• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Akumlatorski punjači i starteri.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,334
Re: Akumlatori i punjači.

Imam trafo 1kVA, 30V.
E sad, dali je bolje prepoloviti namotaje točno na sredinu, motati bifilarno + graetz, ili točno u sredini zalemiti izvod te postaviti 2 diode?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426

A kaj buš s tolikim trafom? Ti treba za starter ili za obični punjač?
Ak možeš izvesti srednji izvod na sekundaru, idi tim putem, pa možeš imati punjač za 12/24V. Graetz može ostati, a za izbor napona koristiš samo jednu preklopku. Čak može dati dvostruku struju na 12V, samo treba graetz biti za 50% jači nego na 24V.

Posljednje uređivanje:

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,334

Mislim ga koristiti pri pripomoći akumulatoru prilikom startanja traktora po zimi. Taj trafo je bio namjenjen za punjenje elektroviličara na 24V. Trafo je jučer rastavljen, a danas ako stignem odmotam sekundar. Srednji izvod mi nije problem izvesti. Neznam dali mi graetz može izdržati. Gdje da nabavim 2 diode od 100 ili više A?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426

Njuškalo je rješenje za tvoje probleme.
Ono kaj bi ja napravil na tvom mjestu je da namotam dva jednaka sekundara, tak da su žice paralelno (radi struje) i dodal graetz.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,334

Meni nije problem ni jedno ni drugo izvesti.
24V mi nije za ništa potrebno..

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,135

Pa ako ti nije problem namotaj bifilarno , štediš dvije diode a žicu za sekundar već imaš

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426

Da, ali nema toliku intermitenciju kao s dvije žice paralelno, a diode moraju držati istu vršnu struju.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,135

Bifilarno ili paralelno , zar to nije jedno te isto ?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426

Ni jedan standardni trafo nema toliki presjek sekundara. Nisam to znal pri komentaru.
To može kratkotrajno dati i 300A.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,334

Ako je predimenzionirano, i grec mora da je...
Na njemu piše samo Iskra Kranj Jugoslavija, sastavljen je od paketa lamela veličine trasformatora u kojem ima 8 dioda.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Mislim ga koristiti pri pripomoći akumulatoru prilikom startanja traktora po zimi. Taj trafo je bio namjenjen za punjenje elektroviličara na 24V. Trafo je jučer rastavljen, a danas ako stignem odmotam sekundar. Srednji izvod mi nije problem izvesti. Neznam dali mi graetz može izdržati. Gdje da nabavim 2 diode od 100 ili više A?
Imam ja 4 komada oznake R6 10 04 30 YA 8006 .
Ako ništa ne izguglaš propusti kroz njih 400A na moju štetu :icon_pray:

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,334

Kad stignem odmotati i ponovno zamotati, kratkospojim sekundar na 2 sekunde i amper kliješta...jel to riskantno? Mislim da se ne može tako brzo zagrijati namotaji.

@puknuti,
hoćeš reći da ako mi izgori gretz, mi pokloniš diode??

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,334
Danas odmotao sekundar. Bilo je 39 namotaja i 13.2 metara.
Prepolovio točno na pola. Našao komad debljeg bakra i sutra zavarim 2 izvoda.
Početak i kraj obje žice oko 4 cm biti će zavareni skupa, tj u jednu žicu.
Obzirom da ću motati paralelno, jedna do druge, širina žice bi bila 15mm, dali se može motati uvijek paralelno ali jedna iznad druge??

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,334
Operacija uspjela, pacijent preživio...:drink:
Obzirom da transformator je bio za nadopunjavanje i punjenje dvaju kapaciteta, napon zamotanog sekundara je: 12.58V, 13.83V, 14.33V.
Nije bilo nimalo jednostavno to zamotati tako da je to poslijednji put takvog kalibra.

https://jumbo.iskon.hr/dl/6b91a65e-17bf-43b6-bd55-ad7d0c30b502
https://jumbo.iskon.hr/dl/cd2cb356-fdd1-4956-9ce3-1be7234a5c32
https://jumbo.iskon.hr/dl/d1655b43-4ff1-4a08-bd8a-90741e1df780

Danas pustio struju preko 1.5mm² i žica se rastopila u sekundi. Sutra test strujnom kliještom.
Moram znati koliko A može da daje. Gretz je danas isprobao samo malo novog napona bez ikakve struje.
Puknuti, koliko drže tvoje diode??

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Dao sam oznaku , ne znam drugo o njima .

Jel se sječaš kojeg presjeka je jezgra ispod sekundara?

Kako misliš izmjeriti struju klještima -kratkim spojem ?

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,334
Po proračunu jezgre je 1kW.
Međutim i jedan dio primara je zamotan ispod sekundara.
S tom oznakom ne nađem ništa. Tako je, kratkospojim sekundar i strujna kliješta.
60^2 ne može da zagrije u 2 sekunde.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Po proračunu jezgre je 1kW.
Međutim i jedan dio primara je zamotan ispod sekundara.
S tom oznakom ne nađem ništa. Tako je, kratkospojim sekundar i strujna kliješta.
60^2 ne može da zagrije u 2 sekunde.
diode imaju M 20 navoj , moj co2 aparat 400 A ima diode M 12 navoj ..znam da to možda ne govori puno ..meni govori .
Popodne ti sliknem

Najnoviji postovi

Na vrh