Ok ako si dobijo prave odgovore i ako sam te ubedijo kakve lance da izradiš.
Dali bi pravijo gušče ili ređe?
Zavisi za šta jih trebaš? Ja sam ovak razmišljal. Za moje potrebe pošto jih koristim za sve uvjete one moraju omogučit da i guma pomalo hvata podlagu jer ponekad u šumi dođeš na kamenu podlogu pa su one možda efikasnije od lanaca. Ili za primjer kad mi se neda skidat lanaca iz traktora jer moram obavit više puta jednak transport a taj se transport vrši iz šume pa do kuče. Onda se vozi po šumi, makadamu i asfaltu. Prikolica je težka pa se bojim da me nizbrdo počne gurat ako gume baš ništa nebi dodirale asfalt pogotovo u ostrim zavojima. Najopasnije za taj slučaj je ako su lanci pozadi ili na sva kotača. Naravno prikolica jednoosovinka.
Kolike su dužine lanaca na toj prvoj sliki?
Ti su lanci od kamijona samo razstavljeni. Znači oni su duži od ovih sad na traktoru. Stoga ti njihovih mjera neznam.
Gde ima ovih karika- kukica koje sam stavijo na sredinu gume?
Nabavljene su tu:
http://www.veriga-lesce.si/domov/
Kako vidiš kukice su napravljene tako da je nemoguče da se same u vožnji odkopčaju i one su debele pa se neče brzo potrošiti. Iz tog razloga su nabavljene original.
Slika tri, dal je to 19. lanac?
Ja mislim da je 19. jer se on dodao kasnije iz razloga da se mogla stavit ta kukuca na sredini i da se pokrpalo rupu na gumi. Ja ču ti još to prebrojit ponovo.
Dal sam probao orati sa lancima?
Nisam probal jer nemam zemlje- njive ali moje je mišljenje da bi sa njima postigao puno bolje rezultate a još puno bolje ako se dodatno oteža traktor. Što se tiče lanaca, ja mislim da se sa njima postigne nekih 20% bolje rezultate, moguče da u nekim uvjetima i više. Ja sam vuko po šumi prikolicu sa drvom uzbrdo, mokar teren i traktor je stao. Idem nazad dole, nabacim ja lanace pozadi i krenem ponovo. Toma se preporodijo sa njima. Da ne govorim o drugim slučajevima, vozijo po ledenoj ploskvi jer po tom djelu puta teče voda u svako doba. Bez lanaca nisam mogao proči jer je samo mali nagib pa nikako da ide. Pošto sam imao zakačenu dvoosovinku nabacijo sam lance na prednje kotače i opet rezultati dobri. A tu je i snjeg gde i sam znaš kako je. Sa ralicom dobro je imat lance, a ne samo da gura bolje tu je i volan koji postane dosta bolje poslušan. Znači ponekad koristim sva četiri lanaca, ponekad samo pozadi, ponekad samo ispred. Sve zavisi od situacije.
Mjere ču ti izmjeriti a imaj na umu da su moje gume, kako i sam kažeš, veče od tvojih. Kako vidim trebaju ti mjere iz 2. slike. Ja ču ti to još izmjerit samo ti reci koliko ti se žuri pa da znam.