:icon_scratch
a da. Oko toga uspoređivanja moglo bi se debatirati u nedogled i nekada kraj. JEdan dobar za ovo, drugi za drugi posao. Pouzeo bom samo najbitnija uspoređivanja, pošto se več oko toga ide, a i tema je AC, pa se tiče i njega i nadam se, da neče biti ljutnje zbog skretanaj sa teme.
NA oko gledano, koliko sam imao prilike, zaista su dijelovi mijenjača AC-ja, Goldonija, Šotreta jako mali kao kod Fičota. Sve sam vidijo na vlastite oči. Ak uspoređivam zupčanike kakvih iztočnih traktora, Zetora il nekadašnjeg Torpedota, koji imaju osijetno veče. Al vrlo je važno po moji osebni obrazlagi, kao prvo kvaliteta materijala i onda mi palo u oči kompletni izgled transmisije. Ne samo mijenjača ,več i veličine bočnih reduktora i veličine kotača. Svi znamo, da ak su namiješteni ozbiljni bočni reduktori, možeš jako smanjiti večine -snago dijelova mijenjača. NAjmanji zupčaniki možedu terati neki veliki reduktor, i nečeju se mučiti ni malo. ZAto težko uspoređujemo sile u mijenjaču Štoreja, prema AC ak pogledaš, kakvi je omijer bočnog reduktora kod Štoreta(a opet razlika je u kotačima). A onda pogledaj Fergota. Nema jih. Sve sile preuzima mijenjač, konusno tanjurasti, diferencijal, približno kod istog premera kotača . A izdrži.
Onda opet je lakše mijenjaču vrtiti male kotače neg ovelike. 16" kotač treba 3 puta manjo snago za pokrenuti, nego 28". A sve to su prazne priče, ak na kraj upriče kažemo najbitniji dijo ove debate: uspoređivanje kod ISTE krajne brzine kretanja svih tih traktora.
Velik kotač zasuče se jedan put ,mali 3 puta, brzine na osovinama jako su različte, brže okretajuče se osovine manje su opterečene ,nego spore bla, bla. Nema kraj priče. Ili ak kažem drugače:
Zna se, da ak se menjač brzo krata i okretaji uspore se na velikim bočnim reduktorima ,jak omijenjač manje trpi, nego ak je direktno usporovano u samome mijenjaču.
Motori malog AC-ja imaju moment 143Nm kod 48ks, stari univarzali 45ks imali su čini mi se 145Nm. Zetor 52ks ima moment 165Nm.
A noviji motori, ponose se sa sasvim večim momentima. I kao kaže ZJ jako veče momente možeš dobiti na večim i sporo vrtečim motorima novih tipova ,prema malim. A tamo su i zapremine radne dosta veče kod iste krajne snage motora. Ac ima kod 48ks 2200ccm, al Zetor kod 51,5 ks 2700ccm. Znači ista krajna snaga,al veči kubiki. Kod novih traktora pravile su tvornice čuda, koliko su izvukli momenata sa nekvog motora.
Dosta sam pričao, al malo kazao. Mogu samo kazati, nek se sa svakim strojem radi ovo, za što je pripremljen, ak ga želimo dugo imati.
I samo za kraj neka misao, na koju se više puta sijetim kod sličnih debat: Ak bi ja tome mome AC-ju sa 48ks prikačijo isto samoutovarko Sip 16 i u njo ovoliko mokre trave, da je curila van izpod poda i vozijo tamo, gdje sam ponekad vozijo sa Štore 404 (44ks)uzbrdo i na njemu dva čovijeka na mostu, neznam kako bi taj moj AC nakon nešto vrijemena kod takvih radova izgledao. Ne pravim, kakav bi bijo, samo pravim, da neznam kakav bi bijo.
Zj, čini mi se, da se materijali tih jako starih i novijih traktora razlikuju i novi dosta više su osjetlivi na kvalitetu ulja.
Oficir-PA tvornica tako sama napiše, da treba stavljati ulje 15W40 u prednji diferencijal sa kojeg više pumpa hidravlike i volana ulje. Virojatno zbog nekog razloga. Predpostalvjam, da bi na tome AC, ak pričam iz izkustva, ak bi tamo upotrebivao ulje Transhidrol 85 počeo volan raditi tek tada ,kad bi motor 10 minuta radijo bez prestanka hehe. Tvrd mu volan ko vrag, kad ga upališ. ZAto ima rijeđe ulje i malo viši start gas.