• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Akumlatorski punjači i starteri.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Re: Akumlatori i punjači.

problem je sinusni napon xd ..da nije ilo tesle i izmjenične struje riješenje bi se samo ponudilo

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426

Tak je, problem je pulsirajući napon.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

kaj govori o stanju akumulatora kad za 8 sati nakon gašenja motora padne napon na 12.3 V . ..radi se o mjerenju ovih dana ? (kod punjanja instrument pokazuje 14.3 , tako da nevaljali instument ne spominjete)

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

najverovatnije jedna celija prdnula

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134

Jel neko radio možda punjač akumulatora od napojne jedinice ?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

to ti nevalja , akumulatoru ne odgovara full speglan napon

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426

Pa i iz dinama i alternatora je ispeglan.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

ispeglan jeste ali donekle. ali ako mislimo na kompjutersku napojnu jedinicu to je fest ispeglano.imao sam ruski punjac koji je isto imao elektronike prilicno [tiristorski] i vrlo ispeglan napon imao. dosta tesko je punio ako je akumulator malo losiji ili iscrpljeniji. vise je za dopuniti povremeno. dok imao sam pre rumunski sa bimetalom i starterom koji je i mrtve vracao u funkciju. sto prostiji i najbolje samo sa 2 diode to bolji.testerasti napon ih ozivljava i samo da je dobar napon i struju ograniciti

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530

Isti talasni oblik na izlazu dobijaš i kad je sa dve i sa četri diode (Grecov spoj), samo što za ovaj sa dvije moraš imati transformator sa trećim izvodom na sekundaru.

Uglavnom isto smatram da bolje radi ovaj koji ima lagano pulsiranje nego skroz ispeglan. Jednom nam je profesor objašnjavao hemijske procese prilikom punjenja i pražnjenja, malo cimanje promjenom struje punjenja sprečava nastajanje naslaga koje kasnije dovode do kratkog spoja ćelije.

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
835

da li se na akumulatoru ciak može odšarafiti onaj čep koji je proziran tj. u kojem je kontrolno oko? Ja ga nisam mogel odšarafiti pa nisam htel forsirati da mi ne pukne i stavil sam puniti akumulator tak s tim čepom. U ostale ćelije sam nadolijal destilirane vode jer je falilo malo, a kaj sad s tim kojega nemrem odšarafiti, oko je zeleno ali ne verujem baš tome :icon_confused:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

stric , daj si mira i u miru božjem dočekaj prolječe kad peš orat

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
835

u tijeku zime bi spukal jedno staro trsije i stupe odande bi doma vozil stoga antifriz i održavanje akumulatora... da i hrastovi trupci su u šumi, trebaju na piljanu, tak se zgodilo da bude ove zime traktorek malo brencal... inače u ovo vrijeme uvijek već je voda bila ispuštena, akumulator u podrumu, samo se tu i tam radilica okrenula s velikim ključem 46 kak mi se čini
Zato mi je sad to sve zanimljivo, pripremanje traktora za aktivnost u vrijeme kad mu je inače zimski san :icon_blackeye:

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967

more se odšarafiti sam dober šarafciger (dosta široki) i bude išlo neboj se...

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

ja neodvrcem uopste cepove jer imaju odusku vec ugradjenu i nema potrebe .Bitnije je da struja neprelazi 8-10% od kapaciteta u Ah.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426

A na vozilu?
Tam more struja punjenja biti i 20...30 ampera. Tko bi tam skidal čepove?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

radim si punjač , malo jači ..motam trefo i tak ..grec od nekih dioda za koje nemogu naći data"šit" .
osim kaj imam problem izmjeriti napon iza ispravljača pitanje me jedno muči
koliko napon u praznom hodu ?

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530

Koje diode, imaš li ikakvu oznaku? Imam nekih starih kataloga, možda se može iskopati neka informacija. :)

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

nebi trebalo na praznom hodu da prelazi 14,5v. ja imam neki pravljeni jos od strica ali nije navinklovan dobro i ide do 15,5-16. previse brzo istera napon i pod opterecenjem onda sto nije dobro. bolji i manji pa nek duze puni.

Najnoviji postovi

Na vrh