• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ALTERNATOR - Pomoć oko alternatora

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
Re: Pomoć oko alternatora

skini žice s alternatora i probaj izmjeriti koliko struje daje...evo ja danas mijenjam regulator napona (nalazi se sa zadnje strane alternatora), investicija od 50 kuna...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Možeš to malo objasniti ja ništ ne razmem

Posljednje uređivanje od moderatora:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744

Možeš to malo objasniti ja ništ ne razmem

pa dok je sve spojeno na akumulator imam napon od 12.96 V, a kad skinem one dvije žice koje idu na alternator imam napon na njemu od 0.90 V, pa sam prema tome zaključil da je regulator napona (regler) ge-crk...
sad je novi gore al nema mi električara sa spravicom...bumo ga sutra izmerili...:(nod):

jel sad bolje objašnjeno?
inače, nemam pojma o struji...:(emo):

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

jel sad bolje objašnjeno?
inače, nemam pojma o struji...:(emo):
Zato te i pitam , struja se ne mejri u volima :icon_anal:
A alternatr u pogonu se ne smije odvajati od akumulatora :fiery:

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541

nije preporučljivo,ali ako se i odpoji nebu de mu ništa odma,ali na duže može doči do oštečenja pojedinih djelova alternatora,i naravno ako se +klema ne zamota nego stavi na masu...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Danas izmjeren napon na alternatoru.
Na B+ 14,5V
Na D+ 14,5V

Na akumulatoru također 14,5V

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Ako b+ spojiš sa masom u radu stradaju diode u ispravljačkom mostu ako samo otpojiš alternator u radu obično ne strada ali može regler jer doživi šok .

Danas izmjeren napon na alternatoru.
Na B+ 14,5V
Na D+ 14,5V

Na akumulatoru također 14,5V

Jesi li probal otpojit akumulator preko noči da vidiš napon naveće i u jutro .

A

ajab

Guest
nesvitli lampica od alternatora

pozdrav svima nesvitli mi lampica od alternatora na traktoru imt 533 gledao sam sijalica ima dobar kontak ispravna je

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
Re: nesvitli lampica od alternatora

da nije negdje žica prekinuta? ili pak te grlo zeza...

A

ajab

Guest
Re: nesvitli lampica od alternatora

nije nigdje zica prekinuta a grlo je dobro kad spojim direkt na akumulator svijetli jel ima neko semu kako se spaja lampica odkud idu zice i gdje se tacno kopcaju

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,358

Ta druga žica od lampice mora da ide na osigurač br 9, pojednostavljeno u donjem kučištu osigurača treći po redu. Kad staviš kontakt taj osigurač bi trebao biti pod naponom.

ivan81

Član
Tu od
13 Lip 2013
Poruka
73

Daj pogledaj regler da ti četkice nisu skroz potrošene ili u gorem slučaju da ti nisu skroz pojedeni klizni koluti na rotoru alternatora, prašina čuda čini, a materijal sve gori i gori....

A

ajab

Guest

Ta druga žica od lampice mora da ide na osigurač br 9, pojednostavljeno u donjem kučištu osigurača treći po redu. Kad staviš kontakt taj osigurač bi trebao biti pod naponom.

nije mi instalacija original ima hrpa zica tesko se je snaci znaci sa lampice na osigurace a gdje sa osiguraca skopcati zicu jel ide na kontakt bravu
regler sam stavio nov

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

pitanje kako su ti povezali .moguce da je direktno sa kontakt brave izvucena zica napajanja za lampicu i ide na jedan izvod na grlu lampice. drugi izvod ide na pobudu alternatora ona manja papucica.hoce se desiti da kad je kolektor pojeden cetkice reglera neprave dobar kontakt pa nece lampica da sija na kontaktu. ali punice. posle malo vremena rada nalegnu i proradi sve. ili nisi dobro ubacio cetkice ili ostetio.

A

ajab

Guest

jedna zica ide na alternator a druga sa lampice na bravicu od paljenja tako je skopcano kod mene a regler sam mijenjao kad mi je lampica stala da svijetli

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

onda probnu lampicu od 12v u ruke i ispitaj dal te nezeza kontakt brava. hoce se cesto desiti i da se kluc istanji pa gubi kontakt.ispitaj dal kad das kontakt imas napajanje na lampici .ako nema bravica zeza. deblji kljuc na vrhu mora malo biti ona jabucica da kazem i imace kontakt. probas sa malo debljim ekserom umesto kluca pa vidi onda. kod novijih bravica je to cest problem

A

ajab

Guest

gledao sam ipitivacem ima napajanje kod lampice i kad stopicu na lampici ovu sto ide na bravicu naslonim na haubu lim ona svijetli

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

cek cek nesto te nisam najbolje razumeo. ajd ovako zicu od kontakt brave skini na grlu i tu stopicu stavi na masu [ lim] ako tad svetli onda su diode probile jer dobija pozitivan pol sa alternatora a to nebi smelo.znaci plus pol sa brave ide na stopicu grla a ona druga stopica sto ide alternatoru ako se stavi na masu treba da svetli kad je dat kontakt.dok alternator nedobije dovoljan broj obrtaja da puni on na pobudi izigrava masu i sijalica sija. cim postigne napon akumulatora tokom rada potencijali se izjednace i sijalica se gasi i tad puni.

ivan81

Član
Tu od
13 Lip 2013
Poruka
73

Uzmi onda multimetar i omski vidi žicu od alternatora do lampice je li slučajno u prekidu ili je poprati "pješke",samo onda tu istu žicu skini sa alternatora i sa probne lampice da te ne zavara.

Prilozi

• ispitivanje.jpg
    ispitivanje.jpg
    10.7 KB · Pregleda: 182

ivan81

Član
Tu od
13 Lip 2013
Poruka
73

Od čega si metnuo alternator na svoj IMT, iskrin od imt 539 sa stopicama na šarafe ili iskrin od yuga ili stojadina?? daj uzmi probnu lampicu, napravi je sam mala sijalica 3W i spoji je između debele i tanke žice na alternatoru,vidi da li svijetli dok je traktor ugašen i da li se gasi kad je upaljen na određenom broju okretaja,ako to radi,znači da ti je problem u instalaciji,odbacio si sumnju u sam alternator

Najnoviji postovi

Na vrh