• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Akumlatorski punjači i starteri.

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501
Izgleda treba probati ,možebiti drugi proizvođač i konstrukcija pa šljaka od prve bez prerade .

Posljednje uređivanje:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Kod tih 'kućnih' automatskih osigurača ona slovna oznaka A,B,C,D igra neku ulogu u brzini i ajde da tak okažem kvalitetu okidanja , pričao mi je stručnjak te problematike ali nisam zapamtio sve detalje

Inače imam jedan univerzalni punjač za beterije od 3,6V i on ima neki vrag u sebi kojim mu automatski mijenja polaritet , nije bitno kako si spojio bateriju on je pravilno puni , zgodan sistem

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Na mojem punjaču je obični atomatski prekidač L16A (L je stara krivulja, koja se više ne koristi). Izbaci na svaki krivi polaritet bez ikakve brige.

Glede automatskih prekidača, postoje razne krivulje za različite namjene:
standardne:
- B 3-5In
- C 5-10In
- D 10-14In

namjenske:
- K 8-12In
- Z 2-3In (za zaštitu elektronike)

Za one koji neznaju, npr. 3-5In znači da prekida trenutno (na kratki spoj) pri 200-300% nazivne struje. Recimo B10A okida pri kratkom spoju od 30...50A. Ovo vrijedi za izmjeničnu struju, dok za istosmjernu, hmmm, je to 40%više...

Najčešće u kućnim instalacijama se nalaze B i C krivulje.

Ono kaj vas zanima pri zaštiti od krivog polariteta, je zaštita od kratkog spoja.
Za ovu namjenu prikladniji je prekidač B krivulje, a na istosmjernoj struji prekida između 4-7In, dakle kad istosmjerna struja postigne 40...70A (za B10A prekidač).

husqvarna365

Aktivni član
Tu od
24 Sij 2013
Poruka
989
evo kolega napravio sam kako ste mi vi rekli...stavio da se puni i odvrnuo cepove...kroz sat vremena pocele su sve da vriju istodobno,,,e sad sta boi moglo bit dalje

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
sretna nova svima
imam jedno pitanje za cjenjene forumaše
imam jedan manji akumulator 45 ah skoro novi
koristio sam ga za el.pastira i sad mi stoji u garaži
napunio sam ga sa punjačem do 12.6 v,ali sad je prazan
dali bi se isti mogao napunit preko kablova za paljenje preko baterije od traktora da ga napuni na veću voltažu,i koliko bi to trajalo
traktor znam koristiti u mjestu za neke priključke pa sam to mislio iskoristit
na trktoru je baterija od 100ah,a alternator je iskrin 33A,i puni sa14,8 V
dakle mislio sam prikopčat manjui akumulator sa većim preko kablova za paljenje,dali bi to tako funkcioniralo?

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
evo kolega napravio sam kako ste mi vi rekli...stavio da se puni i odvrnuo cepove...kroz sat vremena pocele su sve da vriju istodobno,,,e sad sta boi moglo bit dalje
Najverovatnije je taj gotov ,jer je to vrlo kratko vreme punjenja da bi vrile celije. ako je bio prazan toliko da nemoze okretati motor i napuni se za samo sat vremena taj je 99% gotov. nebi bilo lose proveriti ga za 5 dana stajanja i na drugom traktoru gde je sigurno sve ispravno od instalacije i alnasera. i premeriti mu napon jedno sat vremena posle punjenja i za 4-5 dana. ako opadne napon ispod 12,3-12,4V taj se samoispraznjava tj ima spoj u celijama. retko koji ispod 12,6v moze startovati motor. ali opet probaj jer moze biti i do losih kontakta ,alnasera i sl.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ne jedna , ne dvije , otišle su raqvno tri diode ..i sad nemam kaj namotirati za ispravljač xd

Usput da pitam jel može netko prisličiti na kojim strojevima su bili ovi alternatori ?

Ako se ne snađem za diode oni budu donatori a MUHA nek očekuje ostalo za djeda mraza .
Ako bi ja diodne mostove iz ovih ljepotana gore koristio u službi grcovog spoja na transformatorskom da li bi moglo biti problema ako tri diode spojim paralerno ?.
Jer , unutra su tri komada na jednom hladnjaku , pa bi sve tri ostale paralerno u službi strujnog rasterečenja svake diode ponaosob .

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Bane najbolje bi bilo da kad upalis taj motor raskacis taj veci akumulator i stavis ovaj manji jer ce se mnogo bolje i brze napuniti. kad ide preko kablova dosta je zapostavljeno punjenje drugog akumulatora. slobodno ga raskaci na klemama i samo uvij + klemu u krpu ili slicno da nenapravi spoj sa masom dok nepovezes ponovo.a mozes da zakacis i kablovima ali samo skini jednu klemu sa veceg akumulatora tako da ces isto dobiti. trebace par sati sigurno da se napuni ako je fest prazan.

