• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Akumlatorski punjači i starteri.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
I pomoć od 100A ti je dovoljna, jer je važno dići napon akumulatora na 16...17V.
Ovo da je 10kW bi značilo da izvor može dati ~800A.
Koliki bi to trafo trebal biti, a kolike tek diode???

Najbolje je ako možeš naći negdje starter oko 200...250A.

Posljednje uređivanje:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Ovo sa linka ti ima dva osigurača od 80 A , ajde pretpostavit ćemo da su stavljeni paralelno pa je njihova granica 160A.
Ali ovaj jadničak ako dadne 300A kako oni kažu svih 300 spojite mi na uši.

Pogle kablića i kliješta.

Pričamo o Watima a to ti se svodi na isto ako pričamo o snazi a napon nam je konstantan u našem slučaju 12 , odnosno do 17V u startu.
Napon pomnožiš sa strujom i dobiješ snagu , znači Amperi puta Volti = Wati , pa onda 100A X 15V = 1500W
Ili ono što ti je Zj pisao ako je pretpostavka da starter ima 10kw
10 000W / 15V = 666A što je totalno nemoguće iz ovoga jadnička.

Evo ja i ZJ se otprilike slažemo da je tebi dovoljno nekih 100A , ali pravih a ne marketinških.

Ovaj jadničak sa linka bi to možda , ali samo možda mogao da ispuni.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
200-250a hmmm :icon_scratch: ovo sam imal na poslu http://www.dobreakumulatory.com.pl/prostowniki-i-ladowarki/639-ideal-starter-440-z-rozruchem-.html
navodno 400A, ak je akumulator bil prazan skroz nisi mogel upaliti auto s njim dok nisi stavil punit aku.bar 5 min.
Ako je akumulator još imal struje al premalo za normalno alnasovanje kad si ovo zakopčal mogel si vrtit 15-20sekundi i onda se smeće gasilo jer se pregrijalo, naravno tolko dugo smo mogli vrtit tek kad smo umjesto osigurača stavili žicu 2,5 kvadrata...

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Bez obzira , koliko ampera treba alnaseru od 10kw ?

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Ja koristim ovog 3-4 godine i nije tak loš. Ako je akumulator na traktoru skroz prazan, stavim ga puniti 5 min i onda na "start" kresne bez problema.

Prilozi

• 20170106_205146 (Large).jpg
    20170106_205146 (Large).jpg
    45 KB · Pregleda: 79
  • 20170106_205129 (Large).jpg
    20170106_205129 (Large).jpg
    20 KB · Pregleda: 66

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Brčete jake punjače sa starterima , starteri rade SAMO onda dok se vergla , nema predpunjenja koje ubija akumulator.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ja bi to uredio ovak , jedan aku od 100 ah , kolica i pšteni kabli , trošak oko 1000 kn ..ako paziš aku izdržal bu preko 5 godina ..ali imaš staretr a ne igračku .
uglavnom su takve igrače za radione , i tak , gdje te zaboli koliko uništiš aku , bitno da kresne i da se mušerija odveze ...

bolje i dugorčno isplativije je kakva takva garaža , električni grijač u blok itd ....naročito ako trebaš traktor svaki dan

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Bez obzira, jer on i nemre dati više od 300...400, a i toliko mu je neka pomoć.
Niti jedan takav starter ne vrijedi s lošim, već samo s praznim akumulatorom.
Ideja je dići napon na 17...18V i držati ga pri startu na oko 12V, jer akumulator obično padne na 8...9 pri startu, tak da anlaser vrti brže i da motor lakše zapali, a da se pri tome djelomično rastereti akumulator.
Da bi to dobro radilo, trafo bi trebal biti trofazni sa 6-pulsnim mostom, jer je iz jednofaznog trafa prevelika pulsacija napona (odnosno velik unutarnji otpor). Digne jako napon akumulatora, ali jako pada napon pri startu.

Imam napravljen starter u švas aparatu, ali bez akumulatora to ipak ne vrijedi puno:
92832ccf.jpg

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Ti starteri ili kak veli Puknuti akumulator na kolicima imaju smisla ako doma imaš vozni park ali za jedno ili dva vozila i povremeno koristenje...

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Sa ovim se može skoro sve upalit a cena bila ko jedan novi auto akumulator.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
pozdrav..
kupio bih starter/punjac za traktor...
i moze li mi ko reci koliko bi to trebalo biti jako..?
iskljucivo me taj starter zanima da mogu upaliti traktor(560)
kad mi treba..
ima po oglasu svega..i svakakvih oznaka koje bas ne kuzim..pa ako moze neko pojasniti..
gledao sam jednog telwina od 10kw...eto da spomenem i to..
lp
Ako trebaš povremeno paliti jedan traktor, najbolje ti je da mu kupiš novi, kvalitetan akumulator i miran si 3 i više godina.
Takvi su uređaji isplativi za "velike radione s puno prometa", za tebe je to samo ako imaš previše novaca.

