• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

veco

Dobro znana faca
Tu od
26 Velj 2019
Poruka
249
Pratim temu,imam u planu pravit garazna vrata imam villiger aparat sa trafom 160 A al ima bimetal koji se iskljuci aparat taman kad trebas.Na supergoly trenutno imaju Boxer aparate i na stecajnoj Onex 250A.E sad me zanima dali je to bolje nego sto imam kod kuce ??I koji je bolji od ta dva(Boxer 250-robusni ili Onex 250A).?Ne bavim se bravarijom samo sa sebe sto treba napravit.
Ak nist drugo - laksi su :) Ovaj moj malo iznad 3 kg, nemate ga kaj videti) . Sto je bolje - tesko je reci... Na prijasnjim stranicama hvalili su i boxer invertere. Ja prvenstveno kupio ovaj onex zbog male cijene. Reko, ak se zeznem nisam puno zgubil. Vari isto ko i od oca varex star prek 30g i prek 60kg. Ok, o dugotrajnosti ne bi znal rec nist, al brzo se otplati...
 

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,734
Imam boxer 300 i samo riječi hvale. Onaj trafo nije mu ni do koljena i lako ćeš ga zaboraviti. Da ti odgovorim i za bimetal, meni se još nije uspio iskopčati ni na evb 3.25mm.
 

Bosonoga

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
469
Imam i ja Boxer onaj 400 model. Dodijalo mi vucati stari uljanik zbog težine. Aprat nije loš, ja sam snjim do sada možda potrošio 50-ak elktroda.
Mana su mu jedino jako kratki kablovi i kliješta za masu. Relano možda ima oko 160 A. Većinom varim sa 2.5 elektrodom, u nju topi na na oko 180 A, toliko pokazuije na aparatu.
Ja sam svoj platio 110€ kod nas. Nije imao nikakave garancije, ali je nov bio
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Jbt nekad kada čitam komentare ovdje ne znam jesam ja glup, neuk ili ne znam šta?!

Do sada što sam god vario nisam koristio jaču struju od 130A, 3.5mm elektrode. Nebitno koji proizvođač, a bilo je: Jesenice, Jadran, Esab, Rutilen, EZ.

Varilo se svašta: Flahovi do 3cm debljine, kojekakovi profili, limovi, burad, kazani/tabarke, podnice prikolica, osovine, vilice mjenjača, guseni blokovi, pitaj boga šta sve ne u ove četiri godine što imam aparat za varenje, a bio sam dovoljno lud da posuđujem knjige ili skidam s neta i čitam i kupujem željezo samo da bih vježbao varenje...

Dobro, ovi aparati za parsto kuna sigurno pokazuju 180A, a prave snage ako 100A ja mu skidam kapu. Po riječima kolege ZJ ni moj aparat nije ništa bolji od ovih Boxera, tj. isti je rang, a cijena se razlikuje u preko 3.000kn pa sad ne znam jesam ja fulao celi fudbal ili?

Ne govorim o ne znam čemu, samo o toj amperaži, svi to nešto kure na 500A, a vare L profil od 1mm pa mi to stvarno čudno...
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
AirBox,
u 4. odlomku si sam dal odgovor. Ti aparati ne pokazuju stvarnu amperažu. Nisam neki zavarivač, ali sam si upamtil da je za dobro topljenje elektrode potrebna amperaža 35-40 debljina elektrode. Malo ovisi koliki napon je na mreži

Korištenje aparata kao Bosonoga ili Zoki ticić nije mjerodavno, ali Zokijev susjed jest mjerodavan. Njegova iskustva nismo dobili iz prve ruke, ali vjerujem da ih je Zoki realni prenesel. Ja pikiram već neko vrijeme Boxer 300 A. Uglavnom za elektrode 2,5 mm, a ponekad i 3,25. Do sada sam koristil bratov Varstroj 160/180. Već dulje vrijeme ne radi na 380 V, ali i na 220 V zavarim ok s 3,25. Težak do bola, a svaki put kad ga trebam, moram ići po njega. Potrebe mi nisu veće nego Zokiju i ne isplati mi se kupiti skupi aparat. Na MMA 300 pikiram zbog neke rezerve snage, odnosno manjeg opterećenja aparata, inače bi mi gotovo sigurno bil dosta i 200 kn jeftiniji MMA 250.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,187
Airbox, ne sekiraj se. Ako si zadovoljan, onda je to najvažnije.
Prije par godina nije bilo toliko izbora, a niti tak niskih cijena.
Nek nikoga ne zbuni ono kaj piše na zaslonu aparata (ako postoji), jer jedino mjerodavno je ono kaj pokazuju:
FLUKE_325_04.jpg
 

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
330
Već sam prije rekao da je Boxer ok aparat za tu lovu. Ja sam bio zavarivač sa skoro svim atestima, imam ga i dobar je.
Samo se pitam koliko dugo će radit.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,734
Karlo, upravo tako. Za tu lovu ne da je dobar nego je odličan.
Upravo zbog zalihe snage uzeo sam tog od 300 a ne manjeg i jedina zamjerka je duljina radnih kablova. Ti amperi što pišu na displayu koje prikazuje aparat na osnovu potenciometra a ne na osnovu isporučene struje nikako ne može biti realan ali za mjesec dana stavi na istu brojku i on radi sa tom istom snagom. Ne treba niti očekivati za te novce da prikazuje isporučenu struju ali stvar radi više nego dobro i ja vjerujem da će prije crknuti moj od stajanja nego susjedov od posla jer ti kondenzatori u njemu ne vole baš stajati za ništa pogotovo ako je malo hladnije.
 

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
330
Što se tiče kablova, odmah sam kupio duže. A kolega je kupio isti Boxser i dobio one manje spojnice za kablove. To je puklo na aparatu kod prvog dpajanja. 19720
 

Buvo

Novi član
Tu od
13 Ožu 2019
Poruka
2
Kupio sam Boxera 300 i kad varim elektrodom sve radi dobro a cim prebacim na co2 nece raditi. Dali se netko susreo sa takvim problemom? Ima li netko elektro shemu od njega ili zna gdje ima servis ili majstor koji to popravlja?
 

Buvo

Novi član
Tu od
13 Ožu 2019
Poruka
2
Ne, prebacim na prekidacu i on kao da ostane u mma modu rada. Znaci kada prislonim zicu na masu bez da stisnem prekidac na pistolju on topi zicu, a kad stisnem prekidac onda kao prekine. Sve sam ispitao i sve je ok.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh