• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

anlaser problem

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,177
kad spojim odvijačem tu živi struju sa malom stopicom na automatu alnaser vrti normalno,
To je OK.
a preko bravice ako zadržim ključ nakon klika automata pregori osigurač .
Ovo ukazuje na problem. Ili je postavljen slabiji osigurač od potrebnog, ili je možda grijač motora u šlusu i kuri isti osigurač. Pišem napamet.
Što se tiče napona na žici od bravice do automata on je pri otpojenoj žici normalnih 12V a pri spojenog na automat prilikom alnasovanja padne na cca 8V
U ljeti bi napon trebao manje padati eventualno na 9-10 V, možda ga ruši isti uzrok koji i kuri osigurač.

Još ne raspravljam o tvom anlaseru...

Stari

Član
Tu od
20 Stu 2019
Poruka
55
Evo slike ako šta pomaže,a osigurač je 20A. Kad traktor upali na bravicu osigurač se ni ne ugrije ali kad se čuje samo klik automata i ako nastavim držati ključ u položaju za paljenje onda se jako grije. Po mome pošto su svi kontakti čvrsto pritegnuti vuče preveliku struju a ne može pokrenuti alnaser , e sad me zanima zbog čega se to dešava preko bravice a na direkt taj isti alnaser vrti .
Ps. Danas je a i jučer od kako sam pregledao četkice svaki put ( desetak puta) upalio preko bravice.

Prilozi

• IMG_20250709_073826315_HDR.jpg
    IMG_20250709_073826315_HDR.jpg
    30.3 KB · Pregleda: 13
  • IMG_20250709_073701628.jpg
    IMG_20250709_073701628.jpg
    43.2 KB · Pregleda: 13

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,718
Ako ti izgori osigurač (8A), kad klikaš, nema šta drugo biti nego automat, ili ti je žica od brave do automata negdje u kratkom spoju.
Struja koja pokrene anlaser ne ide preko tvog osigurača (20A) već direktno od baterije.
Probaj između + od baterije direktno i start anlasera staviti osigurač 20A, i pogledaj dali izgori.

Posljednje uređivanje:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,177
Hvala za sliku anlasera. Sad točno znam o kojem tipu raspravljamo.

Rado bi da su kontakti automata, šarafi i priključak stopice, jasno vidljivi. Ima razlog zašto pitam.

Važno je u kakvom je stanju spoj nosača četkica na poklopac. Tu zna puno put biti loš spoj i tad anlaser radi probleme. Malo radi malo ne.
Postoji mogućnost da automat i vilica teže ubacuju zupčanik u zupčanik zamašnjaka. Može biti slabo podmazana osovina rotora, ali i natučeni zubi na zamašnjaku.
Automat mora imati dobru masu i dobar spoj debljeg namota na šaraf na koji je spojen namot statora.
Lamele kolektora rotora moraju biti dobro zalemljene.
Četkice moraju hodati lagano u svojim nosačima. Ako jedna cvika pola anlasera ne radi, itd.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,962
Kod mene, motor KAMA, nije anlaser problem, već kompresija tog dizelaša!
Paliti potezanjem špage - nemoguća misija. Kupio anlaser, a zubni vijenac jučer podigao u Hittneru (tamo ga napravili i postavili na zamašnjak)i sve postavio na mjesto
IMG_20250709_091223.jpg

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,962
Ima dekompresor (kao isvaki dizelaš koji se kurbla), ali obično ne uhvati i povuče špadu natrag i "izčupa ruku u ramenu". Makar bi u tom trenutku mehanizam morao osloboditi šnapere, ali vjerojatno konstrukcijska greška i..
IMG_20250502_111552.jpg

Posljednje uređivanje:

Stari

Član
Tu od
20 Stu 2019
Poruka
55
Ako ti izgori osigurač (8A), kad klikaš, nema šta drugo biti nego automat, ili ti je žica od brave do automata negdje u kratkom spoju.
Struja koja pokrene anlaser ne ide preko tvog osigurača (20A) već direktno od baterije.
Probaj između + od baterije direktno i start anlasera staviti osigurač 20A, i pogledaj dali izgori.
Slažem se, alnaser se pokreće direktno od akumulatora ali na tom mjestu ( na automatu) se nalazi i početak cijele instalacije traktora pa mi valjda zato izgori osigurač, neznam.
Puno odgovara i preporuka ali nitko mi nije napisao zašto taj osigurač izgori prilikom prilikom neuspjelog alnasovanja ( okrenem ključ - klik automata - zadržim ključ u položaju paljenja još 3 do 4 sekunde- i pregori osigurač koji je stalno pod naponom,bez obzira na kontakt bravicu ).
E sada da li je ta instalacija pravilno spojena, da li na tom osiguraču mora biti živa struja bez obzira na kontakt bravicu , to neznam, tako je traktor kupljen.
I još nešto, primjetio sam da ako okrećem ključ ( alnasujem) na lijevu stranu ( grijač pa pokretanje) češće se događa da alnaser ne vrti nego ako alnasujem na desnu stranu (samo paljenje )najvjerojatnije zbog toga što je uključen i grijač i alnaser u isto vrijeme .

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,482
Puno odgovara i preporuka ali nitko mi nije napisao zašto taj osigurač izgori prilikom prilikom neuspjelog alnasovanja
Teško da ćeš dobit odgovor ,radi toga i toga
Previše je tu nepoznanica,koje se mogu utvrditi samo na licu mjesta,ne ovako preko foruma
Ali ćeš zato dobiti od iskusnih "starih mačaka"puno smjernica,pa možda i pronađeš razlog
Ili se uputi kod nekog električara
Meni se dešavalo na traktoru da mi povremeno,bez ikakve uporabe izgori osigurač od sirene,i nakonnekog vremena reko ajde da se malo zabavim sa time,i na jednom sakrivenom mjestu je bila izolacija vodiča pohabana

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,962
Na onu tanku žicu što uključuje anlaser, umjesto njega, umetni žarulju od 20tak W i drkaj na uključivanje!

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,177
@Stari molim te pročitaj s razumijevanjem onih par rečenica koje sam ti napisao o mogučim razlozima pregaranja osigurača, te o laičkom pregledu ispravnosti anlasera.

Insistiraš da na temelju jako malo informacija dobiješ kompletan i točan odgovor.
Definitivno, ako mjeriš sad po ljeti pad napona na 8 V, niti akumulator ti nije bog zna kako ispravan.

Bez ljutnje, takva se problematika rješava najbrže na način da se skine anlaser, očisti, dorade uočeni nedostaci, podmaže, isproba i montira.
Žice i osigurači se moraju temeljito pregledati, svi strujni krugovi. Onaj tko to radi mora znati princip rada svakog od tih strujnih krugova, bez nagađanja. I da sve se to može napraviti jedino na traktoru.
Vidimo da forum instrukcije za sad nisu dovoljne. Lp

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,302
Ja bih probao upaliti traktor tako da zaobidjem bravu.
Izvadi bravu i prespoji zice za anlasanje.
Ako pregori osigurac, mijenjaj automat.

Najnoviji postovi

Na vrh