• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Akumulatori

• Temu pokrenuo dgeceg
  • Datum prvog posta

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,111
OK ti,
Možda to znači 3. mjesec 2013. godine i oznaka smjene u proizvodnji, ali ne mora biti baš ništa od toga. Nije to ni bitno. Bitno je da akumulator dobro služi.

Ja više nikad, ali baš nikad, ne budem ostavljao bilo kakav akumulator kroz noć, bez kontrole - bez moje izravne i osobne kontrole. Nedavno mi je elektronički ispravljač sjebao 4 akumulatora i amen.
A puno put su na poslu znali "zaštekati" ozbiljni punjači za električne viličare, i sjebali itekak skupe akumulatore...
Uključi ga eventualno na punjač prije nego ga trebaš, skuhaj si i popij kavu i onda ga kresni.

Posljednje uređivanje:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,111
Napuhnuli su se kaj žapci 😖 i kupi nove, ali kupil sam odmah i novi punjač, ali sad ga štekam u vremenski prekidač, a ne samo u šteker...

Prilozi

• IMG_20200717_144349.jpg
    IMG_20200717_144349.jpg
    44.2 KB · Pregleda: 32
  • IMG_20200717_144405.jpg
    IMG_20200717_144405.jpg
    52.1 KB · Pregleda: 32
Posljednje uređivanje:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,180
Ima zgodna elektronikica da se uzme na ebay za par dolara a služi da isključi punjenje na određenom naponu.
Zgodna za ugraditi u ove old school punjače.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,753
Hvala obojici. :ppozdrav:

Savo,
ima taj mališa iz Lidla neku elektroniku, kao pametan je. No unatoč tome, opreza nikad dosta.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,180
Pa eko je ikoliko pametan on bi to već trebao imati u sebi. Ili neli sličan sistem smanjenja odnosno prestanka punjenja.

Kada sam rekao old school mislio sam na starije trafo punjače.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,111
Ima (u mojem punjaču za ta 4 akumulatora) nekakvih elektroničkih elemenata, ali je punjač ovo ljeto svejedno uništio moje zaista odlične akumulatore.
Sad više ne vjerujem niti novome. Dobio je vremenski uklopni sat i dok su akumulatori ispražnjeni radi vožnje, ja ga postavim da se za 4 sata isključi, ukoliko elektronika prije ne isključi.
Za sad elektronika odrađuje svoj posao, ali prevše je novaca ulupano, da bi ja s time riskirao. (Sad sam kupio nekakve američke akumulatore i nepoznatu marku punjača 48V.)

Prilozi

• IMG_20200201_152815.jpg
    IMG_20200201_152815.jpg
    60.3 KB · Pregleda: 15
  • IMG_20200201_152910.jpg
    IMG_20200201_152910.jpg
    50.1 KB · Pregleda: 15
  • IMG_20200201_152943.jpg
    IMG_20200201_152943.jpg
    54.8 KB · Pregleda: 15

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,031
Dali je to od kineskog skutera? Vidio sam nešto slično na skuteru, isto orginalni punjač.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,031
To isto se dogodilo na skuteru kod mog kuma, punjač uništio akumulatore. Što se tiče punjača u potpunosti se slažem sa Vama i ne vjerujem previše jeftinoj elektronici. Ovo s tajmerom je odličan potez za nedao bog.

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
690
Bok imam akumulator od 140ah i sjednem u traktor dam kontakt i nema struje ni da upali kontrolke, stavim drugi akumulator i sve oke, kako da provjerim ovaj i kako da ga ispravno napunim, unutra ima vode u svakoj čeliji jedno 1cm iznad sače akumulator je star godinu i pola, pošto nemam punjač htio bi sutra kupiti punjač pa me zanima koliko mora biti jak za akumulatore do 150ah, hvala

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,278
Ako je star godinu i pol dana nosi ga s garancijom u trgovinu i zamjeni ga...

