• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

alati i strojevi domače izrade koji nisu usko vezani za poljoprivredu

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Sa tim motorom nečeš bit zadovoljan,fali mu puuuno snage.Samo ak pogledaš veliki flex sa 230 šajbom koji imaju manje više oko 2kw kod 6500 obrt. i taj zna zajaukat kod rezanja.Taj motor kad mu preko remenica podigneš obrtaje na šajbi če ostat brez snage.Slični strojevi imaju trofazne motore od 3kw pa na više i pogon na 2 remena.Flex šajba treba puno više snage nek slične veličine na cirkularu.Postolje če bit u redu samo pravi motor i prenos snage.L.P.

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Decki hvala na pomoci i savijetima nema druge nego trazit drugi motor al stitnik i prihvat sajbe budemo rijesili dok ne dode odgovarajuci motor!!

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
717
Baš sam u izradi rezačice, jer je to prava stvar.
Moja će biti za šajbe 300x32. Razgovarao sam s ljudima koji su nekad trošili po par ploča dnevno pa su mi rekli slijedeće stvari.

Optimalna brzina ti je 3500 o/min na šajbi,
može biti i veća ali često su se znala događati pucanja reznih ploča.
Ako je brzina premala prebrzo ti troši ploču, ako je brzina prevelika postoji opasnost od pucanja, dok je druga stvar dodatno zagrijavanje.

Što se tiče snage kutne brusilice, one danas imaju snagu do 2800 W, dok su nekad imale po 1600 W, razlika je u marketinškom triku (ulazna (danas) - snaga na osovini (nekad).

Ako ćeš koristit šajbe 3000 motor 2.2 kW je dovoljan jer je kod elektromotora na pločici definirana mehanička snaga na osovini, znam jedno 10 rezačica s tim motorom i sve rade izvrsno.

Ja imam severov motor, 2.2 kW, 2800 o/min, na motoru je remenica 90 mm, a na osovini rezačice je 75 mm.
Ovaj tvoj motor je dovoljan ako ga misliš koristit s šajbama od velike flekserice 230, neće imat nešto previše snage ali će rezati.

Najvažnija stvar ti je štitnik od nekog debljeg lima i da ti nije prevelika brzina.

Javi kako napreduješ jer ću i ja počet radit na svojoj.
Ako netko ima još koju napomenu ili savjet neka slobodno napiše:)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,531
Premala brzina jako troši šajbe. Dobro reže samo na prvih 2cm promjera.
Šajbe ne pucaju od brzine, već od zakretanja komada kojeg se reže.
Na nekim tarnim pilama su motori 3 ili 4kW, trofazni, s dva remena 13mm.
Šajba fi 300 podnosi 100m/s, upravo zbog iskoristivosti ploče, jer dok se potroši par cm, više neće niti rezati nego se samo praši.
Zato je brzina oko 6300-6400rpm sasvim u redu, a s brzinom od 3500 nema rezanja.

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Nisam jos nista radio budem valjda ovaj tjedan nesto stitnik imam moram ga samo prpasat gore i vidit prihvat dal ce mi ic rezna ploca gore ili treba tokarit i bilo je vec nekih dogovaora oko motora al propalo tak da trauzim jaci al ako nista budemo probali s ovim kak ide dok ovo drugo poslozim!!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Baš sam u izradi rezačice, jer je to prava stvar.
Moja će biti za šajbe 300x32. Razgovarao sam s ljudima koji su nekad trošili po par ploča dnevno pa su mi rekli slijedeće stvari.
Kaj su ti ljudi rezali ?-CD profile za knauf :(n):
ploča fi 300 mora imati 100 m/s , to je preko 6000 rpm.

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
717
Ma nisu rezali profile za knauf.
Rezao sam s njima par puta i potrošio par šajbi i svidjelo mi se kako radi.

Možda je bolje i ovo s 6000 ali uopće ne želim iskušavat sreću ;)...

P.S.

Radi se o ljudima koji su svoj radni vijek proveli u tvornicama pumpi, strojeva za opeku
tj. metalnoj industriji :)))...

