• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Akumulatori

• Temu pokrenuo dgeceg
  • Datum prvog posta

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
958
Moj je po valjda 6. puta pao debelo ispod 10 V i opet sam ga oživio. Prvi puta prije 3-4 godine sam probao nekim punjačem iz Lidla, zbog preniskog napona nije htio puniti pa sam prešao na bench napajanje, na njemu se ipak puno preciznije može namjestiti i napon i struja. Baš me zanima dokle će izdržati, ali valjalo bi naručiti novi jer mu je 5 godina prošlo.

Moram naći što vuče 100 mA dok je auto skroz u mirovanju, to mi je malo previše.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,785
... Valjda je to do akumulatora.
Nema kaj drugo biti. I oni stare, baš kak i mi...neki brže, neki polakše...

Evo, v jutro su oba bila na 12,8V
20250106_085551.jpg
kad sam opet priključil punjače. Novi(ji) je za par minuta došel do 14,7 i prebacil na struju održavanja (80mA), stariji je također došel do 14,7V ali ga je i dalje dopunjaval z 0,8A i tu je dugo bil...jer očito je polako počel slabiti (a i vanjska temperatura je porasla), pa sam to ručno prekinul (isključil zvjezdicu). Sad ga održava s 80mA i napon je oko 13V, dakle neko stacionarno stanje:
20250106_145319.jpg

Kak traktor nije paljen mjesec i pol, ne mislim da škodi akumulator povremeno dopuniti malom strujom, jednom mjesečno.

@domy_os, 100mA...za isprazniti prosječni akumulator na autu bi trebalo oko 500h.
Koliko vremena stoji da ga tak isprazni?

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,982
Nemojte me više prozivati
Ja moram, pogotovo zbog ovog napisanog jer i ja tak razmišljam, a tak me ondašnja škola i naučila, a na kraju mi se tak i u praksi pokazalo.

Posuđivao sam prijateljima punjač da napune akumulator, ali oni su ostavljali upaljeno svjetlo, izverglali kumulator pa i skurili anlaser jer motor nije htio upaliti. Ako je punjenje dobro, akumulator je dobar, paljenje ispravno, nema potrebe za bilo kakvim fensi šmensi aparatičima
Pogotovo sa ovim boldanim.

Samo bi još nadodal.
Ja imam u svakom vozilu akumulator jer se svi koriste, neki više neki manje. Nikad nisam iz ni jednog vadil ni ljeti ni zimi, a ni nadopunjaval.
Kad sam ujutro došel nakon mjesec, dva, ili tri i više stajanja ako nije htel upaliti dobil je punjač, a ja sam se pripremil za novi akumulator.
Sad kad je ovo zimsko vreme na autu u kojem sam svaki dan točno po zvuku mogu odrediti kad je akumulator umoran ili imam neki problem s spojevima ili elektropokretačem.

Što znači, vozila koja se koriste svakodnevno ne trebaju kojekavih igračaka da im baterije održavaju na životu, a kad im prvi put bude trebala pomoč spremni su za smeče ili reciklažu i točka.

A zakaj je to tak kak ja velim?
Zato jer taj akumulator koji je neki pametni punjač održaval na životu nije pouzdan.
A zakaj ja tak mislim?
Zato jer sam (kad sam bil pametniji) ujutro pokušal krenuti na put, a makina nije htela upaliti i ja pametan sam ga malo nadofilal, upalil i otišel 100 kilometri od doma, Tam sam ugasil (siguran da ga je alternator nafilal do kraja) i nakon pet minuta htel krenuti dalje....
Sreča pa uvijek u autu kablove nosim.... imam ja i štrik, ali ovak je bilo jednostavnije.
A takvu prevaru je mogel odraditi i takav aparatič kaj danas nude.

Hočem reči, kad neko ima doma igračke onda se mora s njima i igrati, a ako i potraju koji dan duže ionak budu zastarele pa budu trebale nove, pametnije, ljepše.....

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,785
Sve kaj ste napisali stoji, ali vrijedi za vozila koja su stalno u upotrebi.

Ovo kaj sam delal nije krpanje loših, već održavanje onih akumulatora na vozilima koja se ne koriste često i ne pune redovito, da im se produži životni vijek, a usput i da budu spremni kad zatrebaju.

Stariji je skoro 8 let star
20250106_150845.jpg
pa to valjda znači da mu povremenim dopunjavanjem nisam skratil životni vijek.

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
953
Prije 20+ ak godina sam mjenjal na 25 meseci a garancija 24 m - topla crvena. Poslje vesna bjeli i pod istim uvjetima drmal 8- 10 godia. Poslje tražil vesnu ali firma propala i po savjetu kupil fulmen drži več 10 godinu. Tak da ima razlike...a najceča je da ak su dobri manje se proda jer duže drže pa nema računice. Ja tak vidim to sa akumulatorima.
Ovi iz lidla i hofera za 20e su meni ok. jednog mi tako pošitmal da još izdržal pola godine.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,727
Nema kaj drugo biti. I oni stare, baš kak i mi...neki brže, neki polakše...

