Počeli smo od analize preko instrumenata do popravka kiselosti. Sa čim možemo popravit kiselost zemlje sad će netko reći već je sve napisano to i ja znam ali u međuvremenu se desilo dosta promjena da je smanjen izbor sredstava za popravak pH. Počeo bi od gnojiva koje ima u sebi određen dio kalcija Fertdolomit koje je proizvodila Kutina e toga više nema ne proizvodi se više jedno manje. Agrovapno sada ide samo po narudžbi a i cjena mu se promjenila nisam siguran koliko se isplati i ostaje agrodol e to je prava stvar kad bi mi plaćali da ga bacim na njivu fino bi se zahvalio i nebi ga bacao ali ni njega više nema iako ima manje od 2% kalcija u sebi ostaje građevinsko vapno koje je malo nezgodno za razbacivanje ali ispada da je i jedino koje se može koristit.
Toliko što je meni poznato ako netko zna druga sredstva za popravak pH nek napiše ja neznam sa čim bi mogao popravit pH.
ima jedna stvar koja se dogodi s hidratiziranim vapnom (pričam iz vlastitog iskustva) koja mi se jako zamjerila...naime, nakon što sam po preporuci agronomskog fakulteta inkorporirao 230 kg te stvari na površinu od 4600 kvadrata lijepo mi je na moje oči njiva potonula barem 5 cm u odnosu na okolno zemljište, te se je nakon prve jače kiše napravila takva pokorica da moja mrkva i peršin nisu imali nikakve šanse da izbiju kroz to... trebale su mi dvije godine i preko 50 tona stajskog gnoja da stvar ispravim...
zemlja je aluvij, 2 % humusa i slabo opskrbljena svim elementima...
popravljali smo s 5.8 na ciljanih 6.7...
onda sam sasvim slučajno naletio kod šogora koji živi u blizini kamenoloma i vidio da se ono fino mljeveno brašno koje ispadne ispod mlina gdje melju kamen vozi badave po svim jamama i dragama koje tamo postoje...
brzo zbrojeći dva i dva ćopio sam vrećicu tog materijala i dal ga na analizu...
rezultat: dolomitna stjena, slabo topiva ali povoljna za kalcifikaciju...
po preporuci sve količine do 10 tona po hektaru su prihvatljive, jer taj vrag se topi samo koliko ph-u treba da dođe do neutralnog....i stvarno, nakon primjene tog materijala u količini od 4-5 tona po hektaru, analizom nakon 4 godine imam ph na svim površinama u rasponu od 6.9 - 7.2
cijena: 0 kuna po jedinici mjere, ostaje samo prijevoz u mom slučaju 600 kuna za četveroosovinca...:mrgreen:
kako se rasipava: ako se namoči - nikako
ako je suh, može običnim rasipačem za umjetni gnoj (naravno samo za one s dobrim živcima) ili lagano lopatanje...
eto, i naravno, pošto je prirodni materijal ne ubija mikroorganizme u tlu, ne stvara pokoricu i ne košta niš...:supz: