• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,788
Imam nekakvu suradnju pa me zanima kaj od ovih žica za varenje izabrati.
Cjena ne igra nikakvu ulogu.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,788
Uljanik, Esab 275.
Danas sam varil gredu sa 1.2

Nekak i ciljam na tu sg3 ali da pitam

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,788
Hvala, drugi tjedan idem u nabavu i uzimam sg3.

Danas gledam manometar, i plin je pri kraju.
Da uzmem feromix ili obični co2.
Nemam iskustva sa feromixom a probal bi. Duplo je skuplji pa da ne bacam bez veze novce.
Koje su prednosti mixa u odnosu na obični?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,262
Uglavnom s njim aparat ko da "jače" radi..
Kolega ima co2, ja mješavinu. A iste aparate, jedva čeka da potroši pa da si uzme mješavinu, ne može se načudit kolko moj ljepše vari 😎

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ja imam boce vatrogasnog aparata, pa ne mogu kupiti mješavinu, već sam "osuđen" na CO2.
Za moje potrebe je OK, jer je jeftin. Ulaganje u mješavinu ne bi bilo problem, da ne treba kupiti (skupu) bocu.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ljepši zavar koji i manje šprica. Luk je "topliji" jer manje CO2 sudjeluje u reakciji sa željezom.
Manje šprica ak je čisto železo bez imalo hrđe, bez bilo čega kaj smeta varu, inače šprica sve.
Nema špricanja jedino kad je nekaj ispjeskareno, onda je zbilja var čisti.
Ja ga koristim

cloos

Iskusan lik
Tu od
19 Sij 2021
Poruka
793
Prednosti su vec napisane... Odnosno ako varite debelo zeljezo u prsecem luku sa cistim co2 ne mozete kontrolisati luka i vara. Ne da se raditi. Svakome prepurucujem mjesavino.
I jos nesto o cijeni... Ako gledamo boce iste velicine, co2 je napunjen na 50 bar a mjesavina na 200 bar. Cijena co2 je x a cijena mjesavine je 3x. Znaci imate 4 puta vise plina za 3 puta visu cijenu.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
MAG-om se ionak treba zavarivati čisti materijal.
Za hrđavo ili pofarbano je REL (Elektroda) u prednosti.

cloos

Iskusan lik
Tu od
19 Sij 2021
Poruka
793
Ako varite hrdavo zeljezo, bolje je cistim co2, jer ima veci cistilni efekt od mjesavine. Svakako najbolje je sa elektrodom. Jos bolje je uzeti flex i obrusiti zeljezo do cistoga. 😉

• Like
Reactions: ZJ

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,928
ko gledamo boce iste velicine, co2 je napunjen na 50 bar a mjesavina na 200 bar. Cijena co2 je x a cijena mjesavine je 3x. Znaci imate 4 puta vise plina za 3 puta visu cijenu.
Krivo! CO2 je u tekućem stanju!

Feromiks, Ferroline, Corgon,...razni su nazivi za mješavinu Ar+CO2. Najčešći omjer koji se pri nama koristi u bravariji je 82%Ar + 18%CO2.
Više o tome piše ovdje:
....a FORMIERGAS?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Ako varite hrdavo zeljezo, bolje je cistim co2, jer ima veci cistilni efekt od mjesavine. Svakako najbolje je sa elektrodom. Jos bolje je uzeti flex i obrusiti zeljezo do cistoga. 😉
Ma ko sve to sustići mi svaštarimo bilo bi to dobro tako radit, ali prosto to rijetko ide tako. Nekad se nema vremana, a u dosta prilika na konstrukciji nemožr fleksa prići. Davno sam to prevazišao jaki Rel i sve prziš, lak, hrđu, ulja, beton, ma sve do 3 cm netreba priprema prosto propališ u dubinu sa lukom i onda popuniš.

Najnoviji postovi

Na vrh