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501
Puknuti ,videl sam ispravljače od elektro lokomotiva, imaju spojene diode u paralelu i u seriju , i to pun klinac dioda.Struje nabudu idealno raspoređene, ali bu šljakalo .

Još ak deneš 11kW ventilacije po grecu kak tam ima da radi na mlazni pogon:eek:

Ideš ti polako prema večoj kutiji...... na kotačima...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Puknuti ,videl sam ispravljače od elektro lokomotiva, imaju spojene diode u paralelu i u seriju , i to pun klinac dioda.Struje nabudu idealno raspoređene, ali bu šljakalo .

Još ak deneš 11kW ventilacije po grecu kak tam ima da radi na mlazni pogon:eek:

Ideš ti polako prema večoj kutiji...... na kotačima.
..
hehe .. možda ne
naručil sam s ebaya grec 50 amperski za nikakve novce ..ako on ne izdrži kratki spoj s 10 amperskim osiguračem kao i pogrešni polaritet s istim igračima onda ide ove diode u kutiju plus turbo mlazni "fan " .

zapravo rasturil sam alte , klizni prstenovi su bili koma , toliko da je na jednom sve otišlo kvragu .drugi je preživjel .
Inače diode prva liga ..jednan sklop je hlađen na anodi , drugi na katodi ...više mi je malo kme , kme kaj sam zguglal da su 6 A ..pa 6 x 3 = naknap .

Uglavnom ako grc s ebaya ne preživi ove naprešane ljepotice ne budem više testiral :icon_pray:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
došla nova igračka na red
Lr170CS.jpg

jbg, ne znam kako je priključiti na mrežu ...
ima mogučnost 220/380 ..samo gdje napiknuti žice ?
Da vas ne zbune žice priključene na stezaljkama , to nije " orginal"
7O3ddvT.jpg

Posljednje uređivanje od moderatora:

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501
Spoji na sekundar nekakvih 12-24 izmjenično pa pogledaj kakvi su omjeri napona na primaru. Nemora biti točno, ali buš skužil kaj je kaj .Pazi da se ne uloviš,drma ko pravi

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
Ali ga svejeno treba uštekati u struju i na acu ..
Isti tretman traži i ovaj moj ..smije pokisnuti ...i ostavim ga , nema straha da ga tko popali ..zamjenil sam boje žica tak ako ga tko mazne da si sjebe akumulator..hehe ..nema osigurača ..

:icon_twisted::icon_twisted::icon_twisted:
Koji si ti lik, puknuti!!!!:icon_fU:

Jel moguća prerada napajanja od kompa za punjač akumulatora??
Bude nekih 400-500w, s 12v istosmjerne struje..
Bi li valja, i jel prerada jednostavna?
Nisam mirija ima li u praksi točno 12,ili koji volt više..
ako ima "samo" 13v, teoretski bi moga bit ok..Ako bi ima 14v, super, taman..

Posljednje uređivanje od moderatora:

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
U praksi je tačno 12V, eventualno da ima par mV odstupanja. Može se prepraviti, nije neki veliki posao.

Davno smo to radili u srednjoj, pogledaću imam li gdje sačuvano šta treba promijeniti.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
:icon_twisted::icon_twisted::icon_twisted:
Koji si ti lik, puknuti!!!!:icon_fU:

Jel moguća prerada napajanja od kompa za punjač akumulatora??
Bude nekih 400-500w, s 12v istosmjerne struje..
Bi li valja, i jel prerada jednostavna?
Nisam mirija ima li u praksi točno 12,ili koji volt više..
ako ima "samo" 13v, teoretski bi moga bit ok..Ako bi ima 14v, super, taman..
baš sam neki dan čitao to za preradu , piše da treba odvojiti cijeli dan za taj posao .

Nema ni 12 V ako se ne optereti 5V grana ...a to je puno premalo .
Možeš spojiti dva u seriju pa imaš 2x7

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Cijeli dan je puno da ga kompletnog praviš ispočetka, a ne za preradu. Mi smo radili za školski dvočas, bilo je dovoljno. :)
Koliko se sjećam potrebno je kratko spojiti dva pina na velikom konektoru (može se i isjeći pa spojiti u kutiji) da bi imao sve vrijednoati koje sklop za napajanje daje.
5V granu optereti ventilator za hlađenje sklopa ako već mora da se optereti, a napon na 12V grani se podešavao potenciometrom do nekih 15-17V.

Edit: evo jedno detaljno uputstvo.

http://www.automatika.rs/projekti/s...e-u-jednostavno-laboratorijsko-napajanje.html

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh