Re: Cijena mlijeka
@abrkili
mislim da se ta tema treba razdvojit, pa bi diskusiju u vezi automata stavio u svoju temu.
@spensi
Baš si mi uštedio posao, jer sam spremao tražit prospekte od artinoxa, da stavim link.
Pošto sam očito jedino ja video tu mašinu i pričao s proizvođaćem na jednom sajmu par detajla, koji su mi ostali u pamćenju.
U mašinu ide nepasterizirano mlijeko. U zavisnosti od modela ide u kantama, koje dovezeš autom, ili ko na filmu laktofrizu, koji puniš cisternom.
Imaš i opciju dodatnog modula za prodaju flaša, koji po meni uvijek trebaš.
Lokacije za postavljanje se preporućuju ili frekventne u vezi dnevnih migracija (idealno, ako je imanje na toj ruti, inače pumpa, ili slično na putu od nekog grada prema stambenim naseljima), veće stanice javnog prometa izvan strogog centra, ili stambena naselja s nekim minimalnim brojem populacije, da opravda investiciju.
Cijena mlijeka treba biti u odnosu na cijene u trgovačkoj mreži i otkupnu cijenu. I još bi bilo fino, da je nešto 'okruglo'.
Cijena aparata je oko 10.000 eura, to je sve što sam zapamtio, za koji model i opremu, ne znam.
Ako je lokacija pažljivo (i s malo sreče) izabrana, pored pozitivnih strana (bolja cijena, novac odmah...) ima i neke negativne stavke, na koje bi trebalo polagat pažnju.
Ko prvo, mlijeko je sirovo, što upali znak najviše uzbune kod 'zaštitnika' javna zdravlja, znaći zdravstvene, sanitarne i veterinarske inspekcije. Trebalo bi vrlo pažljivo preštudirat sve zakone u vezi toga, prije kupnje, jer bi brzo mogao dobit kakvu zabranu 'trovanja' narodnih masa.
U velike lance oni ne idu provjeravat, što prodaju, jer imaju i inspektori šefa, koji igra tenis (golf, briškolo, boća...) s nekim od velikih firmi, a ti si mali, bez nekog 'kuma', pa mogu na tebi gradit karijeru.
U visinu uloška ne bi ulazio, jer taj, što bi odlućio kalkulaciju bi i sam napravio.
I kao kod nekratnina i tu su tri pravila, koje glase: lokacija, lokacija i lokacija. Danas sigurno nije mnoštvo ljudi spremno dolazit u neku vukojebinu kupovat na automat. Pošto obično u prosijeku proizvođaći mlijeka nemaju vlastitu lokaciju na dobrom punktu za postavit automat, treba u kalkulaciju stavit i taj trošak, koji može bit i visok.
Ako ti tolika vrijednost negdje stoji, fino je, ako ju neko ima na oku, znaći još koji procenat viši trošak.