@ZJ za zar nebi trebalo 15A... kaj ne ide 10 % amperaze??

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,940
Tih 15A ionak bude kad je akumulator potpuno prazan do oko 13V, a onda struja ionak počne padati.
Može naravno i punjač s jačom strujom, ali nema potrebe, isto kak i s manjom.

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
690
Hvala, kupio sam danas einhell 12A, da otvorim čepove i stavim punjač na njega ili sa zatvorenim čepovima i koliko dugo se treba punit ?

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Obavezno skini čepove, a čuj svi mi nekak punimo prek noći akumulator, ali najbolje bi bilo da se napuni tolko da upališ snjim i da ga traktor fila.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,940
@Hass , Ima li taj punjač voltmetar i ampermetar?
Ima li kakvo isključivanje na kraju ili je obični "glupi"?

Čepove treba skidati ako ga puniš iznad 14,5V, jer tad počinje elektroliza, odnosno elektrolitu počinje "vrenje". Tad ionak treba smanjiti struju i pratiti stanje akumulatora da se ne prekorači napon od 16V.
Akumulatori koji imaju jedan poklopac imaju kanal za odzračivanje, a i čepovi na običnima nisu zatvoreni, već imaju rupicu. Važno je dobro prozračivanje prostora.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,111
I još jedna važna nadopuna, na dobre savjete kolege ZJ (zašto dobro zračiti zatvorenu prostoriju u kojoj se pune akumulatori):
Prilikom vrenja elektrolita razvija se plin "praskavac", koji može napraviti "bum" 💥. Dakle ukoliko osjetite "neobičan miris" dok se približavate akumulatoru koji se puni, a koji dolazi iz akumulatora, nemojte mu prilaziti s zapaljenom cigaretom u ustima, ili pripaljivati cigaretu, nemojte tada uključiti ručnu brusilicu ili bušilicu s iskrečim četkicama u neposrednoj blizini, nemojte variti, ili slično. Može se dogoditi rasprskavanje i stradaju oči, može se dogoditi ozljeda od letečeg dijela poklopca, ili kleme akumulatora itd. itd.

Neki od Vas možda nikad ne budete doživjeli takvo neugodno iskustvo da Vam akumulator napravi "bum" 💥, niti Vam ja to ikome želim.
Ja sam radio godinama i na poslovima u kojima sam se susretao sa jako puno akumulatora, bilo je jako puno aktivnosti s njima, a radio sam i s više desetaka električnih viličara u proizvodnji. Bilo je puno stresnih situacija, kao na primjer: električni se viličar prenapunio preko vikenda (zakazala automatika punjača), u jutro nakon pokretanja, vozio se pokraj radnog mjesta na kojem je radnik kutnom brusilicom brusio var, iskre su prešle preko viličara, bilo je pravi "bum" 💥 ispod sjedišta vozača, diglo ga 10-20 cm u zrak, a komadi olovnih "brika", spojnica između čelija akumulatora su se razletjeli na sve strane širom pogona, jedan je komad olova prozujao tik uz glavu susjednog radnika.
Doživio sam između ostalog i osobno, vrlo ružno, iskustvo da mi je u rukama "grunuo" prenapunjeni akumulator od 12V 84 Ah, takav kakve imaju mnogi Vaši traktori.
Imao sam večinu radnih odijela i hlača "skurenih" od akumulatorske kiseline, sada je to prošlo svršeno vrijeme, ostaju samo tek "žive" uspomene.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,940
Zato svi ovi "moderni" punjači dopunjavaju akumulatore do 14,4V (odnosno do 14, 7V u zimskom modu) isood razine "vrenja". Takav je akumulator dopunjen, ali nije pun (baš kak ni na vozilu).
Zato sam napisal da ako se puni (znači do 16,2V) da treba biti pod nadzorom i u dobro provjetravanoj prostoriji. Kolega @plus je navel razloge.

Najnoviji postovi

Na vrh