• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ALTERNATOR - Pomoć oko alternatora

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Stupa majstor na scenu pa će se vidjeti koliko će me ovo veselje koštati :mur:.

Dva ležaja oko 50 kn možda prsteni i četkice oko 60 kn + majstor .ležaji su sigurno a za ostalo kakva ti sreća :icon_super:

Danas vraćen na stroj, lampica se gasi, otišao ležaj, cijena ležaja i popravka 0 kn (pašo ili šogor je auto električar i bilo bih me sramota napisati da je nešto naplatio)
20.03.2014. popravljamo instalaciju na traktoru i prikolici uz asistenciju prijatelja i bit će klopa, piće i :icon_kidra:.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Zac540

Član
Tu od
10 Stu 2010
Poruka
604
A zakaj bi stavio 13 remenicu na alternator? zbog nedostatka odgovarajuće remenice il? za privremeno kratkotrajno može sve poslužit al nije to to. Ja sam imao i 13 remen na 17 remenice i 17 remen na 13 remenicu al sve je to bilo za silu il zbog ljenost i uvjek nesigurno i kratkotrajno,sad je sve 17 i ni brige ni pameti oko remena,samo vozi i tu i tam bacim oko na napetost remena

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Remenica 17 od Iskrinog dinama ti original paše na Iskra i Bosch alternatore.
Isto tak ima nova 17 remenica od Zetorovog alternatora/dinama, košta niti 100 kn, i paše na Bosch, Iskru, Delco-Remy (neke), Valeo(neke) alternatore :icon_pidu:

alternator-zetor-slika-10783805.jpg

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Pomoc hitnoo!!
Kak ovo spojiti?
2r2ahoh.jpg

Kaj je z ovim oznakama R i L?

Na starom alternatoru sam imal B+ i D+.. AL tu ne znam kaj spada pod D+.
Alternator je od Mitsubishia Colt...

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
U medjuvremenu naletio autoelektricar pa ga spojio, ali se utvrdilo da nije ispravan. Tako da ne trebam upute. Ako moderator hoce, moze obrisati taj post da ne smeta.. :)

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Molim za pomoc, da se educiram malo.

n155bk.jpg

Na ovom cudu na koje pokazuje strelica (plasticna kockica), mi se strgala zica koja ide iz te kockice na B+.
Dal se sad to da nekak prebrikati?
Cemu ta kockica uopce sluzi?

Ono kaj sam ja primjetil, kad upalim traktor, vurica pokazuje na 14 ali kratko, nekih pol minute, minutu i onda se spusti na nulu i tamo ostaje bez obzira na doziranje gasa. Ali alternator puni jer sam provjeril multimetrom.

Ne znam da li je to normalno. Ako nije, kak sloziti da vurica pokazuje non stop?

Ne znam dal to ima kakve veze s tom zicicom koja mi se strgala...
Alternator je od yugica....

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
to je blokada , nepotrebno ..ukloniti i zaboraviti , završena edukacija

vaš velečasni

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Ono kaj sam ja primjetil, kad upalim traktor, vurica pokazuje na 14 ali kratko, nekih pol minute, minutu i onda se spusti na nulu i tamo ostaje bez obzira na doziranje gasa. Ali alternator puni jer sam provjeril multimetrom.

Ne znam da li je to normalno. Ako nije, kak sloziti da vurica pokazuje non stop?

A ovaj problemcic?

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Da vurica ni je ampermetar ? Ako je voltmetar spajaš paralelno i ako stalno ne pokazuje Volte ni je ispravan .

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Vurica je ampermetar.. i na njoj znaci kad upalim traktor kazaljska skoci na 14 otrpilike... i nakon kratkog vremena padne na nulu i tam ostane..

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
To bi bilo ok jer napuni akumulator ali kad pališ svjetla opet bi moral pasti pa se diči mislim kazaljka .:icon_super:

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501
Doda kolko je potrošil na paljenje i nema više kaj puniti. Bitno da ti nejde u minus kad motor radi i ukljućiš recimo svjetla,znači da stigne proizvoditi kolika je potrošnja.

Najnoviji postovi

Na vrh