• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Akumulatori

• Temu pokrenuo dgeceg
  • Datum prvog posta

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ne kužim te?

Pa citiral sam tvoj post i pital jel ti znaš ili ne znaš kaj treba napraviti (boldano) da nakon godine dana stajanja upali kak si napisal. Ja ne znam, a voljel bi znati. Možda bi zanimalo i neke druge, a ne samo mene. Korisnih informacija, nikad preveč. 😉

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Je pa znam, al to je na novim autima, novi akumolatorima. Ja sam svoje neki dan skinul sa traktora i pospremil u podrum. Nemaju svi auti tak, možda imaju al ja govorim za ove.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Opet govoriš, ali znova nisi povedal kaj. Nema veze kaj su novi.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Kak nema veze? Pa kad nam dojde nova Alfa stelvio moraš ju restartat na taj neki mod, i onda su tvorničke postavke. I kad daš kontakt nema ga više, ko da nema stuje. Kak da ti objasnim, evo ovak npr kad nam dojdeju skupi mercedesi, maybachi, gclase i slici gtri ti auti ideju prek 300 na vuru, al kad je u tom tvorničkom auto transport modu ideju 38kmh,nemreš ga ganjat i stiskati. Nemreš radio slušati, nemreš gepek otvoriti, nemreš niš, akumulator svjetli, to su tvorničke postvke, e al kad to sve makneš, nema više povratak na staro, onda je auto spreman za salon, i krajnjem kupcu. Te neke stvari nemreš napravit na autu starom 5 let ak je to tehnika za nove aute. I nemaju svi auti isto to zaključavanje.

Gajan

Aktivni član
Tu od
27 Sij 2018
Poruka
185
Jel znaš da se akumulatori povlače iz prodaje ako od datuma proizvodnje prođe više od šest mjeseci.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Kak nema veze? Pa kad nam dojde nova Alfa stelvio moraš ju restartat na taj neki mod, i onda su tvorničke postavke. I kad daš kontakt nema ga više, ko da nema stuje. Kak da ti objasnim, evo ovak npr kad nam dojdeju skupi mercedesi, maybachi, gclase i slici gtri ti auti ideju prek 300 na vuru, al kad je u tom tvorničkom auto transport modu ideju 38kmh,nemreš ga ganjat i stiskati. Nemreš radio slušati, nemreš gepek otvoriti, nemreš niš, akumulator svjetli, to su tvorničke postvke, e al kad to sve makneš, nema više povratak na staro, onda je auto spreman za salon, i krajnjem kupcu. Te neke stvari nemreš napravit na autu starom 5 let ak je to tehnika za nove aute. I nemaju svi auti isto to zaključavanje.
Sorry.
Nakon izjave kak nakon godinu dana stajanja kresne ko prvi dan, mislil sam da pričamo o akumulatorima i postupku s njima (adekvatno temi).

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Sorry.
Nakon izjave kak nakon godinu dana stajanja kresne ko prvi dan, mislil sam da pričamo o akumulatorima i postupku s njima (adekvatno temi).
Ma jok . Kupljenec obično SAMO priča ..... i pričaaa. :hahah:

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Da ja imam vremena ko vi kaj samo tipkate i puno pričate, i dežurni ste na internetu i ja nebi trgal alat, ali eto ja moram delati za razliku od vas.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,791
Naj se sad čubiti, sam si se pohvalil kakva su tvoja iskustva s renomiranim alatima.
Ono jedno vreme ti je stvarno išlo, stradalo je više komada dnevno :ppozdrav:

A znaš kak ide, ko radi....

Prilozi

• 20201223_095701.jpg
    20201223_095701.jpg
    47.5 KB · Pregleda: 15

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
U pravu si dide, jesmo, neki i svih 41 godinu. Bumo vidli (možda odozgora ili odozdola) kak buju oni kad toliko oddelaju (ak bu dosta alata). :ROFLMAO:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
iwanho, imate dosta skupi i jako dobar akumulator.

(Nekada smo akumulatore dijelili na: stacionarne, trakcijske i tzv. starter akumulatore.
- Stacionarni su bili po telefonskim centralama i slično.
- Trakcijski su oni koji podnose dubinska pražnjenja, a služe za elektro pogon viličara, auto košara, kolica na željezničkim kolodvorima itd.
- Starter akumulatori su ugrađeni na automobilima, za startovanje motora. Njih je optimalno cijediti cca desetak sekundi, a ne beskonačno dugo verglati.
- Vaš akumulator čiju ste vezu postavili je start - stop tehnologija. Skup je, ali je zato robusan, te može trajati možda i nešto duže od klasičnih starter akumulatora na automobilu, traktoru, kamionu. Predviđen je da starta ugašeni motor skoro na svakom semaforu, a to i nije laki zadatak, jer se ne stigne u potpunosti dopunjavati u takvim gradskim vožnjama.)

Najbolje je ako se može akumulator ne izlagati ekstremno niskim temperaturama, na duže razdoblje, bolje bi mu bilo u relativno uvijek toplom podrumu. Ali ako su okolnosti takve da se nikad ne zna, kad bi se moralo "kresnuti" motor, tada je dovoljno da je akumulator "na motornom vozilu, traktoru itd." obložen sa stiroporom debljine 1 cm ili više, da su mu spojevi na klemama čisti i lagano podmazani s uljem ili tovat masti, te da ima ploče u ćelijama prekrivene barem s koji milimetar iznad njih s elektrolitom. Ako baš nema tvorničku grešku večina ih izdrži radni vijek 6 i više godina. Ako ima tvorničku grešku, ili je nekakav jeftinjak onda bude krepao več drugi dan poslije isteka garancije.
Naravno remen dinama ili alternatora mora uvijek biti normalno napet, da nikad ne proklizava i sve bude dugo i dobro funkcioniralo. Takav akumulator nikada ne bude trebalo kondicirati i slično. A kada jednog dana stane, zaspi, onda mu ne bude pomogla niti sveta voda.

Uh evo opet moj esej, jebat ga sad, ma, ne bum sad to brisal i kratil 😖

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622

plus,​

prvo zahvaljujem na lijepom elaboriranju, (y) a drugo prosim bez persiranja. Na forumu smo.

Akumulator je nažalost jednu ili dvije zime kad su bile fest niske temperature provel na traktoru. Nadam se da mu to nije jako naškodilo.
Nema čepova za kontrolu elektrolita, kaj baš ne volim, ali kaj je tu je. Jutros sam ga prikopčal na onaj mali pikavac-punjač iz Lidla. Bil je na 12,8 V kod početka kondicioniranja, a maločas pokazuje 13,6 V. Još se dvoumim dal da riskiram i pustim ga prikopčanog na punjač cijelu noć, ili da ga iskopčam pa ujutro ponovno prikopčam. Vjerujem da mu to moje kondicioniranje ne bu škodilo, a ak kaj pomogne, super.

Napravil sam fotku gdje se vidi cijela oznaka. Zadnja 4 broja (313 2) su otisnuta naknadno i mislim da su vezana baš na taj akumulator. 13 bi trebala biti godina proizvodnje, a za prvi 3 i zadnji 2 nemam ideju kaj značiju. Možda je jedna od tih brojki kvartal u 2013. godini?

IMG_20201223_200152.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh