To ti "ne valja", ne bi trebalo puniti s naponom preko 13,8 V. preko te vrijednosti uništava akumulator. Mijenjaj regulator, ali istovremeno i očisti i servisiraj alternator i "sve" spojeve žica. "Ne mislim dalje pojašnjavati ili diskutirati, s nikime o ovome."14.6 je punjenje
Jasno, ja ovo o čemu sam pisal pišem školu koju sam naučil u akumulatorskoj stanici u kojoj sam provel 3 mjeseca obuke i 9 uz gradansko lice koji je bil voljan eksperimentirati pa smo se učili na trosak države, rastavljali ih, mjenjali ploče i separatore, kemijali s kiselinama....Opisal sam moje iskustvo s akumulatorima prije par stranica.
Ne kužim zakaj Zetoru treba 140Ah i ne traje dugo, a mojega pali 75Ah blizu 10g...!?
Gosp. MUHA ili su Vas krivo učili ili ste nešto krivo zapamtili ?Kak kablovi nemaju veze?
Ako se struja koja prolazi kroz njih pretvara u toplinu oni postaju potrošač koji bespotrebno naglo prazni bateriju.
Svako naglo punjenje i pražnjenje dovodi do savijanja ploča između kojih su separatori koji se onda mrve i padaju na dno.......
Tak su mene učili.
Moguče je, a pogotovo ovo drugo da sam krivo zapamtil.Gosp. MUHA ili su Vas krivo učili ili ste nešto krivo zapamtili ?
Gosp. PLUS baš sam htio napisati da Vas pitaju o akumulatoru. A gdje vam je slika(nick) ?To ti "ne valja", ne bi trebalo puniti s naponom preko 13,8 V. preko te vrijednosti uništava akumulator. Mijenjaj regulator, ali istovremeno i očisti i servisiraj alternator i "sve" spojeve žica. "Ne mislim dalje pojašnjavati ili diskutirati, s nikime o ovome."
Ime akumulatora, ili robna marka "danas" nisu skoro ni bitni, nego kako se koristi u praksi. Akumulator na traktoru se mora truckati i to ti je tak...
@MUHA je potpuno u pravu dok tvrdi da je veliki presjek kablova "za anlaser" jako bitan. Ja ga samo dopunim, jako, je jako bitan.
Za punjenje akumulatora od strane alternatora bi bilo normalno 4 - 6 kvadrata.
Za sve neznalice da ponovimo gradivo, čak i kablovi za tzv "transfuziju" moraju biti gotovo jednakog presjeka kao i originalni na stroju, a nipošto ne "lidlovi" kablovi kao za svjećice, s dvije i pol licne u PVC-u.
Lp
Zbog čega samo na 13,8 V? Meni je Mazda 323F punila na tako nekom niskom naponu i nikad nije napunila aku do kraja. Fiamm u uputama navodi sljedeće:To ti "ne valja", ne bi trebalo puniti s naponom preko 13,8 V. preko te vrijednosti uništava akumulator. Mijenjaj regulator, ali istovremeno i očisti i servisiraj alternator i "sve" spojeve žica. "Ne mislim dalje pojašnjavati ili diskutirati, s nikime o ovome."
Ime akumulatora, ili robna marka "danas" nisu skoro ni bitni, nego kako se koristi u praksi. Akumulator na traktoru se mora truckati i to ti je tak...
@MUHA je potpuno u pravu dok tvrdi da je veliki presjek kablova "za anlaser" jako bitan. Ja ga samo dopunim, jako, je jako bitan.
Za punjenje akumulatora od strane alternatora bi bilo normalno 4 - 6 kvadrata.
Za sve neznalice da ponovimo gradivo, čak i kablovi za tzv "transfuziju" moraju biti gotovo jednakog presjeka kao i originalni na stroju, a nipošto ne "lidlovi" kablovi kao za svjećice, s dvije i pol licne u PVC-u.
Lp