Zdravo
Napisao sam nekoliko mojih zapazanja na ovom i na ostalim forumima u vezi sadnje aronije i prodaje plodova ali izgleda da me niste razumeli. Nije problem sadnja i gajenje ali ,,necu,, da je dajem tj. prodajem po malim cenama . Glavni problem kod nas je sto drzava dozvoljava uvoz u renfuzi iz Bugarske i Rumunije za nekih 30 evro centi. Slobodna trgovina i tu je tacka . Svi koji preradjuju plod aronije kupuju van granice i cede sok tako da niko od njih nece otkupiti nasu . Oce ali za manje od 1 evro. Kada sve izracunamo ne isplati se nikako. Vi mozda berete aroniju masinski pa je lako ali kod nas niko nema masinu za branje . Mora rucno a to je malo komplikovano.. Sada je glavna kultura kod nas pitomi sipurak [ ne nar ili mogranja] nego divlja ruza tj. sorta bez bodlji. Cena ploda je i do 80 euro centi po kilogramu i redovno se placa .
Ako je neko citao o rasadnicarstvu u Srbiji sigurno zna ko sam . Bavim se rasadnicarstvom i pored sadnica aronije imam jos i : kamcatsku borovnicu, amer. borovnice , asimine trilobe, pitomi sipurak, kaki jabuke , kivije, jagode, lesnik, kesten, magnolije, ribizle, joste , maline, i razne podloge za cepljenje .
Pozdravljam vas sve i posto sam meteorolog da vam kazem da su opet pocele vrucine . Kod nas najtoplije valjevo sa 38 stepeni. To ne valja jer ce dosta zrelih i poluzrelih vocaka [ jabuka , kruska , orah ] da pre vremena otpadnu.
Jos jednom pozdrav i svako dobro.