• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,863
Aparat s plinom defnitivno nije za otvoreni prostor (bar ne kad puše vjetar), pa zato ni mobilnost nije toliko bitna. Veći imaju odvojenu "kutiju sa žicom", da ne vlećeš kvrgu od trafa.
Ali kak i misliš biti mobilan s 15kg žice? Uz to i šlauhom za plin?

Na mojem aparatu imam poli kabel od 4m, masu od isto 4m...pokušavam si nabaviti 5m (ali to je zbilja rijetka potreba) i dupli pogon (2 pogonska kotača) da bi mogel gurati tak dugu žicu. Nije problem po betonu, već vani po zemlji.

Ne mislim te nagovarati na nikaj, samo prenosim moja iskustva i razmišljanja.

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
786
Dobar odgovor, zato pitam, jer s takvim aparatom nemam iskustva pa si niti ne mogu predočiti sve te stvari. Vario sam jedan dan s posuđenim CO2, neki stari Varstroj, ima tome već više od 5 godina pa se točno ne sjećam. Uglavnom, radi provjere polovnjaka, na što obratiti pozornost, ako upali i lijepo radi var, može se smatrati ispravnim?

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
733
Skoro smo kupili isti aparat, samo smo probali, na prvu djeluje ok, ali nije radio ništa konkretno da bi ga mogli ocijeniti.
Žicu smo stavili 0.8
Komande i displej fino izgledaju, lagan je i mobilan. Sad za dalje ćemo vidjeti
Jel i kod tebe ovakav lcd ekran ili onaj drugačiji ? ako može postavi fotografiju :)

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
231
Dobar odgovor, zato pitam, jer s takvim aparatom nemam iskustva pa si niti ne mogu predočiti sve te stvari. Vario sam jedan dan s posuđenim CO2, neki stari Varstroj, ima tome već više od 5 godina pa se točno ne sjećam. Uglavnom, radi provjere polovnjaka, na što obratiti pozornost, ako upali i lijepo radi var, može se smatrati ispravnim?
To je više manje to, odvidaj bočne stranice da vidiš da nema puno smeća unutra, obična prašina nije problem ali kad se pomiješa s uljom to je problem (česta pojava u automehaničarskim radionicama) , obrati pozornost da nema čudnog zujanja osim možda ventilatora, ako ima, možda je kontaktor pri kraju.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,863
Ova zadnja rečenica je početni korak. Ako to ne valja, ili odustaješ ili rušiš cijenu.
Imaš još nekoliko načina:
- Probaš pogon žice s raznim brzinama i onim funkcijama (pulsiranje, 2T, 4T...) ako ih ima
- digneš kotačić koji gura žicu (tak da pogon ne gura žicu) i pogledaš jel se klima osovina
- voltmetrom izmjeriš napon između pištolja i mase za svaki položaj na sklopki (da utvrdiš da valja sklopka i sklopnik), a i čuješ ima li trafo kakvih čudnih zvukova.
- Pogledaš stanje kabela, kliješta...pogedaš kakva je diza, šoba, ima li rezervnih kotačića za pogon žice (uobičajeno je 0,6 i 0,8, te 1,0 i 1,2mm)...

Ako ti se čini OK, donosiš odkuku.

Kad sam kupoval mojega, isto nije bilo nekog izbora, a aparati su bili puno skuplji nego sad. Probom sam utvrdil da ima neki problem (nije zavar bil onak lijepo razlijan), ali sam ga ipak kupil za (tadašnjih ~2200kn), te potrošil još više od 1000kn na modifikaciju pogona (1 na 2 pogonska kotača), popravak šasije, zamjenu kotača, zamjenu polikabela na 4m... Uglavnom, "kvar" je bil u krivoj šobi/dizi.
Aparat još uvijek bezprijekorno radi...a novi je koštal nekih 9-11t kn.

Recimo, meni je ona ponuda iz Slovenije vrlo primamljiva, pogotovo s bocom.

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
786
Onaj SLO oglas više nije aktivan. A koje su u kratko ključne razlike u poslu imeđu tih starih škrinji tipa Varmig 200, 230.... i ovog novog 2005D.

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
733
Intermitencija, pouzdanost, trajnost, jednostavnost popravka, 15kg bubanj žice...
To su prednosti 230.... Sigurno je trajniji.

Lakoća rukovanja, prenosivost, univerzalnost i lakši gorionik su prednosti 2005D....

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
733
Poli kabel lako preseliš ;)
Treba biti realan 😁. Što je s ostalim ?

Naučio sam da Zj ima puno znanja ali da ga ne treba slušati u odabiru strojeva (konkretno na trimeru, ali ovaj puta je on poslušao mene pa je uzeo pravi stroj 😂)...
Šalim se naravno 😂

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,863
Generalno ne volim 1fazne stvari, pa tak ni švasaparate...
To je za "sirotinju" koja nema 3 struju (@Matija_E30 :whistle: :hahah:)

A veli se da lošem k... svaka dlaka smeta, pa tak nekome fali prenosivost... ja rajši prinesem prikolicu ili štok, neg da imam igračku od aparata :ROFLMAO:

Šala, naravno :ppozdrav:

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
733
Ne kudi konja kojeg nisi jahao.

Za stvari koje radimo kod kuće je sasvim dovoljan 2005D.

Isproban je i nije ništa lošiji od 230...

Kažem trajnost je druga priča i toga sam svjestan.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,771
Eh da imam trofaznu možda bi ljudi kupovali moje malčere, a ne neke tam Ino, zanon, maschio itd.. 🤭🤣🤣
Pa de bi mi bil kraj 🛠️🔩🧑‍🏭

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,863
... Za stvari koje radimo kod kuće je sasvim dovoljan 2005D.

Isproban je i nije ništa lošiji od 230...
Samo je lošija intermitencija (a i ona instalacije, odnosno osigurača/prekidača) pri punoj struji ;)

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,252
Mi smo prvo htjeli varmig 191 on je 230/400v, ali jedan majstor nam je preporučio ovaj 2005D pa smo uzeli njega. Imamo mma inverter telwin sa kojim smo za sada zadovoljni, navario se baš, on je 230v tako da sa tim nema problema.
Baš me zanima koliko ovaj 2005D može variti, jer se varmig 190 kod strica ugrije i isključi na istom poslu na kojem mma telwin inverter ne staje

• Like
Reactions: ZJ

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
733
Samo je lošija intermitencija (a i ona instalacije, odnosno osigurača/prekidača) pri punoj struji
Sam si odgovorio :).
Ionako će aparat radit većinom bravariju na max. 70 posto opterećenja...
Tako da neće biti sigurno problema.

Nazivna struja je samo u teoriji bitna. U praksi ona većinom nije postignuta.

Ako koristiš 0.8 žicu onda nikad nisi zavarivao na max struji na 230 jer je ta žica preslaba... Slična priča je i ovdje

Znam za usporedbu 1805 aparata i 2005D... Komentar je bio, neusporedivo u koristi 2005D :)

• Like
Reactions: ZJ

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,252
Moji su danas malo konkretnije isprobali 2005D, kažu da su super zadovoljni. Varili su neke tanje cijevi, neko prasilište pravili

Najnoviji postovi

Na vrh