Evo, v jutro su oba bila na 12,8V
View attachment 78486
kad sam opet priključil punjače. je za Novi(ji)par minuta došel do 14,7 i prebacil na struju održavanja (80mA), stariji je također došel do 14,7V ali ga je i dalje dopunjaval z 0,8A i tu je dugo bil...jer očito je polako počel slabiti (a i vanjska temperatura je porasla), pa sam to ručno prekinul (isključil zvjezdicu). Sad ga održava s 80mA i napon je oko 13V, dakle neko stacionarno stanje:
View attachment 78488

Kak traktor nije paljen mjesec i pol, ne mislim da škodi akumulator povremeno dopuniti malom strujom, jednom mjesečno.

@domy_os, 100mA...za isprazniti prosječni akumulator na autu bi trebalo oko 500h.

"Novi(ji) i stariji" se odnosi na akumulatore, ili na punjače?

Akumulator se puni s previsokim naponom i prejakom strujom, ili obrnuto, niti to mu nije drago.

Znači li ova tvrdnja da je za akumulator približno podjednako štetno, punjenje prejakom strujom, kao i punjenje preslabom strujom?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,982
već održavanje onih akumulatora na vozilima koja se ne koriste često i ne pune redovito, da im se produži životni vijek
Ma koji životni vijek?
Kaj si ti tu ušparal kad u račun šparanja umetneš pametni punjač kojeg si moral kupiti, i kroz neko kratko vrijeme zamjeniti pametnijim, ljepšim, sposobnijim.... pa onda tu nadodaš potrošenu struju koju je ta pamet potrošila,pa dodaš izgubljeno vreme na igru sa tim igračkama, mjerenjima, usporedbama, nočnim otkapčivanjima i dnevnim prikapčanjima......
I to sve skupa nakalemiš na stroj kojeg ne koristiš....

Bolje da imaš jedan pa da ga za tih dva put godišnje preseliš gde ti treba, ionak imaš samo dve ruke i moreš samo sa jednim strojem upravljati.

a usput i da budu spremni kad zatrebaju
Taj dio oko spremnosti sam probal objasniti u prošlom postu.....

Znači li ova tvrdnja da je za akumulator približno podjednako štetno, punjenje prejakom strujom, kao i punjenje preslabom strujom?
Jako štetno. Za svaki tip olovnog akumulatora postoji podatak o struji i naponu punjenja u određeno vreme.
Nakon toga se akumulatoru mjeri gustoča elektrolita i startna sposobnost i tek onda se može reči da je on ispravan ili ne.
Ti pametni uređaji, kak i punjač kojeg ja imam tu opciju nemaju. Oni to rade otprilike.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,785
@iwanho, na akumulatore.
Oprosti ak je nastal nesporazum.

Sivi (stariji) punjač je slabiji (3,8A), pa je zato spojen na manji, 75Ah, akumulator, dok je crveni, 5-amperski, spojen na stariji, 100Ah, akumulator. Vidi se ti i na slici.

Ak se sjećaš, crvenog sam prošlog proljeća kupi za 7e (50-tak kn).

Posljednje uređivanje:

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,396
Kad istekne garancija za akumulator, za eventualno još koju godinu, treba ga mijenjati, ne traje više 10+ godina.
I Ja iamam taj pametni punjač, od Dece, ali ga koristim samo kad je baterija prazna, preferiram upaliti traktor i da radi pola sata svakih 20-30 dana.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,982
Ja bi još samo htel pitati zakaj one u dučanu kaj stoje po par let na stalazi ne treba kondicirati, a znamo da akumulator ima pravo na samopražnjenje?

Odgovor na to pitanje je ujedno i objašnjenje onima kaj akumulator rijetko koriste zasto se mogu hvaliti da njima traje godinama isti akumulator.
Nije vam to zbog pametnih igracki kojima mislite da ste mu produljili vijek trajanja.

I onda vozilo na kojem ste milovali svoj akumulator otpeljate na servis jer neznate filter goriva sami zamjeniti a medvedu kao meni se neda ozracivati pa ga vrtim, vrtim, vrtim.... dok na anlaseru moreš jajca peci :ROFLMAO:

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,934
Ma nije problem zamijeniti filtere, ali onda nemreš oprati miris nafte sa ruku, a nemreš posle toga ni u švaleraciju jer je onda prvo kaj te pita da li delaš na benzinskoj pumpi ili možda na naftnoj platformi. :unsure: :ppozdrav:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,982
A de najti medveda koji bu odzračil 🤔🤭
Toga medveda si danas mogel najti ovde. On je tu svoje baterije nadofilaval.....
Naše sabirno mjesto za skup je bilo zatvoreno (ako sam dobro videl) pa ti se nisam ni javljal ;)

Ma nije problem zamijeniti filtere, ali onda nemreš oprati miris nafte sa ruku, a nemreš posle toga ni u švaleraciju jer je onda prvo kaj te pita da li delaš na benzinskoj pumpi ili možda na naftnoj platformi. :unsure: :ppozdrav:
Švalerkama je miris nafte nekad, a i danas mirisal i te kak..... bolje nego miris iz tvog podruma...
Čitaj

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
958
U 90% slučajeva bude radio. Probaj izvaditi osigurač od entertainmenta...
I ja mislim, ali može biti i centralno ili mehanizam kliznih vrata jer se sam od sebe zna otključati.

Mjesec dana, više od toga je već kocka, možda će kresnuti, možda neće. Sad po zimi je auto pod klimom pa lakše pali.

Najnoviji postovi

Na vrh