• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Akumlatorski punjači i starteri.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,334
Meni takve stvari idu na živce, posudim susjedu novu fleksericu, vrati neispravnu, posudim mješalicu, vrati bez remena...stari posudi traktorsku prikolicu, iskrivljene stranice.
Nek ljudi pripaze ako nije njihovo.
Tako da ja idem bolje napraviti nego posuditi.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Tak je moj deda nedavno. Dodjem kosit a ono golfek pred garazom, dignuta hauba. Veli krepal akumulator, nemre kresnut...zastekal ga na punjac, ali nista. Hodam okolo, potucem malo po anlaseru, nista. Zastekam ga ponovo na punjac, deda vice, pusti, nije to. Sva sreca kaj sam bil uporan i skuzim da je punjac zablokiral. Ocito je krivo spojil polove pa je izbacil zastitu.:icon_anal:. Naravno on nebi nikad nist priznalO:)

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
meni i jeste zao predhodnog punjaca jer je imao vise zastitnih rezima. za obrnute kleme, ako je skroz prazan akumulator,i za prepunjavanje jer je onda isprekidano punio minimalnom strujom. bas dobro resen elektronikom a snage 12A. zato je i bio 120eur i digose ga lopurde sa jos oko 1000eur alata u radionici dok sam bio odsutan. predhodno su mi 2 unistili kojima dam da dopune akumulator. e vise zato nema pozajmice nikome pa ni ocu rodjenom.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,334
Dovoljno je metnuti jednu diodu u seriji sa + ali mora držati svu struju punjača.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
nisam siguran vise u to kako je resavano dal preko dioda ,tiristora ili trijaka ali dosta punjaca iole skupljih to ima. ali bar ove sto sam imao sa zastitom tu je brdo elektronike tako da nisam ni otvarao da vidim .

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
kako diodu kontra , ako to napravim u kombinaciji s grecom nema uopče struje?

zaštita se može napraviti s relejom i diodom u seriju , ali treba velikoamperski relej

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,334
Tako je :icon_rofl:, ali neće nikad izgoriti...
Šala na stranu, treba napraviti elektroniku, da mjeri napon i polaritet akumulatora,
kad to zadovoljava, aktivira relej koji puni akumulator.

Nešto jednostavno za napraviti:
polarity-protection-schematic.gif

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Tako je :icon_rofl:, ali neće nikad izgoriti...
Šala na stranu, treba napraviti elektroniku, da mjeri napon i polaritet akumulatora,
kad to zadovoljava, aktivira relej koji puni akumulator.
ma jok pjero elektronike , treba samo 12 V relej s "močnim "kontaktima ..dakle ako je polaritet dobar relej privuče i krene punjenje ..problem je kaj treba nekkao resetirati stvar kad se prekine punjenje u slučaju da se treba odmah prebaciti na drugi alumulator.

Ispravite me ako griješim , ovo je bila brzinska ideja

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
hehe ..istina ..ali tko puni tako prazan aku ..

Posljednje uređivanje od moderatora:

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,334
To što prekida primar po meni ne valja, mora prekidati poslije mosta.
Da daš napajanje kontra gretza, spojeno obrnuto, struja protiče kroz sve 4 diode i sekundara tako da sve izgori..

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
499
Ajd još malo zakompliciraj i deni automatski osigurač.Pomaže kod kontra polariteta a i kad kresneš kleme onak slučajno .Ja sam predelal ovog klasičnog sa još par namotaja na špuli za kratki spoj i odonda mi susedi više ne vračaju punjač sa pokrpanim ili zgoretim osiguračem.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ajd još malo zakompliciraj i deni automatski osigurač.Pomaže kod kontra polariteta a i kad kresneš kleme onak slučajno .Ja sam predelal ovog klasičnog sa još par namotaja na špuli za kratki spoj i odonda mi susedi više ne vračaju punjač sa pokrpanim ili zgoretim osiguračem.
kako , koji , koliki ? a da na tstu ne spržim diode .

da , vidio sam stranicu prije s tvojom šemom

Posljednje uređivanje od moderatora:

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Ja sam u dječiji autić stavio obični kućni automatski osigurač 10A. Inače je stalno pregorijevao onaj od 10 ili 15A, a ovaj kad povuče previše samo škljocne. Sistem je na 12 V, ali pošto sad nemam jači ampermetar nisam nikako provjeravao na koliko tačno okida. Poslednji multimetar su mi upropastili stručnjaci koje sam ostavio u garaži dok iz auta donesem laptop. Dvije minute i spališe ga k'o Đenku. :(

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
499
Ma ja sam delal punjač kaj more puniti sa 10A pa sam i takav osigurač pripasal . Gore je nakakav 35a grec i niš mu nije več par godina
Automatski za 220v ,treba ga rasturiti polako na zakovicama i dodati koji namotaj na špulu za kratki spoj inače je pomalo lijen i nekad neče okinuti .Bimetal dela dobro .Recept nemam, pokusom je sve napravljeno_Orginal izbaci trenutačno kad napraviš kratki spoj direkt na trafiću, poslije greca se muči, nekaj u konstrukciji -ne paše mu istosmjerna struja .Taman je stalo još par namotaja iste kvadrature kakva je gore i sad šljaka bez greške
Još sam i lampicu dodal paralelno da svijetli ak osigurač izbaci.
Odonda ne nalazim šrafe i odrezane čavle u kučištu osigurača

Na vrh