Da bi aparat dao svu potrebnu snagu elektro pokretaču / anlaseru, uz mali napon mora se pojaviti jaka struja, onda ti spojni kablovi moraju biti istog presjeka kakav imaš od akumulatora do automata na anlaseru, ako nemaju, bolje odustani od kupovine.

Punjač akumulatora pomaže recimo ako se nekontrolirano ostave svjetla i akumulator se isprazni, ili se previše vergla zbog nekog razloga. Ispravan akumulator uz ispravan alternator i pravilno našpanani remen NIKADA ne treba dopunjavati u normalnoj eksploataciji bilo kojeg vozila, ma kako kratke relacije bile.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Ako je motor ''tanak'' , kupovina novog akumulatora sa ciljom rješavanja problema nije isplatna investicija. Nikako.

Starter imaš vječno (skoro) , a dobar akumulator 3 godine , možda.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Bio motor "tanak" ili ne ti ga svaki dan moraš upaliti jer stroj trebaš.
Meni iskustvo govori ( na dvorištu je 6 strojeva i 3 vozila sa akumulatorima ) da je zakon ispravan akumulator i uređaji na vozilima tak da potpisujem ono kaj je kolega @plus rekao.

goran007

Član
Tu od
12 Sij 2014
Poruka
80
hvala svima na savjetima..
eto ja bi onda prvo ipak kupio akumulator novi..
ovaj pali preko ljeta..ali ocito je ovaj neispravan kad sad ne pali..
pa da onda drugu stvar pitam..tj. da mi preporucite marku akumulatora i snagu....?
kupio bi onda ajmo reci jaci akumulator za imt 560...
sta je onda najvaznije gledati ampere ili ampersate...?
lp

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ako je motor ''tanak'' , kupovina novog akumulatora sa ciljom rješavanja problema nije isplatna investicija. Nikako.

Starter imaš vječno (skoro) , a dobar akumulator 3 godine , možda.
Pretpostavljam da pod "tankim" motorom podrazumijevaš da ima slabu kompresiju. Ako to motorno vozilo, bilo koje vrste, uz to još ima i loš akumulator, ti tvrdiš da je spas u pomoćnom "starter uređaju". Ja se s time ne želim i ne mogu složiti, ukoliko bi ga koristio za povremeno paljenje jednog motornog vozila. Gdje je tu i kakva je tu računica isplativosti, osim ako te nije briga koliko to košta, jer ti to želiš imati i baš te briga za sve drugo na svijetu.

Čestim korištenjem "starter uređaja", za startovanje motora s lošom kompresijom i lošim akumulatorom budeš si nepotrebno skratio životni vijek anlaseru, a možda ga i vrlo brzo dokrajčiš, da mu se razlemi, razlota rotor, ili raspadnu pletenice / žice na četkicama i još što šta drugo.

Rekao sam da je taj uređaj pogodan za velike radionice, a teško da je isplativ za male korisnike. U ostalom pa kome to treba "bolesno motorno vozilo" u nedogled, bolje da ga nema ako ga ne može redovito održavati ispravnim?

Da se razumijemo imao sam godinama priliku koristiti "starter uređaje" različitih snaga, od malih za stojadine u Auto Hrvatskoj, preko onih za fapčine u PZC-u, do tenkovskih u vojnoj radionici s kojim sam čak jednom palio i helikopter koji je prenočio... Uglavnom smo ih mi profesionalci izbjegavali; radije sam imao ono što je netko i ovdje spomenuo. Imao sam kolica, na njima 2 pumpana kotača od tački, u njima dva akumulatora 12V 135 Ah, debelu briku, kablove finožičane, mislim da su bili presjeka 35 kvadrata i na njima ozbiljna krokodil kliješta. Nije bilo tog motora kojeg nisam kresnuo, ako je bio problem u akumulatoru, bez obzira da li je bio 12V ili 24V, dakle znam što tipkam, nisam kako ih posprdno nazivate "gugl majstor"...
Za zlu ne trebalo u garaži ja još uvijek imam svoje stare, produžne, finožičane kablove, sa itekako jakim krokodilkama, pa mogu da pomognem i kombajnu i traktoru i peglici ako treba. :)

Najnoviji postovi

Na vrh