Posljednje uređivanje od moderatora:
B

bosniahos

Guest
Netko je spomenia ove od flex ploče za rezanje od ručnog flexa,mislim da ove pritezne prirubnice a i fi osovine nemaju smisla s njima,onda bi trebali i prilagodni prstenovi,a sila pritiska na polugi bi mogla takovu prilagođenu osovinu izobličit ako bi se koristile veče ploče i jače.Ima toga podosta.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Potrošio sam garant 500 ploča fi 300.
Imam i gadne ožiljke od njih .
Eto je sad leži i nek istrune ako treba ja je više ne palim osima kad treba odrezati nekaj poboljšanog da prištedim tračnu .
Dakle na njoj je motor 4 kW , taj motor je preslab za nju .
Ovo je več treči motor moje karijere jer i uz bimetalnu zaštitu ako je sila mora ispustiti dušu .
Rezala je puni fi 150 , cijev rupe fi 250 30 mm stijenke .
narezala se flaha 30 x 140 za nekoliko šlepera ..narezala se ona i debljeg .
fi 100 da ne spominjem
Da ne nabrajam UNP 140 ..pa i UNP 180 .

Bilo je kojekavih egzibicija pa i rezanja kao na cilkular .
Dakle 4 kw motor je minimum kaj govori moje iskustvo .
Ali to nije rezanje nego mrcvarenje , da je opet radim ništa manje od 5, 5 kW
Nikad se ploča nije razletila osim kod inprovizacije .
Jedna od 20 ploča je škart i čujem ju po zvuku .
Ne kupujte ploče osim
ovih
105392-245x183.jpg

Čak ni ove joj nisu sluga , mogu drapatij cijevi do 2-3 mm ostalo zaboravite
prodajem-brusne-rezne-ploce-slika-15133450.jpg

Koko

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
418
A Dronco ploče? Meni se sviđaju više od Forch-Wurth-Berner:icon_blackeye:

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Kod nas ko se malo više bavi železom,profilima skoro svi nabavili cirkulare kažu puno jeftinije i preciznije od šajbi.U štartu stroj je skuplji ali se posle uštedi na šajbama.Neznam dal je podatak tačan ali preko 1000 reza i brušenje(profili manji ne nešto glomazno).Ovi obični na šajbe kod nas u trgovini sa železom ima motor od 7 kw tak da snage on treba dosta.

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
717
Gospon puknuti da pitam za savjet,
jel potrebno pokretanje zvijezda trokut kod pila s jačim motorom.

Znam da motori iznad 3 kW imaju pokretanje zvijezda trokut,
ali tvornička pila maja dolazi s motorom od 4 ili 4.5 kW i ima običnu grebenastu sklopku pa pitam da vidim kak ti pokrećeš svoju.

Jel može neka slika tvoje rezačice baš sam u izradi pa me zanima svaka dobra ideja.

Imam Hardox lim od 6 mm koji će bit postolje, osovina mi je gotova,
samo me zanima jel koristiš stegu ili v profil za naslon za rezanje.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,531
Vrsta pokretanja ti zavisi od mreže iz koje napajaš stroj, odnosno osigurača kojima se ta instalacija štiti. Za 4kW netreba (ak su rastalni osigurači ili automati C krivulje 16A), no za 5.5kW bi bilo poželjno.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ja nemam zvijezda trokut ali nemam ni limitatore .
Slučaj je pod najlonom i omotan streč folijom ..a bio je aparat u ruci ...tko bi to odmatal
Zapravo ne znam napamet odnos remena , to sam išo provjeriti
Kod remena treba uzeti u obzir da proklizvaju a ni svi motori nemaju 3000 .
Milsim da je odnos 2.5 ..ni za motor nisam 100 siguran .
Tražio sam jači motor ali je tada bila prepreka vratilo . znači definitivno najači motro s vratilom fi 28 .
Sama konstrukcija je dosta nebitna , gledaj da budu remeni dosta dugački jer imaju bolji prijenos ...
Nemam škripac ali zato imam ožiljke , uglavnom se drži rukom naslonjeno na oslonac .

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,531
Taj stroj ne startaš pod teretom, pa ti pokretanje zvijezda-trokut nije problem.
Zamašne mase nemaju veze, već samo moment tereta.

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
717
Hvala na napomeni.
Elektrotehničar sam po struci.

Živio kolega :)

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Danas napravio stitnik i probo prerezat cijev i normalno je prerezo cak je lakse motor se pokrenuo s reznom plocom nego s sajbom za drva dobivat ce tanke sajbe srednje velicine i za moje potrebe bit ce ok!!

Najnoviji postovi

Na vrh