D ( d je na čerilici ) 211

Jesu li to ove?

http://www.eandc.ru/catalog/detail.php?ID=18058

Ako jesu onda mislim da neće dugo izgurati u punjaču bez puštanja bijelog dima. Te ruske diode imaju velike dimenzije, ali relativno malu struju mogu izdržati. Oko 400mA nije dovoljno za punjač. Ja imam neki stari ruski punjač snage 150W sa četri diode Д214 koje guraju 10 A, ali su uvijek tek mlake. Onoliko metala okolo ih ohladi za čas posla pa se dobro drže. Inače u samogradnji bi uvijek išao na neki integrisani grecov spoj od 25-40A. Može se lako spojiti sa stopicama, šarafom pričvrstiš za hladnjak (kućište) i nema da brineš da će otkazati poslušnost.

grec35a_bg.jpg

edit:

Što se tiče ovoga "podizanja" napona iz dioda, da i to razjasnimo. Na sekundaru kad mjerimo napon, mjerimo efektivnu vrijednost naizmjeničnog napona. Maksimalna vrijednost koju taj napon dostiže je veća korijen iz dva puta (približno 1,41...) i kad se ispravi i ispegla dobijamo dosta veće vrijednosti. Recimo za 12V efektivne vrijednosti nizmjeničnog napona je oko 16.9V maksimalne vrijednosti minus 1.4V pad napona na dvije diode koje u tom trenutku vode dođe 15.5V.
E sad to je pulsirajući jednosmjerni napon u praznom hodu, čim zakačimo veći potrošač pad napona (Džulov gubitak) na cijelom sistemu postaje izraženiji i sve se dovede na neki povoljan nivo do 14.5V.

Problem je što sad napon u mreži ide preko 230V i stari proračun da mora raditi dobro na 215V koji su bili realni u selima ne pije vode. Jedno od jeftinijih rješenja je da se u ispravljač na izlazu ubaci još koja dioda serijski (svaka skida oko 0.7V) i tako dobije odgovarajući napon.

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

diode sam imao ..ovo treba kupovati xd
Zapravo nisam siguran da sam dao dobru oznaku ..kad si pitao tražio sam u povjesti google pretraživanja i on je ponudio 211 ..za AD sam siguran .
moje diode imaju vijak M5 ..na testu su bile na pločici od aluminija 30x 60 mm i grijalo se da nakon sat vremena ( a i prije) nisam mogao držati rukom (7-8 ampera )..kasnije su dobile hladnjam 10x veče povšine s ventilatorom .
sljedečih par dana mi nisu dostupne da provjerim točnu oznaku

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

nisam te razumes kako izmeriti napon iza ispravljaca. mernim instrumentom meris svaki napon stim da digitalni imaju zastitu i mere i ako se kontra okrenu tj. kontra polaritet ,i pokazuje onda sa ispred minusom -

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143

to sa potenciometrom na primaru sam radio sa onim ruskim punjacem ali nije bas dobro jer struja punjenja prilicno onda mala.

Regulator u sebi ima triak tako da struja i nije baš mala

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ako su te sa šarafom (prije bi trebalo da je navoj M6) onda sigurno mogu raditi bez problema.

http://www.5v.ru/ds/diod/d214.htm
sad me zbilja ljutite a diode su 10 km dalje ..
Sigurno je M 5 navoj ...

nisam te razumes kako izmeriti napon iza ispravljaca. mernim instrumentom meris svaki napon stim da digitalni imaju zastitu i mere i ako se kontra okrenu tj. kontra polaritet ,i pokazuje onda sa ispred minusom -
koliko god digitalni instrumenti budu jeftini i dostupni nisu pravo mjerilo ..za mjerenje .
Napon iza greca mora biti korjen iz 2 x napona primara ...a sad vidi jel tako mjeri tvoj instrument ?
Bez obzira na brdo dioda u grecu još uvjek nemamo istosmjerni napon .
Za to treba instrument true RMS u naslovu ..a to košta :icon_super::mur:

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Samo nekoliko napomena:
Napon transformatora se proračunava u efektivnim vrijednostima.
Vršni napon je 1,41x veći od efektivnoga.
Srednja vrijednost punovalno ispravljenog napona je efektivna vrijednost x 0.9.
Za struju punjenja važan je vršni napon, zato sam ti napisal one vrijednosti sekundarnog napona. Rekel sam da motaj s većim rasipanjem, radi toga da dobiješ manje pikove struje. Napon bu i dalje pulsirajući, ali nebudu tak visoke vršne struje, već budu pikovi malo više zaglađeni, a dulje trajali. Na taj se način više energije prenese u punjenje, a manji su toplinski gubici, i akumulator nije strujno (pre)opterećen .
To se dobije ak se na EI jezgru namataju uzduž odvojeno namoti primara i sekundara, a ne sekundar iznad primara.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

zašto je onda mani napon iz greca x1.41 veči od sekiundara?

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

ja ti rekoh da se napon dize iza dionog mosta al neznam koliko jer zavisi dal je sa 2 diode ili grec .

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501

Sve je nekak naopak kod puknutog

A valjda ti mjeri efektivni napon na izmjeničnoj strani prije greca kaj i je normalno a vršni na istosmjernoj poslije . Imaš nekakav kapacitet u igri pa se nabije na vršni napon .

A na diodama u grecu bi još trebal pasti, nema smisla da poraste .

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953

Puknuti jel u tvojem stroju postoji elektrolit (ne mislim na akumulator ) ?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

ja ti rekoh da se napon dize iza dionog mosta al neznam koliko jer zavisi dal je sa 2 diode ili grec .
ja sam pital Zj-a , znam da te zbunilo ali ne smije se citirati zadnji post
Puknuti jel u tvojem stroju postoji elektrolit (ne mislim na akumulator ) ?
ne , ali u međuvremenu sam i sam došao do načina mjerenja

da ,uz pomoč elektrolita je napon poslje greca kao iz formule ACx korjen iz dva

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Je, al samo dok ga ne opteretiš.

Integral (sin x) 0-PI je srednja vrijednost ispod sinusoide

Integral (sqr (x2)) 0-PI je efektivna vrijednost ispod sinusoide

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Je , a koji izvor ima napon bez i pod opterečenjem isti?
( ovdej ne bi proširivali temu na 78XX ili neki LM

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953

Tko će vas pratiti u mojoj mladosti primar se namotal žicom (koju si mogel naći) sekundar se namatal dok je napon bil xx dodale 4 diode u grec ak ih bilo ponekad je bila samo jedna (poluvalno ispravljanje) i takav punjač je išel od kuće do kuće i punil pa i formiral akumulatore .:icon_thumright:

Najnoviji postovi

Na vrh