Re: akumulatori
Gubitci struje mogu lako da budu i treba mnoge stvari proveriti prvo ali opcija dva od 75ah i jedan od 110ah je skoro identicna . Jedan se akumulator uvek dobro dopuni i startuje sa punom snagom. U sistemu serijski povezanih te snage i kapaciteta nema ni adekvatnog punjenja drugog akumulatora . zato je preporucivo u tom sistemu bar svakih 2-3 meseca zamenuti im mesta. I opet to nije to. Zato kome god sam preporucio sistem sa jednim akumulatorom i dan danas radi tako i nema problema. Kod mene na vlatku T25 isto je sistem fabricki sa dva po 6v i kapaciteta 155ah. a ja sam ga palio uvek sa 55-66ah jednim. Pogotovu sad planetarac ga strese i bez grejaca
Razlika koju navodite je izrazito velika. Da li ste prakticno mjerili ili je to rezime na temelju iskustva?
Zanimaju me detalji iz razloga sto imam sistem gdje moram koristiti dva akumulatora. Svaki od njih je nesto veceg kapaciteta nego sto je tvornicki propisano. Za sada sve to radi vrlo dobro.
Nisam provjeravao kako su spojeni..no ako se prijenos napona pri punjenju teze prenosi na drugi akumulator..zasto je to u originalu tako rijeseno. Ili postoje sistemi koji se ne pune serijski?
Ukoliko vam trebaju jos neki detalji mogu dodatno napisati.
Kod mene ovo nije veliki problem...no ako se nesto moze bolje,ispravnije nadograditi mislim da se isplati uloziti u isto.
Zamolio bih sve kolege za jos jedan savjet...naime trebam novi akumulator od 100-110 ah . Nedavno sam primjetio jedan marke "puma" ...sa prihvatljivom cijenom..no ne znam prati li nekakva kvaliteta tu marku. Navodno licenca varte...??? Ovo je za sada samo jedan od primjecenih novih za mene...no ne ogranicavam se na tu marku.
Zanimaju me standardni akumulatori...sa odrzavanjem - otvoreni (nadam se da je to ispravna terminologija).
Da li investirati u nesto skuplje modele ili se drzati "zlatne sredine" i pronaci omjer kvaliteta - cijena. Pojavljuju se i neki sa garancijom 3 god. ili vise. Iskustva?
Ako imate preporuke raspisite se